Ziua primilor martiri de la Timişoara

1Comentariu
Ziua primilor martiri de la Timişoara
17 decembrie 1989 avea să fie ziua în care primii martiri ai Revoluţiei Române cădeau seceraţi de gloanţele regimului comunist.

59 de morţi şi sute de răniţi au devenit primul tribut plătit de Timişoara pentru libertate. Protestele grupului de susţinători ai pastorului Tokes au devenit mai violente şi au condus la mobilizarea unor importante forţe ale miliţiei şi securităţii din Timişoara.

Pentru a-şi motiva intervenţiile în forţă, miliţia a împrăştiat zvonuri potrivit cărora în oraş acţionează ”bande de huligani” care devastează vitrinele magazinelor.

Noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost un fel de Noaptea Sfântului Bartolomeu.

Unii manifestanţi au fost iritaţi de muzica de fanfară şi au atacat o coloană de militari. Între timp, numărul celor strânşi în piaţă creştea văzînd cu ochii. În cîteva ore erau trei, patru mii de oameni.

La prânz, după o discuţie avută cu Nicolae Ceauşescu, generalul Milea a anunţat că judeţul Timiş este în stare de necesitate şi a solicitat intervenţia în forţă a armatei. Demonstranţii forţează intrarea în Comitetul Judeţean PCR şi aruncă pe geam documentele partidului, broşurile de propagandă şi simbolurile comunismului. Încearcă să incendieze şi parterul clădirii, dar sunt opriţi de militari. În jurul orei 16, din clădirea armatei, în Piaţa Libertăţii s-a tras primul foc de armă asupra manifestanţilor.

La Bucureşti, dictatorul Ceauşescu convoacă o şedinţă a Comitetului Politic Executiv în care ordonă să se tragă în mulţime pentru oprirea revoltei populare.

Aşa că seara, la Timişoara, se declanşează operaţiunea ”Radu cel Frumos” – ce cuprindea acţiuni specifice stării de război. Zeci de manifestanţi au fost răpuşi în acea seară de gloanţele soldaţilor sau au fost înjunghiaţi cu baionetele.

40 dintre trupuri au fost transportate în mare secret la Bucureşti pentru a fi incinerate. Cenuşa lor a fost aruncată în canal.

Moartea timişorenilor i-a stîrnit şi mai tare pe protestatari împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului său autoritar, iar revoluţia a luat o amploare din ce în ce mai mare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor