aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Local
Aradul cere garanție pe drumuri, Bucureștiul nu o acordă

Aradul cere garanție pe drumuri, Bucureștiul nu o acordă

De Alin Gherasim
la 20 May 2025 13:58
4 Comentarii

Aradul cere garanție pe drumuri, Bucureștiul nu o acordă

Garanția de pe drumuri, opțională la București FOTO: A.G.
20 May 2025 13:58
Din spatele unor birouri comode, funcționarii din București nu acceptă ca drumurile județene din Arad să beneficieze de prea multă garanție.
Scris de Alin Gherasim - Din spatele unor birouri comode, funcționarii din București nu acceptă ca drumurile județene din Arad să beneficieze de prea multă garanție.

Trimite articolul

X
Niște funcționărași bine plătiți, care își duc viața pe fotoliile comode ale unor birouri din București, ne interzic drumuri de calitate în județul Arad. Consiliul Județean Arad a lansat licitația pentru modernizarea și lărgirea drumului care face legătura între Sâmbăteni și Ghioroc. Potrivit legii, fiecare licitație trebuie verificată, înainte de a fi publicată, de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice. La fel s-a întâmplat și cu procedura Consiliului Județean, care a trimis licitația spre verificare către ANAP. Funcționarii acestei instituții, care, cel mai probabil, nici măcar nu au fost vreodată prin județul nostru, au transmis că procedura trebuie modificată.
În cadrul anunțului de licitație, pentru a se asigura că firma care va câștiga contractul va construi un drum bun și de calitate, CJA a stabilit că 30 la sută din punctajul de departajare al firmelor participante se acordă pentru perioada de garanție acordată lucrărilor. Funcționarii de la ANAP nu au fost de acord cu acest procentaj, susținând că „practica unitară” indică un procent mai mic, când vine vorba despre ponderea garanției în acest punctaj. Așadar, chiar dacă cei de la Consiliul Județean Arad vor să acorde un punctaj mare garanției acordate, funcționarii de la ANAP nu le permit acest lucru, pe principiul „ceilalți nu cer atât”.
„În ceea ce privește factorul de evaluare *Perioada de garanție acordată lucrărilor- 30%* – întrucât, din informațiile înscrise la nivelul strategiei de contractare nu reies în mod clar argumentele care să susțină alocarea a 30 de procente pentru perioada de garanție a lucrărilor, REANALIZAȚI ponderea acordată, în sensul micșorării acesteia. Având în vedere practica unitară în domeniul achiziţiilor publice, recomandăm utilizarea unei ponderi de maxim 15% pentru acest factor de evaluare, diferența rezultată din micșorarea acestei ponderi se va redistribui factorului *Prețul ofertei* sau unor factori de evaluare noi. Corectați inclusiv algoritmul de calcul”, au ordonat cei de la ANAP, interzicând astfel Consiliului Județean să solicite seriozitate și calitate de la firmele care vor participa la licitație.
Șapte ani, prea mult
În același aviz, cei de la ANAP s-au legat și de faptul că, pentru drumul Sâmbăteni-Ghioroc, se dorește o garanție de șapte ani, după finalizarea lucrărilor. Funcționarii din București nu concep că un drum ar putea să reziste o asemenea perioadă, așa că le-au transmis celor de la CJA să reducă perioada de garanție solicitată.
„Din informațiile înscrise la nivelul strategiei de contractare nu reiese cum a fost stabilită perioada maximă (84 luni) pentru garanția lucrărilor. Se va avea în vedere ca limita maximă permisă pentru perioada de garanție (84 luni) să nu depășească perioada până la care sunt prevăzute reparațiile în normele tehnice pentru obiectul respectiv de investiție, în caz contrar se va considera că intenția autorității contractante este de a finanța, prin prezentul contract, obligația proprie de întreținere a lucrărilor. COMPLETAȚI strategia de contractare cu justificări în acest sens. Întrucât un simplu angajament cu privire la acordarea unei perioade de garanție a lucrării peste cel minim stabilit prin lege nu poate fi suficient pentru a garanta autorității contractante că avantajul obținut pe perioada evaluării ofertelor va fi păstrat în implementarea contractului, se va solicita ofertanților ca, prin propunerea tehnică, aceștia să descrie modul în care planul de management al calității va asigura nivelul necesar de calitate al rezultatelor sale și al proceselor de lucru”, este ordinul transmis de pe fotoliile comode de la București. Așadar, garanția pare opțională în „mințile luminate” din capitală, un factor care nu merită luat în seamă, când vine vorba despre investiții în infrastructură.
„O problemă constantă”
Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, spune că astfel de „intervenții cu bocancii” în licitațiile insituției județene sunt, din păcate, o problemă constantă. „Cei de la ANAP nu vor să accepte nicicum termene de garanție prelungite sau punctaje acordate în funcție de garanția lucrării. Cu toate că noi ne dorim drumuri de calitate, care să dureze în timp, ne împiedicăm constant de intervențiile acestor funcționari de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. În aceste condiții, noi suntem obligați să modificăm termenii licitațiilor și rămâne doar să ne rugăm că lucrările vor fi realizate de firme serioase, care folosesc materiale de calitate. Pentru că, dacă ar fi obligate să acorde garanție de șapte ani pe un drum, eu sunt sigur că firmele câștigătoare ar folosi numai materiale de calitate și ar fi foarte atenți la modul în care lucrează. Cei de la ANAP, din fotoliile lor comode de la București, fără a cunoaște realitatea din teritoriu sau detalii tehnice referitoare la infrastructura rutieră, taie cu pixul peste munca noastră și ne obligă să modificăm licitațiile”, ne-a explicat, mâhnit, Sergiu Bîlcea.

Trimite articolul

X
Taguri:
Agenția Națională pentru Achiziții Publice ,
Arad ,
Bucurestiul ,
cere garanție ,
Consiliul Judetean Arad ,
drumuri ,
drumurile județene din Arad ,
funcționarii din București ,
nu o acordă ,
SERGIU BÎLCEA
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Ulița highway says:
    May 21, 2025 at 7:22 am

    Bine că în SUA se poate da o garanție dă 40 dă ani!

    Reply
  2. Prenume nume says:
    May 21, 2025 at 9:14 am

    Cică “niște funcționari bine plătiți ” voi ia-ți ales in continuare, de 35 de ani ei is bine plătiți si voi, asa cat sa treceți luna. Bravo ma, nu dați nimic ca peste 5 ani sa se refacă din banii ăstora care v.a ales.

    Reply
    • Tuluz-Lotrec says:
      May 22, 2025 at 11:08 am

      Asa-i daca ai votat PSD de 30 de ani, acum iti dai seama ca au dus tara de rapa. Dar tu crezi ca Semiomul de galerie, Gigescul cipurilor din cola sau Grivei… Gavrila “sa fugem” pe pustii ar fi facut ceva pentru tara asta, in afara de a o da de pamant? Ciolovecii astia analfabeti si agresivi care au vrut puterea ne transformau in Belarus.

      Reply
  3. NICU says:
    May 21, 2025 at 3:07 pm

    Articolul se refera la procentul pe care il are factorul de evaluare “Perioada de garanție acordată lucrărilor” din punctajul de departajare , un ofertant poate sa dea si 100 de ani garantie din pix doar sa obtina un punctaj mai mare , ceea ce in opinia mea nu este corect. .Apropo Valurile Dunarii de pe Arad-Ineu cum le catalogam viciu de fabricatie sau Merge si asa… .Eu cred ca este foarte important ca atunci cand se semneaza receptia lucrarilor sa fie si verificate faptic daca ele corespund caietului de sarcini iar daca sunt probleme dupa semnarea lucrarilor de receptie sa fie imputate celui care a semnat receptia lucrarilor.

    Reply
  4. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    6
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    7
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    8
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“
    9
    A apărut primul candidat pentru... Primăria Arad
    10
    Cine vine antrenor la UTA?

    România

    Ce pot face angajații din sistemul de învățământ care au pierdut cardul pentru prima de carieră didactică
    Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a implementat o nouă procedură pentru înlocuirea cardurilor de carieră didactică și profesională pierdute, furate, nefuncționale sau emise cu date incorecte.

    Local

    Polițiștii arădeni, percheziții în București și Călărași
    Polițiștii arădeni au efectuat o serie de percheziții în București și județul Călărași, în urma cărora au fost confiscate aproape 1,4 milioane de țigări de contrabandă.

    Mapamond

    Douăzeci de ţări arabe şi musulmane cer crearea unei zone fără arme nucleare în Orientul Mijlociu
    Douăzeci de ţări arabe şi musulmane, între care Qatar, Oman şi Pakistan, au cerut luni crearea unei zone fără arme nucleare în Orientul Mijlociu, în cea de a patra zi a atacului masiv lansat de Israel asupra Iranului, relatează AFP.

    Advertorial

    TOP 5 lucruri care îți vor asigura confort desăvârșit în baia ta
    Te-ai întrebat vreodată ce anume transformă o baie obișnuită într-un sanctuar al relaxării și confortului? Ce mici detalii pot face diferența între o simplă încăpere funcțională și spațiul tău preferat din casă? Dacă și tu ești curios să descoperi cum poți avea un loc în care să te simți cu adevărat bine, acest articol este pentru tine.

    Advertorial

    Românii preferă cumpărăturile online pentru anumite produse

    Mapamond

    Cel puţin 14 morţi, printre care un american, în urma loviturilor ruse cu drone şi rachete asupra Kievului
    Lovituri aeriene ruse au vizat în noaptea de luni spre marţi capitala ucraineană Kiev, unde au distrus clădiri rezidenţiale şi au făcut cel puţin 14 morţi, printre care un american, au anunţat autorităţile ucrainene, informează AFP şi Reuters.

    Mapamond

    Preşedintele SUA convoacă o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate după ce a plecat mai devreme de la summitul G7
    Preşedintele american, Donald Trump, a convocat o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) în cursul serii de marţi (ora locală) la Washington, după ce a renunţat brusc la summitul G7 care avea loc la Kananaskis (Canada), din cauza conflictului armat dintre Israel şi Iran, potrivit presei americane - transmite EFE.

    Mapamond

    După ani de încercări și experimentare, Meta introduce publicitate pe WhatsApp
    Platforma de mesagerie WhatsApp, aparținând Meta, a anunțat luni introducerea în perioada următoare a unor noi spații publicitare, o schimbare importantă pentru această aplicație care până în prezent nu a fost afectată de publicitate, transmite AFP.

    Mapamond

    Israelul confirmă că a atacat televiziunea de „propagandă și incitare a regimului” iranian
    Ministrul apărării israelian, Israel Katz, a confirmat că Israelul a atacat luni studiourile radioteleviziunii publice iraniene (IRIB), pe care le-a calificat drept „autoritatea de difuzare a propagandei și de incitare a regimului iranian”, potrivit EFE.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.