aradon.ro Web analyticsConsiliul Judeţean vrea să cumpere Teatrul Vechi

De Alin Gherasim

Consiliul Judeţean vrea să cumpere Teatrul Vechi

Reactualizat la:
200.000 de euro cer proprietarii pentru Teatrul Vechi, iar Consiliul Judeţean Arad vrea să cumpere clădirea istorică.
Scris de Alin Gherasim - 200.000 de euro cer proprietarii pentru Teatrul Vechi, iar Consiliul Judeţean Arad vrea să cumpere clădirea istorică.
ARAD. După ani de zile de incertitudini, minciuni, sume umflate şi promisiuni neonorate, se pare că Teatrul Vechi, de pe strada Gheorghe Lazăr, ar putea ajunge, totuşi, în proprietatea statului. Nu a Primăriei Arad, care a evitat acest obiectiv de vreo opt ani de zile, inventând fel și fel de scuze, ci a Consiliului Judeţean Arad, instituţie care pare dispusă să plătească suma solicitată de proprietari. Şi, ca să fie clar de la bun început, suma cerută este de 200.000 de euro, nici gând milioane, cum ni se transmitea, fals, în urmă cu mai mulţi ani de zile din zona Primărie Arad.

Revenind la subiect, CJA anunţă că a iniţiat discuţii despre preluarea Teatrului Vechi. Mai mult decât atât, chiar marţi, 26 ianuarie, va demara o expertizare a clădirii. Sau a ce a mai rămas din ea. „Consiliul Județean Arad a demarat discuții cu proprietarii Teatrului Vechi în vederea discutării preluării imobilului de pe strada Gheorghe Lazăr. Luni, cei doi proprietari s-au întâlnit cu conducerea Consiliului Județean și și-au susținut pretențiile financiare, în cadrul unei discuții preliminare. Marți, un grup de lucru din cadrul Consiliului Județean va începe expertizarea clădirii. Facem precizarea că în discuție este doar fosta clădire a teatrului, nu și Casa Hirschl, cu locuințele și spațiile comerciale aferente”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Arad.

Interes privat

Cum a ajuns CJA să intre în cursa pentru Teatrul Vechi? Se pare că pe fir ar fi intrat un investitor privat care a dorit să cumpere imobilul. Numai că, ţinând cont de faptul că este o clădire istorică, Primăria Arad şi Consiliul Judeţean Arad au drept de preemţiune. Mai precis, cele două instituţii sunt „primii clienţi”. În cazul în care niciuna dintre ele nu îşi doreşte achiziţionarea clădirii, de abia apoi poate fi vândută unui cumpărător.

“Potrivit declarației de astăzi a celor doi proprietari, există și un investitor privat care și-a manifestat interesul față de Teatrul Vechi. În urma discuțiilor cu acesta, a fost înaintată și Consiliului Județean Arad (dar și Direcției de Cultură, Patrimoniu și Culte, precum și Primăriei Arad) o adresă privind dreptul de preemțiune a acestor instituții în cazul unei eventuale achiziții. Singura instituție care și-a manifestat interesul este, până în acest moment, Consiliul Județean”, mai anunţă ce de la CJA.

„În clădirea respectivă nu se poate amenaja altceva decât teatru. Am primit solicitarea proprietarilor și i-am invitat la discuții. Consiliul Județean Arad este, în acest moment, interesat de preluarea clădirii, dar nu în orice condiții. Trebuie să respectăm legea privind evaluarea imobilelor și toate procedurile de achiziție. Ni s-a propus o valoare, 200.000 de euro, cu care vom intra și în ședința de Consiliu Județean, dar ea va trebui justificată și asta le-am comunicat și proprietarilor. Teatrul Vechi este o parte importantă a culturii și istoriei Aradului, pe care îmi doresc să o repunem în valoare. Dar o spun din capul locului: dacă există un investitor privat care să preia clădirea și să o readucă la strălucirea ei inițială, noi nu ne vom opune investiției și vom face tot posibilul să o susținem”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

În câteva zile

Mai trebuie menţionat faptul că vânzarea Teatrului Vechi a fost anunţată vineri, iar luni CJA a chemat deja proprietarii la discuţii. „Am primit vineri cererea, iar luni ne-am întâlnit pentru a discuta unele aspecte tehnice. Noi suntem interesați de preluare, pentru că ne dorim ca arădenii să redobândească unul dintre cele mai vechi teatre din România, unde s-a scris istoria culturală a Aradului. În același timp, nu ne opunem însă unei investiții private, așa cum am înțeles că ar fi posibil să se întâmple. Fie vom prelua noi teatrul, fie că îl va prelua investitorul privat de care am aflat astăzi, el va fi salvat”, a spus şi Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Exerciţiu de imagine?

În altă ordine de idei, discuţiile lansate de către reprezentanţii CJA referitoare la Teatrul Vechi ar putea fi doar un nou exerciţiu de imagine. Pentru că, deşi anunţă că vor să cumpere clădirea, cei din conducerea instituţiei spun că, dacă vine un investitor privat, Consiliul Judeţean se retrage. În ideea în care, până la urmă, imobilul va fi salvat şi, de ce nu?, readus la viaţă de acel investitor. Dar, cu această ocazie şi ţinând cont de faptul că, prin votul consilierilor, CJA poate renunţa la Teatrul Vechi, neexercitându-şi dreptul de preemţiune, conducerea Consiliului Judeţean mai poate da o lovitură de imagine.

16 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Aici miroase a afacere necurata. 200000 pe o cladire ce sta sa cada ?!?

  • Dan says:

   👍

   … și, să vad daca s-ar dărâma cladirea Teatrului-Vechi (ceea ce ar fi caz penal…), cât crede proprietarul ca ar fi primit pe “parceluța aia de teren, în “îngustimea” aia de strada, unde nici loc de parcare nu găsești, iar un acces auto în și din cladire/curte e f. incomod… ???!!!
   Maxim 100.000Eu..! Și asta, cu indulgență….
   Restul e “parandărătul” celui care a rezolvat tranzacția …

   Iar apoi Teatrul-Vechi, va mai sta, IN ACEEAȘI STARE, ÎNCĂ 20 de ani, in proprietatea CJA, până “se va face una cu pamântul” și “nimeni” nu va fi de vină… ! 😣

 2. opiniamea says:

  Nu mai cautați petele din soare. Contează mai puțin dacă este un eercițiu de imagine sau nu. Cu adevarăt important este că se salvează un monument istoric unic

  • denis2 says:

   ăla monument? mai bine o placă cu ce a fost și clădit altceva ce se poate folosi. să cumperi o ruină cu atîția bani? cîți bani îți mai trebuie să o faci muzeu sau altceva?

  • Dan says:

   Măi, DACĂ-L VĂD ȘI RENOVAT “ca la carte”, “le chapeau”…! (Jos pălăria!)

   Dar din experiența pe care o avem cu “mărețele înfăptuiri” ale CJA, tare mi-e teamă că întreaga inițiativă se va reduce la …. cumparare și la câteva “studii de fezabilitate”…!

   Iar pt asa ceva chiar n-ai ce “pete-n soare” să cauți, CĂ-I SOARELE OBTURAT PE DE-A-NTREGUL de-atâta indolența (daca starea de degradare a Teatrului-Vechi, va continua – cum e previzibil – și după achizitie !!!). 😀

 3. Doriangrey says:

  Asta e pretul pietei? Ce porcarie

 4. asdfghj says:

  acum 2 3 ani i-au cerut lui Falca in jur la 340.000 de euro. Postacii PSD au sarit ca muscati de fund ca falca lasa in uitare aceasta cladire istorica. dar s-ar fi meritat pretul acela???
  daca nu o cumpara la 200.000 iara au motiv postacii ciumati sa il injure pe falconeti.
  acum sa ne intelegem falca nu este usa de biserica. casarom ii sta in “CV”

 5. Galatus says:

  Demolat tot coltul inclusiv ruina de teatru vechi, mare figuratie si pe natia asta de pulaci. Cetatile medievale sint in dezastru de ruinele dacice nici numai amintim. Centru vechi bla bla si uite asa stoarcem bani dupa fraieri….. Cumparat si demolat toata zona, tot ce este pericol pe centru demolat

  • Andrei says:

   Galatus, ești un manelist, o vinitură! Sper sa fie cumpărat teatrul vechi și readus la strălucirea lui de altădată! Acolo e o scenă frumoasă, îmi amintesc că în urmă cu ceva ani a fost teatrul underground acolo, clădirea e superbă și trebuie doar pusă în valoare! Tu cred ca ai fost pe ștrand la Vali Vijelie la felul in care scrii despre teatrul vechi!

 6. Nealcosu says:

  Un popor care-și uita istoria, reneaga cultura,…. nu va avea nici un viitor! Deja se vede! Si după postarile de aici!

 7. teddy-eddy says:

  Poate ”seniorii” își mai amintesc, odinioară clădirea adăpostea unul dintre cele … parcă 5 cinematografe centrale ale Aradului, adică …

  Deschis în 1907, la început s-a numit Urania, după 1944 a fost numit Veac Nou și Herbak Janos. Cinematograful este închis din 1967, de atunci în clădire (monument istoric) a funcționat Casa de Cultură a Municipiului Arad.

  “În 1907 aşadar, la 30 noiembrie, în clãdirea vechiului teatru, se inaugureazã primul cinematograf din Arad, sub denumirea de „Urania”, unul dintre cele mai vechi cinematografe din ţarã. În sala cinematografului „Urania”, la 16 aprilie 1913, are loc prima reprezentaţie a unui film românesc şi anume „Rãzboiul Independenţei”. Filmul a fost rulat timp de patru zile consecutive, cu câte patru reprezentaţii zilnice. În anul 1917, sala de spectacole a primit forma pe care o are în zilele noastre. Odatã cu apariţia filmului sonor, Cinematograful „Urania” se închide, fiindcã sala nu corespundea noilor condiţii de proiecţie, prezentând pericol de incendiu. La 1 Decembrie 1933, Cinematograful „Urania” se redeschide, având pe ecran un film sonor cu celebrii Pat şi Patachon. Cinematograful îşi continuã activitatea pânã în anii 60, când este închis, datoritã stãrii precare a clãdirii.” (http://www.uta-arad.ro/forum/showthread.php?tid=1343)

  • bum says:

   auoleu… taica, din 1960 este lasat in paragina si nerenovat. comunistilor aradonisti, ce facurati bre? trantorilor asa ati ridicat voi Aradul?
   la lucru acmu putorilor.

 8. Catalin says:

  Daca e adevarat va fi caz penal.
  De ce sa nu puna primaria impozit majorat unor proprietari care cred ca pot fura bani publici. Daca ai o proprietate ai si obligatia sa o tii asa cum trebuie. Sper sa fie doar o bomba de presa.

 9. Pui de comunişti says:

  Puteau strânge fondurile din impozit 500%și amenzi și îi revenea primăriei pe gratis.Îi aplicau metoda naționalizării.

 10. alt anonim says:

  Sa o cumpere investitorul privat. Sa se pastreze destinatia culturala a cladirii ( egal ca-i teatru, cinema, sala de balet,etc… ). Sa nu se permita demolarea cladirii nici daca intervine Falca . Ce sa faca CJA cu ea ? Nici teatrele si cinematografele pe care le avem nu sunt pline. Autoritatile locale sa se ocupe de cinema Studio, Muresul, Arta, etc…, daca vor sa faca ceva. Pentru a mentiona valoarea istorica a cladirii este suficient o placa de mentiune si atestare pusa pe fatada cladirii, asa cum se obisnuieste prin Europa. Poate avem noroc cu un investitor asemeni celui ce a achizitionat cladirea Casino-ului… Si bineinteles, dupa ce o cumpara privatul, ridicat impozitul pana la cer pentru ca are cladirea degradata, ca sa aiba motiv sa se apuce cat mai repede de renovare…

 11. UT Arad

  UTA s-a stins după pauză și a pierdut
  Elevii lui Laszlo Balint au fost egali cu vedetele campioanei, timp de o repriză, dar apoi CFR Cluj a reușit să se impună în meciul din această seară! 4

  România

  Un ordin comun modifică măsurile de organizare a activităţii în unităţile de învăţământ. Condiţiile în care pot merge elevii la şcoală
  Un ordin comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii, emis sâmbătă, modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor sau instituţiilor de învăţământ. Scenariul de funcţionare al unităţii sau instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar sau universitar se va actualiza săptămânal.

  ARADON Sport local

  FCC Baschet UAV Arad a pierdut cu liderul după momente bune
  FCC Baschet UAV Arad a cedat cu 61-78 duelul cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, pe sferturi: 12-23, 23-13, 13-23, 13-19.

  România

  „Războiul” pe carantină în Timișoara. Propunere: vaccinații și cei care au avut Covid să se plimbe liber
  Autoritățile locale și județene „se bat” în declarații pe tema carantinei în Timișoara. Ba e cazul, ba nu e cazul fără tot județul. Primarul spune că trebuie luată o decizie, noul prefect demontează unele afirmații ale acestuia, iar șeful CJ Timiș spune că, dacă edilul forțează carantina, atunci cei vaccinați să se plimbe liber, la fel ca și cei care au avut Covid-19. La ora 14 se întrunește CJSU. 7

  Mapamond

  Când se va deschide primul hotel din spaţiu
  Hotelul se va numi Voyager Station şi urmează să fie construit de Orbital Assembly Corporation. Există planuri de a servi „mâncare spaţială” tradiţională - cum ar fi îngheţata liofilizată - în restaurantul hotelului.

  Mapamond

  Elon Musk a pierdut şi a doua poziţie în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Cine conduce clasamentul
  Elon Musk a pierdut şi a doua poziţie în clasametul celor mai bogaţi oameni din lume. În această săptămâna, averea lui Musk a scăzut cu aproximativ 6,2 miliarde de dolari. Averea sa este de 150,9 miliarde dolari.

  Local

  728 de arădeni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore
  De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Arad au fost administrate doze de vaccin unui număr de 17.912 persoane.

  Local

  Pesta porcină, confirmată la Macea. Planul de măsuri şi deciziile Centrului Local pentru Combaterea Bolilor
  Zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul focarului, zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. Reguli stricte pentru măceni. 1

  România

  Atenție ce cadouri faceți de 8 Martie: Orădean apostrofat public
  Un orădean a avut parte de o supriză neplăcută zilele trecute, când și-a găsit pe autoturism mai multe mesaje lipite.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.