Zi de foc în CLM: se votează amplasamentul Monumentului Unirii!

De Andreea Pintea
8Comentarii
Zi de foc în CLM: se votează amplasamentul Monumentului Unirii!
Ședința de astăzi din Consiliul Local se anunță una furtunoasă, Monumentul Marii Uniri fiind mărul discordiei între PNL și PSD-ALDE.

Apropierea Centenarului Marii Uniri aduce din nou în atenția Consiliului Local problema Monumentului Unirii. De această dată se cere votul consilierilor locali pentru a se stabili amplasamentului Monumentului.

Propun Piața Catedralei

„În scopul de a rezolva amplasarea Monumentului Marii Uniri delegaţia Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prezentă la Arad a vizitat împreună cu reprezentanţii autorităţii publice locale, amplasamentul pe care s-a câştigat proiectul, dar şi alte posibile amplasamente. Ca urmare a acestei vizite, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin adresa nr. 5351/01.08.2017, înregistrat la Primăria Municipiului Arad cu nr. 51235/02.08.2017 solicită adoptarea unei decizii cu privire la amplasamentul definitiv al monumentului. Pentru o mai bună punere în valoare a Monumentului Marii Uniri realizat de sculptorul Florin Codre, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite prin Planul Urbanistic Zonal- Piaţa Catedralei s-a reconsiderat împreună cu reprezentanţii Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, amplasarea monumentului în zona Piaţa Catedralei. Totodată amplasamentul din Piaţa Catedralei asigură accesul fiabil la monument cu ocazia evenimentelor de comemorare a eroilor, lucru solicitat şi de către Asociaţia pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre semnat de primarul Gheorghe Falcă.

Opoziția susține piețarii

Pe de altă parte consilierii locali din grup PSD-ALDE, respectiv Cosmin Buruc, Ilie Cheșa, Gheorghe Furău, Gheorghe Săplăcan, Anca Stoenescu, Beniamin Vărcuș și Ionel Ciupe au înaintat un proiect privind menținerea actualei destinații de piață agroalimentară a Pieței Catedralei. „Nu suntem de acord cu desființarea sau schimbarea locației pieței care face parte din istoria Aradului, în ciuda faptului că există un studiu de fezabilitate aprobat de CLM Arad încă din 2014. Aceasta poate fi modernizată păstrând actuala locație, nu demolată”, susțin reprezentanții opoziției.

Pe de altă parte, societatea civilă a reacționat și ea la proiectul privind amplasarea Monumentului Unirii, situându-se împotriva deciziei de a-l poziționa în Piața Catedralei Vechi. Rămâne de văzut ce se va vota în ședința de Consiliu Local și cine va reuși să își impună punctul de vedere.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor