aradon.ro Web analyticsMai puţin de jumătate dintre candidații arădeni au luat permisul de conducere

De Diana Dutu

Mai puţin de jumătate dintre candidații arădeni au luat permisul de conducere

Potrivit Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, doar 46,83% din cei examinaţi au promovat proba practică.
Scris de Diana Dutu - Potrivit Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, doar 46,83% din cei examinaţi au promovat proba practică.

Se întâmplă exagerat de multe accidente rutiere în ultima perioadă de timp, iar asta se datorează (şi) conducătorilor auto insuficient de bine pregătiţi. Mai toată lumea vrea să fie şofer în ziua de azi, dar nu oricine e în stare să ia carnetul de conducere. Chiar dacă pare că unii dintre conducătorii auto pe care-i întâlnim în trafic nu au prea multe în comun cu şofatul, ei sunt totuşi cei buni, cei care au reuşit să promoveze examenul auto. Mai puţin de jumătate dintre candidaţii care se prezintă la examen fac faţă cerinţelor.

În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2020, în judeţul Arad au promovat proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere 5.995 de candidaţi. Mai puţini decât în 2019, când am avut 6.860 de promovaţi la examenul auto. „Procentul promovabilităţii la proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere (număr candidaţi admişi la proba practică în perioada specificată/ număr candidaţi examinaţi la proba practică în perioada specificată), în perioada 01.01.2020-31.12.2020, la nivelul judeţului Arad este de 46,83%” – arată, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon, Direcția Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit aceleiaşi surse, judeţul Arad este situat din punct de vedere al procentului de promovabilitate la proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere, la nivelul zonei de vest a ţării (din care fac parte judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin) pe locul 3, iar la nivelul ţării pe locul 31. „Menţionăm faptul că nu considerăm relevant acest loc, având în vedere că este influenţat de mai mulţi factori şi se află în media promovabilităţii la proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere la nivelul ţării” – menţionează cei de la DRPCIV.

29 de şcoli autorizate

În judeţul Arad sunt 29 de şcoli de conducători auto autorizate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR). Dintre acestea, 24 sunt din municipiul Arad: Albu Dynamic, AS Trans Spedition, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Mini Company Irimia, Podoaba, Rodvas, SC Auto Maduta SRL, SC Auto Toderici&Morar SRL, SC Auto Torque SRL, SC Auto West Chirca SRL, SC Autobest Seba SRL, SC Autocalb Drive SRL, SC Belc International SRL, SC Carmen XL 99 SRL, SC Compania de Transport Public SA, SC Custom SRL, SC Dudas S&N SRL, SC Flor Autoexpert SRL, SC Focus Rali Vest SRL, SC Gheteo Trans SRL, SC Instructaj Auto Buniov SRL, SC Nicola&Nicola Driving SRL, SC Optim Auto Adyschool SRL, SC Rostema SRL. 5 şcoli de şoferi au sediul în alte localităţi din judeţ: SC Auto Dragan RO SRL (Păiuşeni), SC Auto Seba Maris SRL (Agrişu Mic), SC Dan Mandric SRL (Sântana), SC Dobrau DTI SRL (Zăbrani) şi SC Lelek Auto GT SRL (Nădab).

18 din cele 29 de şcoli de conducători auto sunt autorizate doar pentru categoria B. 2 şcoli de şoferi (Gheteo Trans şi Auto West Chirca) au autorizaţie pentru nu mai puţin de zece categorii. La Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” se pregătesc doar şoferi de categorie B, în timp ce la Compania de Transport Public – B şi Tv.

Dezastru la prima examinare

Potrivit www.topscoliauto.ro, rata de promovare la prima examinare a fost de doar 29,07% anul trecut, în judeţul Arad. Doar 7 şcoli de şoferi au avut promovabilitate mai mare decât media pe judeţ: Compania de Transport Public (83,33%), Belc Internațional (38,25%), Carmen XL 99 (32,98%), Dan Mandric (32,75%), Lelek Auto GT (31,69%), AS Trans Spedition (31,44%) şi Albu Dynamic (29,20%). În total, la prima examinare din 2020, au luat examenul doar 2.235 de candidaţi din cei 7.686 examinaţi. Cu acest procent de promovare, Aradul se situează pe locul 35 pe ţară, adică locul 8 din coadă. Stăm, totuşi, mai bine decât în anii precedenţi, rata de promovare la prima examinare fiind de doar 26% atât în 2019, cât şi 2018.

1 şofer la 1,17 autovehicule

La sfârşitul anului 2020, în evidenţele Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor se aflau 186.250 de deţinători de permise de conducere valide, cu 4.017 mai mulţi decât în 2019. În ceea ce priveşte parcul auto existent în judeţul Arad, acesta număra, anul trecut, 219.184 de vehicule înmatriculate, cu 9.539 mai multe decât în anul precedent.

19 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Spaga says:

  Asta pentru ca in Arad se ia doar pe bani carnetul, iar lumea e saraca…

  • Incoronat says:

   Tin sa te anunt ca in ultimii 5 ani, am 4 cunostinte care au dat pt A si au luat, toti din prima si fara bani.
   Dar da, in general se cam sare cu spaga pt ca politia asta si asteapta.

 2. anonim says:

  Cum sa ia permisul de conducere unii ce abia stiu sa-si scrie corect numele si trec clasele cu note de 5 ? Cum sa ia examenu auto unii care nu-s in stare sa inteleaga ce e in cartile de citit pentru la scoala si pica la bacalaureat la limba romana ? Ce sa inteleaga astia din manualul de conducere auto ? Si va mirati ca sunt atatea accidente ? Ei n inteleg regulile de circulatie si de ce sunt ele puse .
  Daca baiatul lui tata trece la examenul de admitere la liceu cu 2, 45 , dupa patru ani in care nu citeste nimic doar ca ajunge la majorat si ii ia tati masina, cum sa treaca din prima -a doau- a treia testul auto ?!?

 3. examen says:

  cum au trecut examenul cei ce nu stiu sa parcheze paralel cu bordura intre doua masini si atunci le parcheaza oblic jumate pe trotuar si jumate pe carosabil,
  sau cei care ies din garaje si curti cu spatele riscand o tamponare pt ca nu stiu sa parcheze cu spatele in garaje sau curti si sa iasa cu fata sa aiba vizibilitate? ha?

 4. Prenume nume says:

  Instructorii ar trebui schimbați, de la mic la mare, majoritatea nu știu sa scrie dar ei predau proiectul de condus sau dacă știu, ca pe vremea lui Ceaușescu conduc

 5. Cismin says:

  6000×300=1800000
  Alo!!!!
  1800000 euro, despre ce vorbim?!
  Nu i asa rău….
  Pt examinatori
  Da conștiința ii lasa sa doarmă bine noaptea?!

 6. Plutonier says:

  Diana, de ani buni noi nu mai eliberăm carnet de conducere, doar permise, iar pentru cei care “nu sar la cap ” avem metoda reexaminărilor până fac ce trebuie.
  Nu contează dacă au abilitățile necesare obținerii permiselor.

 7. Infractorul says:

  Era culmea tupeului “sa ia” mai mult de jumatate din candidati, ar trebui introdus si un test eliminator de ” bun simt, rabdare si respect”…!!!!
  Ce facem cu instructorii care invata “candidatii” sa vireze la stanga , pozitionandu-se pe banda din dreapta pe strada cu sens unic…?

 8. p says:

  cealalta jumatate nu a avut bani de spaga

 9. moscovicinescu says:

  Foarte posibil sa fim unica tara din UE unde de examinarea pentru permise de conducere se ocupa politia camuflata intr o entitate care apartine de prefectura dintr un minister struto camila numit al administratiei si internelor.
  Politia care si asa se tot vaita ca nu au personal trebuie sa se ocupe de infractori,dar sistemul acesta cu toate ca sintem la 32 de ani de anul 1989 a ramas la fel ca in comunism.
  Deci ar trebui sa credem ca in tara asta nu mai exista oameni competenti pentru a face aceasta examinare decit la politie.
  Despre inadvertentele din acest domeniu s a scris in presa,vezi cazul Suceava si altele.
  Si ca nu este personal destul si dureaza si 6 luni de la terminarea scolii de soferi si pina la examen vinovati sint cetatenii.

 10. coco says:

  Restul n-au avut bani de șpagă!

 11. gigel says:

  majoritatea pretendentilor nu frecventeaza cursurile de legislatie, vor doar sa stie sa conduca masina, nu sa fie soferi. soferia presupune cunoasterea regulilor si respectarea lor. dar oare ce ne facem cu ”jmecherii” su ”cunoscatorii” din trafic ? nu cred ca ar promova un test de legislatie si oricum conduc cum stiu ei, adica prost .

 12. Me says:

  Am luat sala din prima. Orașul. Am. Dat de 4 ori nu am luat orașul, dețin b și c sunt profesionist pra ticant de 15 ani fără incidente,inaintw nu credeam dar acum sunt sigur ca trebuie sa dai 300 euro la oraș altfel nu ai cum.

  • Beniamin Würth says:

   Ai dat de 4 ori ca esti sifon si te mai lauzi ca esti sofer profesionist.esti profesionist cand deti toate categoriile de permis la fel ca si mine di date in Germania luate pe bune nu in romanica pe spaga.atunci te poți numi profesionist

  • unu smecher says:

   sa iei din prima fara spaga sunt sanse destul de mici, depinde cu ce examinator pici, daca nu dai spaga il iei dar din a 2-a sau a 3-a, depinde cu ce examinator pici si atunci

 13. Beniamin Würth says:

  SC Lelek Auto GT SRL (Nădab) astia cere spaga 300€ pt politist ca dacă nu dai nu iei.si de învățat nu înveți nimica la Ei.fosta mea prietena a dat 300 sa treaca orasul si doar atunci a trecut cand a dat spaga

 14. Un instructor pensionar. says:

  Sunt prea putini cei ce vin la scoala de soferi si vor sa faca scoala cu rabdare si sa asculte sfaturile unui profesor ( instructor) . Multi de cand se inscriu te intreaba daca nu pot da examen mai repede decat perioada minima de pregatire, cat e spaga , pe el il invata acasa sa conduca si nu are nevoie decat de dosarul de la scoala etc. Dacă refuzi un astfel de elev clar ai pierdut un client se duce acolo unde si-a rezolvat un “prieten” . La noi scoala de soferi se vrea pe grabă si daca se poate luată din prima . Sunt parinti care nu acceptă un esec al copilului de nota 10 la liceu sa nu ia din prima permisul de conducere. Mai mult sunt si acei instructori care se laudă ca merg la vânătoare cu X examinator si că nu are rost să facă toate orele că va vorbii el sa-l treacă . Apreciez elevul constiincios care nu conteaza de cate ori pica intr-un final va lua permisul pe bune si va avea satisfactia ca nu a dat bani pt.a-si cumpăra o ” armă ” care ar putea deveni fatală pt.el sau altcineva. Sa le fie rusine scolilor ce isi atrag elevii cu promisiuni si incurajare la a da șpagă pt.permisul de conducere.

 15. DNA dormi ? says:

  Când intră DNA -ul pe fir ? Cred ca jumatate din instructori vor fi arestați dacă DNA-ul iar urmarii.

 16. Mihuț Rotariu says:

  Simplu pt DNA
  Ați nominalizat școlile cu promovabilitate mai bună 2 dintre ele sunt în topul șpagarilor. Rata de promovare oraș este produsul subiectiv al examinatorului nu al scolii. Scoala de soferi face evaluarea candidatului atunci când eliberează certificatul de absolvire. Deci articolul este un fals ! Clar cine și cu ce experienta se angajează lumea prin astfel de companii.
  Șpaga pt permise este o sursa bună atât pt cei din conducerea ministerului cât și binevenită pt inconștienți de examinator și cursant, părinte etc.

 17. Local

  PNL Arad a votat moţiunile ambilor candidaţi pentru şefia partidului
  ARAD. Organizaţia Judeţeană PNL Arad a aprobat, prin vot, susţinerea moţiunilor ambilor candidaţi la preşedinţia partidului, atât moţiunea cu care candidează Ludovic Orban, cât şi moţiunea cu care candidează Florin Cîţu. În adresa transmisă către Comisia de Organizare a Congresului PNL, secretariatul general al PNL Arad anunţă că moţiunea „România Liberală”, care aparţine premierului Florin Cîţu, a primit 73 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 3 abţineri. 2

  Local

  S-a deschis o nouă secţie Covid în Arad
  ARAD. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad anunţă că a fost deschisă o nouă secţie Covid-19 la unitatea medicală din oraşul nostru. Secţia Medicină Internă II, care are 37 de paturi, a devenit, de vineri, secţie Covid.

  Local

  Bani pentru proiectele PNDL
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de lei pentru plata facturilor proiectelor demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În total, 539 de obiective de investiţii din întreaga ţară vor beneficia de aceste fonduri. 1

  România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 5

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 3

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.