aradon.ro Web analyticsHramul Noii Catedrale, sărbătorit luni, după Rusalii

De Diana Duțu

Hramul Noii Catedrale, sărbătorit luni, după Rusalii

Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”/Foto: DIANA DUŢU
Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad e soră cu biserica „Sfânta Treime” din Miramar – Florida.
Scris de Diana Duțu - Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad e soră cu biserica „Sfânta Treime” din Miramar – Florida.

ARAD. Luni, după Rusalii, este Ziua de prăznuire a hramului Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad. Sărbătoarea este marcată cu evlavie încă din anul 1997, când slujbele religioase se săvârşeau la demisolul Catedralei, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

„Prăznuirea hramului Catedralei eparhiale constituie o bucurie duhovnicească pentru toţi închinătorii Sfântului Locaş, care participă într-un număr foarte mare, mai ales de când Guvernul României a decretat a doua zi de Rusalii zi liberă. Slujba începe din ajun, potrivit rânduielilor bisericeşti, cu săvârşirea Acatistului Sfintei Treimi, cu participarea Chiriarhului şi rostirea unui cuvânt de învăţătură. În ziua prăznuirii, după slujba Utreniei se săvârşeşte Sfânta Liturghie arhierească, la care Chiriarhul, pe lângă predică, aduce mulţumiri de fiecare dată tuturor donatorilor, ctitorilor şi binefăcătorilor Sfintei Catedrale, amintindu-i în mod deosebit pe primii ctitori: Corneliu şi Rucsanda de Bota şi familia preacucernicului părinte Viorel Sasu din Miramar, SUA. Ziua prăznuirii hramului se încheie cu slujba Vecerniei şi Acatistul Sfintei Treimi, săvârşite de către Chiriarh înconjurat de preoţii şi diaconii Catedralei” – precizează preotul Simion Mladin, mare eclesiarh al al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime”.

Cum s-a ales hramul?

În alegerea hramului Catedralei Arhiepiscopale s-au avut în vedere mai multe variante, puse în discuţie încă înainte de începerea lucrărilor de construcţie. Astfel, s-a propus iniţial hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, propunere motivată de evlavia multor credincioşi arădeni ce-i poartă numele; apoi s-au propus alte prăznuiri din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos.

„În contextul căutării ocrotitorului spiritual al Catedralei, Dumnezeu a venit în întâmpinare printr-o familie de români credincioşi ardeleni, stabiliţi în SUA. Prin mijlocirea părintelui paroh Viorel Sasu de la parohia română <Sfânta Treime> din Miramar – Florida şi a familiei acestuia, enoriaşii Corneliu şi Rucsanda de Bota au aflat despre efortul credincioşilor din Arad de a construi o Catedrală eparhială şi au făcut o donaţie substanţială pentru acel moment şi indispensabilă pentru finalizarea unei etape importante a construcţiei, suma de 210.000 dolari SUA. Chiriarhul a luat la cunoştinţă de respectiva donaţie şi le-a mulţumit donatorilor, purtând şi convorbiri cu aceştia, telefonic, prin corespondenţă şi prin mijlocirea părintelui Viorel Sasu. În urma discuţiilor purtate de Chiriarh cu donatorii, s-a pecetluit gândul legat de hramul Catedralei prin exprimarea donatorului, care a afirmat <că ajută la construirea unei biserici în România, soră cu biserica noastră Sfânta Treime din Miramar – Florida>. În urma acestei comunicări şi la propunerea Chiriarhului, Permanenţa Consiliului eparhial, membrii Comitetului de Sprijin pentru construirea Catedralei şi toţi factorii de răspundere implicaţi în ridicarea Sfântului Locaş, au înţeles că este voia lui Dumnezeu ca hramul Noii Catedrale să fie <Sfânta Treime>, soră cu biserica din Miramar – Florida, care avea acelaşi hram” – explică pr. Simion Mladin.

 

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Conservatorul says:

  În această unitate de cult ca în multe tradiționale nu îndeamnă nimeni pe nimeni la citirea Bibliei acasă la trăirea ei și la mărturisirea ei. Biserica nu e incubator de credincioși ci fabrică de sfinți; ar trebui!

  • anonim says:

   Mai sectare ce-ti spui Conservatorul, de ce insiri o minciuna cat tine ? Ce stii tu despre ortodoxie, afa de gogosile ce vi se spun in cartile voaste de cult distorsionate ? Stai in banca in cazemata voastra, cunoaste-ti lungul nasului si nu mai improsca noroi si nu fa afi8rmatii mincinoase. Rusine sa iti fie !

   • CrisP says:

    anonimule, te-ai aprins ca un foc de paie si ai aruncat jigniri fara sa stii despre ce vorbesti. “Sectarii” n u au alte carti de “invatatura” decat Biblia, Cuvantul Lui Dumnezeu pe care evident ca d-tra nu-l citesti . Cu atat mai putin sa-l traiesti. Conservatorul a spus bine, care-i minciuna de care-l acuzi? Voi acordati o zi intreaga ca multumiti unor donatori (careau facut un lucru bun, fara indoiala) dar nu-I multumiti nici pe departe Celui care merita toata cinstea, inchinarea si recunostinta noastra, Domnul Isus Mesia. Acordati mai multa cinste si importanta unor oameni decat Lui Isus si banuiesc ca nici nu stii ce ar trebui sa sarbatoriti la Rusalii si cat de importanta e aceasta sarbatoare. Citeste Biblia, pocaieste-te si cauta-L pe Dumnezeu carand calauzire prin Duhul Sfant. Atunci o sa intelegi adevarul. sa fi binecuvantat.

 2. petre says:

  Din pacate ,NOUA CATEDRALA ,nu mai este NOUA!!! De pe zidurile exterioare a cazut multa caramida ”aparenta”!!! Sunt semne ca aceasta constructie plasata intr-un loc nepotrivit nu va apuca varsta VORONETULUI,care nu pierde nici macar vopsea de pe ziduri!!!! Alte vremuri,alt chiriarh cu alte apucaturi!!!! E drept ca la vremea zidirii VORONETULUI nu se vorbea inca de euroi,$…

 3. Local

  15 milioane pentru proiectul de revitalizare a zonei Mărului
  Locul de agrement va fi realizat de către Thaibau Construct, la o valoare care depășește 15 milioane de lei.

  Local

  Poliția caută șefi pentru județ
  Șapte poziții pentru șef de poliție, respectiv șef de post sunt scoase la concurs de către Inspectoratul de Poliție Județean Arad.

  Local

  Coșmarul de pe șine: trenul de la Mangalia a ajuns cu 11 ore întârziere la Arad!
  27 de ore pentru cei 850 de kilometri care desparte Mangalia de Arad. Trenul care ar trebui să-i ducă pe arădeni la mare este un coșmar pe șine.

  Advertorial

  Un nou cartier în Arad? O nouă zonă de case?
  Contextul pandemiei ne-a făcut să vedem diferit lucrurile, să apreciem cu totul altfel conceptul locuirii și recunoaștem că o parte din noi tânjește, în secret, după comuniunea cu natura!

  Local

  Platforme de cântărire pe drumurile judeţene
  Patru platforme pentru verificarea tonajelor vehiculelor ar urma să apară pe drumurile judeţene circulate de camioanele supraîncărcate.

  Local

  O nouă hală a CCIA, lângă Expo
  Proiectul e la început de drum: Primăria a fost informată în legătură cu intenţia elaborării PUZ-ului.

  Local

  Nicio şansă pentru „Ghiba Birta”
  Constructorul care se ocupă de reabilitarea clădirii liceului nu dă semne că va respecta termenul din contract.

  Local

  Doar 3.9% dintre blocurile din Arad sunt reabilitate termic
  Primăria Municipiului Arad a lansat procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a studiilor DALI pentru reabilitarea termică a 26 de blocuri. 1

  Local

  Biserică pentru penticostalii din cartierul Gai
  Deocamdată, municipalitatea a reglementat situaţia terenului de pe strada Faurilor, pe care urmează să se costruiască lăcaşul de cult. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.