Zgomot „îngropat” în piață

De Diana Dutu
13Comentarii
Zgomot „îngropat” în piață
© Zgomot „îngropat” în piață
Zeci de reclamații și câteva plângeri au venit către mai toate autoritățile cu atribuții în domeniu pe tema zgomotului din Piața Avram Iancu în timpul evenimentelor publice.

„Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, dispreţuieşte dreptul locuitorilor din Piaţa Avram Iancu la o viaţă liniştită în propriile locuinţe. Deşi Aradul dispune de mai multe zone mult mai deschise şi cu locuinţe mult mai îndepărtate de scenele orchestrelor, domnul primar insistă ca aceste zgomotoase evenimente să fie amplasate în Piaţa Avram Iancu, ceea ce ne face viaţa, în acele ore, aproape imposibilă. Dispreţul domnului primar Gheorghe Falcă la nenumăratele audienţe pe această problemă se manifestă în nişte răspunsuri cu clişee tip, invocând Legea Tulburării Liniştii şi Ordinii Publice, arătând că se respectă orele specificate în acest act normativ. Dar ceea ce domnul primar intenţionat nu vrea să înţeleagă este că tocmai în orele permise viaţa noastră, a locuitorilor zonei, este imposibilă. Acele instrumente de teroare, numite boxe, produc un zgomot ce se resimte în pereţii clădirilor, uneori şi în obiectele din apartament. Limita permisă de normele europene este între 40-50 de decibeli, dar ce suportăm noi este şi de trei ori mai mult” – arată Stela Capota, unul dintre locuitorii zonei.

Ultimul eveniment care i-a provocat indignare a fost Oktober BierFest, desfăşurat în perioada 12-14 octombrie în Piaţa Avram Iancu. În timpul derulării festivalului, a făcut în fiecare seară sesizări telefonice (inclusiv la ora 23.45, când muzica încă mergea) la 112, la Poliţia Locală şi la Inspectoratul de Jandarmi. După ce evenimentul s-a încheiat, Stela Capota s-a adresat în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu. În sesizările sale, arădeanca cerea autorităţilor, nici mai mult, nici mai puţin decât „să interziceţi domnului primar autorizarea evenimentelor cu orchestră în acest spaţiu”.

Nu s-au dat amenzi

Am mers pe urma nemulţumirilor Stelei Capota şi ne-am adresat mai întâi Primăriei Municipiului Arad, în subordinea căreia se află atât Centrul Municipal de Cultură (principal organizator al festivalului), cât şi Poliţia Locală (care a supravegheat buna desfăşurare a evenimentului).

Iată răspunsul pe care l-am primit: „Oktober BierFest Arad, evenimentul organizat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, a respectat modul de desfăşurare şi orarul prevăzute de lege în cazul manifestărilor organizate în aer liber. Atât avizele obţinute de la instituţiile statului, cât şi contractele încheiate cu artiştii au impus încheierea programului artistic la ora 23.00. Faptul că după această oră, unii dintre participanţi la eveniment au ales să rămână în zonele adiacente Pieţei Avram Iancu este un drept care nu poate fi îngrădit de nicio autoritate, însă, în astfel de situaţii se impune respectarea orelor de linişte.”

Reprezentanţii Primăriei au mai precizat că poliţiştii locali nu au aplicat nicio amendă la Oktober BierFest, ci doar le-au atras atenţia celor de acolo.

Mediul, fără competenţe

Ne-am adresat, mai departe, celor două instituţii la care Stela Capota a depus plângeri scrise. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad ne-au transmis că „soluţionarea petiţiilor nu intră în sfera noastră de competenţă, drept urmare am transmis sesizarea doamnei Stela Capota către Garda de Mediu şi către Primăria Arad”. Am luat legătura şi cu Garda de Mediu, comisarul şef Sorin Brădicean transmiţându-ne, de asemenea, că sesizarea în discuţie nu e de competenţa lor şi că „în conformitate cu Legea petiţiilor, reclamaţia făcută de doamna Stela Capota a fost redirecţionată la Direcţia de Sănătate Publică pentru că se referă la sănătate şi la zgomotul produs în locuinţă”.

Tardiv, la DSP

Am contactat şi Direcţia de Sănătate Publică Arad, care ne-a informat că sesizarea Stelei Capota „este în lucru”. Dar plângerea arădencei a ajuns prea târziu la DSP pentru că măsurarea zgomotului şi depistarea eventualelor depăşiri ale limitelor admise de lege ar fi trebuit se se facă „în timp real”, pe parcursul derulării evenimentului. Totuşi, DSP va analiza situaţia reclamată, va lua legătura cu organizatorii şi, eventual, va face câteva recomandări în ideea respectării reglementărilor legale.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor