Zile libere nelucrătoare vs. zile naţionale lucrătoare

De Diana Dutu
2Comentarii
Zile libere nelucrătoare vs. zile naţionale lucrătoare
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte angajatorilor că prima şi a doua zi de Paşti sunt decretate prin lege ca zile libere.

Potrivit art.139 alin.1 din Codul Muncii, prima şi a doua zi de Paşti sunt decretate prin lege ca zile libere. În cazul în care agenţii economici nu se conformează acestor dispoziţii imperative, sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei.

Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Nu confundaţi!

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad aduce la cunoştinţa tuturor angajatorilor şi angajaţilor că singurele zile nelucrătoare sunt: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; 1 iunie; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Aşadar, nici într-un caz nu trebuie făcută confuzie între zilele naţionale LUCRĂTOARE, cum ar fi spre exemplu 27 martie (Ziua Unirii Basarabiei cu România) sau 10 mai (legată de trei evenimente de referinţă în istoria României: începutul domniei lui Carol I-1866, declararea Independenţei de stat-1877 şi încoronarea primului rege al ţării-1881) şi cele nelucrătoare menţionate, în mod expres în Codul Muncii.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor