Zilele Sarah Kane

Zilele Sarah Kane
ARAD – Manifestarea, organizată de Teatrul Naţional „L. Blaga” a fost deschisă la Arad, cu „Iubirea Fedrei”.

Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ Cluj organizează „Zilele Sarah Kane“, manifestare prin care se doreşte readucerea în memoria spectatorilor personalitatea acestei cunoscute scriitoare britanice, deschiderea aparţinându-i Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad.

În programul acestei manifestări a fost înscris şi spectacolul „Iubirea Fedrei“, în regia lui Mihai Moniuţiu – una dintre cele mai importante producţii ale Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad. La reprezentaţia de joi seara, de la sala Studio a teatrului arădean, a fost prezent şi invitatul special al „Zilelor Sarah Kane“, Graham Saunders, scriitor britanic, autorul cărţii „Iubeşte-mă sau ucide-mă. Sarah Kane şi teatrul extremelor“.

Celelalte reprezentaţii cuprinse în această manifestare sunt prezentate la Cluj, după cum urmează : montarea în oglindă a piesei „Psihoza de la 4,48“, în regia lui Răzvan Mureşan (la studioul „Euphorion“ – premieră) şi cea în regia lui Mihai Măniuţiu (la sala mare a Teatrului Naţional Cluj – premieră) şi „Purificare“, în regia lui Andrei Şerban). Pe lângă aceste reprezentaţii, „Zilele Sarah Kane“ mai prezintă o „instalaţie coregrafic – sonoră“ intitulată „Cvartet pentru o lavalieră“ – concept de Vava Ştefănescu, o sesiune de comunicări şi discuţii şi o conferinţă deschisă publicului, susţinută de Graham Saunders.

Impresionat de reprezentaţia de la Arad, Graham Saunders a declarat că a avut parte de o adevărată surpriză la teatrul din Arad, unde a văzut un spectacol „de o solicitare intelectuală şi emoţională extremă, interpretat cu o forţă nemaipomenită, în spiritul scriitoarei“. Mai mult, Graham Sauders a apreciat că spectacolul de la Arad nu necesită traducere, întrucât „spaţiul de joc (de o dimensiune impresionantă), scenografia spectacolului şi actorii din distribuţie au redat perfect ideea autoarei – aceea de a coborî în iad, în teatru, prin imaginaţie, pentru a evita să ajungem acolo în viaţa de zi cu zi“. Foarte impresionat de ceea ce a văzut la Arad, Graham Sauders a conchis : „Este un spectacol care, cu siguranţă, i-ar fi plcăut lui Sarah Kane“. Pe Sarah Kane a definit-o drept „un dramaturg de o sensibilitate clasică“, ce „ura ideea teatrului ca distracţie. Pentru ea teatrul nu putea fi decât o solicitare intelectuală şi emoţională extremă, ceea ce ne obligă să privim atent opera ei înainte de a o înlătura cu o dispreţuitoare mişcare a mâinii. Şi-a apărat cu pasiune şi elocvenţă atât propria ei scriitură cât şi importanţa teatrului ca formă de artă şi mijloc de a trăi sănătos“.

„Iubirea Fedrei“ a fost ales de organizatorii acestei manifestări să deschidă „Zilele Sarah Kane“, întrucât este un spectacol de excepţie, care a întrunit, anul trecut, patru nominalizări la Premiile UNITER.

V.F.

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !