Era cunoscută în acest sens încă din Evul Mediu și îndeosebi pentru evacuarea „bilei negre”. Fructele bine coapte de armurariu conțin silimarină, substanță care are în compoziție trei flavonoide: silichristina, silibina și silidianina. Silimarina a fost izolată în 1968 și este considerată substanța activă cu rol terapeutic al plantei. Este cunoscută și pentru proprietățile sale antivirale, antioxidante și antiinflamatorii.
Beneficii pentru sănătate
-
Hepatoprotector. Armurariul este recomandat îndeosebi în patologiile hepatice: indigestii, dispepsie, tulburări hepatice, insuficiență hepatică, hepatită, calculi biliari, ciroză. Este recunoscut pentru că regenerează țesutul hepatic afectat de toxinele naturale, precum cele din ciuperci, spre exemplu.
-
Digestiv. Armurariul este stimulent gastric, tonic, care stimulează pofta de mâncare la persoanele anxioase. Are, în același timp, și efecte diuretice.
-
Hipertensor. Această proprietate este utilă în tulburări de menopauză, în fibrom uterin, în hemoragii, ca tonic cardiac și pentru atenuarea durerilor.
Cercetătorii studiază proprietățile armurariului în cazurile de cancer și posibilitatea ca el să protejeze ficatul de efectele chimioterapiei. În același sens, se fac studii referitoare la efectele plantei în prevenirea anumitor tipuri de cancer: de colon, de prostată și de piele. O altă direcție de cercetare, vizând bolnavii de diabet de tip 2, a oferit rezultate pozitive dupa administrarea de silimarină, constantându-se reducerea nivelurilor de glicemie, dar și de colesterol și trigliceride.
Semințele și florile pot fi cumpărarte de la magazinele de produse naturiste. Infuziile și decoturile conțin mai puține principii active decât tincturile și extractele standardizate. Pentru un decot din frunze și semințe, măsurați o lingură de plantă la ceașcă și lăsați la fiert două minute. Pentru infuzia din flori uscate, puneți o linguriță la ceașcă și infuzați timp de zece minute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!