Zsolt Torok atacă din nou Himalaya

De Valentin Goran
3Comentarii
Zsolt Torok atacă din nou Himalaya
Alpinistul arădean Zsolt Torok a plecat într-o nouă aventură în Himalaya pentru a cuceri vârful Ama Dablam -„Colierul Mamei”.

O nouă aventură pentru arădeanul Zsolt Torok, alpinistul profesionist care prin ceea ce face aduce mândrie orașului nostru, dar mai important țării noastre fiind un ambasador desăvârșit al voinței şi sacrificiului. De această dată, Torok se întoarce în același loc în care în 2008 a fost nevoit să renunțe. Este vorba de ascensiunea vârfului Ama Dablam (Colierul Mamei) – Himalaya, 6812 metri, considerat unul dintre cele mai grele vârfuri, deși înălțimea nu spune asta. Acum, arădeanul va fi însoțit de alpiniștii Teo Vlad și Marius Gane alături de care a cucerit fără șerpași vârful Nanga Parbat – 8125 metri, al nouălea ca înățime de pe Pământ și al doilea din Pakistan, dar și de alpiniștii Octavian Petre și Romică Popa. La încălzirea celor cinci alpiniști ce va avea loc pe Island Peak – 6189, va participa și Anda Dobrescu (ce are în palmares o vizită pe Ararat și pe vulcanul Damavand). Echipa de alpiniști a zburat de pe aeroportul din București, duminică, 17 aprilie.

Tentativă eșuată în 2008

„În 2008 am fost nevoit să mă retrag de undeva de sus, deasupra ghețarului suspendat numit Dablam, iar acum, pentru că am rămas dator, mă întorc cu un alt tonus, elan, echipament și coechipieri pentru a-l cuceri. Pentru acest vârf merită tot alpinismul, toate experiențele de până acum. Este una din cele mai frumoase construcții ale divinității”, se destăinuie Zsolt Torok.

Comparaţia lui Torok

Mai mult, arădeanul compară situația șerpașilor (care servește drept ghid sau cărător în expedițiile alpiniștilor), cu greutățile la care au fost supuși românii, vreme de 26 de ani, mai exact de la Revoluția din 1989. „Pe traseul ce urcă spre regiunile înalte, șerpașii cară greutăți incredibile. Îmi amintesc de România anilor ´90, când practic o mulțime de oameni au supraevaluat timpul și capacitățile, pentru a recupera anii pierduți în comunism. Din păcate la fel cum acest șerpaș cară mai mult decât poți cuprinde cu ochiul, la fel mulți români au fost generația de sacrificiu, cei care au făcut posibilă bunăstarea copiilor din ziua de astăzi. Sănătatea, libertatea și câteodată chiar familia a fost însă grav afectată de acestea”, a detaliat Torok, în timp ce se pregătea psihic pentru a învinge greutățile ce îl așteaptă în acestă ascensiune dificilă.

2

3

4

6

zsolt torok3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor