Zeci de mii de lei acordați nejustificat pacienților, recuperați de CAS Arad

De Diana Dutu
1Comentariu
Zeci de mii de lei acordați nejustificat pacienților, recuperați de CAS Arad
Sunt vizați 178 de medici de familie și 61 de pacienți, de la care Casa de Asigurări de Sănătate Arad are de recuperat aproape 80.000 de lei.

78.664 de lei are de recuperat Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad de la medici și de la pacienți care au prescris, respectiv au beneficiat nejustificat de medicamente compensate 90%. Este vorba despre asiguraţi pensionari, care au venituri mai mici de 700 de lei/ lună, însă nu numai din pensie (ci și din dobânzi, indemnizatii, chirii etc). Dacă venitul lor de până la 700 de lei ar proveni exclusiv din pensie, atunci aceștia ar avea dreptul la un procent de compensare medicamentelor din sublista B, de 90%. Dacă pensiei i se adaugă și alte tipuri de venituri, chiar dacă suma totală nu depășește în final 700 de lei, pensionarii au dreptul la o compensare a medicamentelor de doar 50%.

„Pentru a beneficia de prescripţiile medicale cu compensare de 90%, medicul prescriptor – medicul de familie – are obligaţia de a solicita de la pacient, iar pacientul are obligaţia de a prezenta, o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că pensionarul are venituri numai din pensii, iar nivelul pensiei este de sub 700 lei/ lună, precum şi ultimul talon de pensie. Aceste obligaţii nu se respectă întotdeauna, în unele situaţii, declaraţiile nefiind solicitate decât la prima prescriere. Astfel, dacă situaţia financiară a pensionarului se schimbă, medicul nu are cunoştinţă despre acest fapt; în alte situaţii, însuşi pacientul omite să declare – de cele mai multe ori, fără să îşi dea seama că greşeşte – faptul că realizează şi alte venituri în afara pensiei, ceea ce conduce la neîndeplinirea condiţiei ca pensionarul respectiv să aibă venituri «numai din pensii»” – subliniază Bianca Găicean, director în cadrul CAS Arad.

Așadar, pentru pensionarii care au venituri numai din pensii, iar nivelul pensiei este de sub 700 de lei/lună, procentul de compensare a medicamentelor din sublista B este de 90%, asigurații având de plătit o sumă mai mică din propriul buzunar. Pentru pensionarii cu venituri de sub 700 de lei/ lună care au și altă sursă de venit pe lângă pensie, compensarea este de 50%, suma pe care o au de plătit asigurații fiind mai mare.

Nereguli

Casa de Asigurări de Sănătate Arad a analizat cazurile de acest fel și a identificat mai multe nereguli privind modul de prescriere a medicamentelor cu procentul de compensare de 90%. Pentru toate situaţiile în care nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru ca pacientul să beneficieze de procentul de compensare de 90%, ci doar de procentul de compensare de 50%, sumele reprezentând diferenţa dintre cele două sume suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se recuperează de CAS. „De exemplu, un medicament cu preţ de referinţă 100 de lei, compensat 90% înseamnă 90 de lei suportat din FNUASS şi 10 lei de plată pentru asigurat, iar compensat 50% înseamnă 50 lei suportat din FNUASS şi 50 de lei de plată pentru asigurat. Diferenţa de 40 de lei se recuperează” – explică Bianca Găicean.

Potrivit directorului CAS Arad, aceste sume se recuperează fie de la medicul prescriptor (dacă nu cere declaraţia şi talonul pentru fiecare prescripţie medicală), fie chiar de la pacientul beneficiar (dacă se dovedeşte că declaraţia pe propria răspundere dată de către pensionar nu este conformă realităţii).

Sume de recuperat

În urma neregulilor constatate CAS Arad a dispus măsuri de remediere, fie prin atenţionarea medicilor prescriptori, fie prin notificarea pacienţilor care au beneficiat nejustificat de medicamente compensate 90%.

„Aferent controalelor efectuate pentru anii 2015-2016, s-au stabilit sumele suportate nejustificat din FNUASS, care trebuie recuperate, respectiv: 78.664 de lei, din care 73.551 de lei de la medici prescriptori şi 5.113 de lei de la pacienţi. Sunt în discuţie un număr de 178 medici de familie, pentru care sumele de recuperat sunt între 0,42 lei şi 1.580,20 lei – aferent unui număr de 37 prescripţii medicale -, precum şi un număr de 61 de pacienţi, pentru care sumele de recuperat sunt între 4,35 lei şi 796,61 lei – aferent unui număr de 6 prescripţii medicale” – precizează Bianca Găicean.

Raportat la numărul total de prescripţii medicale eliberate pentru medicamente cu compensare 90% numărul celor pentru care au fost găsite erori de prescriere reprezintă un procent de doar 2%.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor