„Ziua Etno” sau „Etno Dan”

„Ziua Etno” sau „Etno Dan”
Nicolinţ – La sfârşit de an, în luna decembrie, mai precis în zilele de marţi se petrece la Nicolinţ-Serbia ,,Ziua Etno”. |Ziua Etno (II) 30.12.2008

„Ziua Etno” face parte dintr-un proiect multicultural la care au aderat elevii din clasele IV-VIII ai Şcolii româneşti ,,2 Octombrie” din Nicolinţ şi constă în prezentarea tradiţiilor culturale.

Elevii şcolii au colindat sfinte colinde româneşti, au proiectat pe ecran şcoala (care datează din 1886) cu tot ce are mai frumos – săli de clasă, ambient sau grădiniţă – dar şi satul, care, a fost pentru noi ca un A.B.C.-,,dar” românesc, iar la biserică părintele vicar ne-a binecuvântat sub lacrima de prapor. Cu voia dumneavoastră vom înscrie câteva nume de copii care au pregătit o expoziţie cu bucate alese, alături de dascălii lor Marioara Duric, Vioara Cioloca ş.a: Murgu Gabriel, Daniela Perici, Magdalena Cojocar, Amalia Mandrut, Catarina Cornea, Ion Aurel Berlovean, dar şi reteţe, de care unii poate am auzit doar în poveştile calde din soba bunicii: Krompir ugacama (cartofi în coajă sau izmene), gust pasulj (fasole bătută cu jumări), baklava, pita za bundevom (mălai), oblatne sa kecsa (foi de pisingher), bakin kolac (placinta babei), sarpska pogcso (papară sau pâine cu praz) s.a. Iar noi, care le-am adus proaspata de porc presarată cu o tăpsaie de placintă coarda sau o felie de pită cu clop, ne-am intors mai curaţi şi mai buni căci am rostit alături de prietenii şi colegii dascăli – Rodica Almăjan, Ion Ştefan, Romanţa Glanda, Leri Mengher, Marinela Bocşan, Vioara Cioloca, Maria Murgu, Angelica Gutu -, îmbraţişaţi de un cor de colinde şi un steag în trei culori, că „Limba română e patria mea”.

F.C.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !