Niște funcționărași bine plătiți, care își duc viața pe fotoliile comode ale unor birouri din București, ne interzic drumuri de calitate în județul Arad. Consiliul Județean Arad a lansat licitația pentru modernizarea și lărgirea drumului care face legătura între Sâmbăteni și Ghioroc. Potrivit legii, fiecare licitație trebuie verificată, înainte de a fi publicată, de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice. La fel s-a întâmplat și cu procedura Consiliului Județean, care a trimis licitația spre verificare către ANAP. Funcționarii acestei instituții, care, cel mai probabil, nici măcar nu au fost vreodată prin județul nostru, au transmis că procedura trebuie modificată.
În cadrul anunțului de licitație, pentru a se asigura că firma care va câștiga contractul va construi un drum bun și de calitate, CJA a stabilit că 30 la sută din punctajul de departajare al firmelor participante se acordă pentru perioada de garanție acordată lucrărilor. Funcționarii de la ANAP nu au fost de acord cu acest procentaj, susținând că „practica unitară” indică un procent mai mic, când vine vorba despre ponderea garanției în acest punctaj. Așadar, chiar dacă cei de la Consiliul Județean Arad vor să acorde un punctaj mare garanției acordate, funcționarii de la ANAP nu le permit acest lucru, pe principiul „ceilalți nu cer atât”.
„În ceea ce privește factorul de evaluare *Perioada de garanție acordată lucrărilor- 30%* – întrucât, din informațiile înscrise la nivelul strategiei de contractare nu reies în mod clar argumentele care să susțină alocarea a 30 de procente pentru perioada de garanție a lucrărilor, REANALIZAȚI ponderea acordată, în sensul micșorării acesteia. Având în vedere practica unitară în domeniul achiziţiilor publice, recomandăm utilizarea unei ponderi de maxim 15% pentru acest factor de evaluare, diferența rezultată din micșorarea acestei ponderi se va redistribui factorului *Prețul ofertei* sau unor factori de evaluare noi. Corectați inclusiv algoritmul de calcul”, au ordonat cei de la ANAP, interzicând astfel Consiliului Județean să solicite seriozitate și calitate de la firmele care vor participa la licitație.
Șapte ani, prea mult
În același aviz, cei de la ANAP s-au legat și de faptul că, pentru drumul Sâmbăteni-Ghioroc, se dorește o garanție de șapte ani, după finalizarea lucrărilor. Funcționarii din București nu concep că un drum ar putea să reziste o asemenea perioadă, așa că le-au transmis celor de la CJA să reducă perioada de garanție solicitată.
„Din informațiile înscrise la nivelul strategiei de contractare nu reiese cum a fost stabilită perioada maximă (84 luni) pentru garanția lucrărilor. Se va avea în vedere ca limita maximă permisă pentru perioada de garanție (84 luni) să nu depășească perioada până la care sunt prevăzute reparațiile în normele tehnice pentru obiectul respectiv de investiție, în caz contrar se va considera că intenția autorității contractante este de a finanța, prin prezentul contract, obligația proprie de întreținere a lucrărilor. COMPLETAȚI strategia de contractare cu justificări în acest sens. Întrucât un simplu angajament cu privire la acordarea unei perioade de garanție a lucrării peste cel minim stabilit prin lege nu poate fi suficient pentru a garanta autorității contractante că avantajul obținut pe perioada evaluării ofertelor va fi păstrat în implementarea contractului, se va solicita ofertanților ca, prin propunerea tehnică, aceștia să descrie modul în care planul de management al calității va asigura nivelul necesar de calitate al rezultatelor sale și al proceselor de lucru”, este ordinul transmis de pe fotoliile comode de la București. Așadar, garanția pare opțională în „mințile luminate” din capitală, un factor care nu merită luat în seamă, când vine vorba despre investiții în infrastructură.
„O problemă constantă”
Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, spune că astfel de „intervenții cu bocancii” în licitațiile insituției județene sunt, din păcate, o problemă constantă. „Cei de la ANAP nu vor să accepte nicicum termene de garanție prelungite sau punctaje acordate în funcție de garanția lucrării. Cu toate că noi ne dorim drumuri de calitate, care să dureze în timp, ne împiedicăm constant de intervențiile acestor funcționari de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. În aceste condiții, noi suntem obligați să modificăm termenii licitațiilor și rămâne doar să ne rugăm că lucrările vor fi realizate de firme serioase, care folosesc materiale de calitate. Pentru că, dacă ar fi obligate să acorde garanție de șapte ani pe un drum, eu sunt sigur că firmele câștigătoare ar folosi numai materiale de calitate și ar fi foarte atenți la modul în care lucrează. Cei de la ANAP, din fotoliile lor comode de la București, fără a cunoaște realitatea din teritoriu sau detalii tehnice referitoare la infrastructura rutieră, taie cu pixul peste munca noastră și ne obligă să modificăm licitațiile”, ne-a explicat, mâhnit, Sergiu Bîlcea.