aradon.ro Web analyticsMajoritatea focarelor de pestă au fost închise

De M.B.

Majoritatea focarelor de pestă au fost închise

În acest moment, doar două focare de pestă mai sunt active în judeţ, în gospodării din localitatea Tauţ, însă autorităţile spun că virusul se va răspândi din nou la finalul lunii octombrie.
Scris de M.B. - În acest moment, doar două focare de pestă mai sunt active în judeţ, în gospodării din localitatea Tauţ, însă autorităţile spun că virusul se va răspândi din nou la finalul lunii octombrie.

ARAD. Răspândirea pestei porcine africane a fost oprită, pe moment, în judeţul Arad. Doar vineri au fost închise 14 focare, astfel că în ultima lună au fost închise 17 din cele 19 care erau active. Au mai rămas două focare active, în două gospodării din localitatea Tauţ, care aveau în total 29 de porci, animalele fiind ucise preventiv.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, că în acest al doilea val de îmbolnăviri din acest an, început la jumătatea lunii iulie, au fost ucişi preventiv peste 300 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei.

“Chiar dacă este o perioadă de acalmie, aceasta va fi scurtă. Experienţa anilor trecuţi ne arată că pesta porcină se răspândeşte mult la finalul lunii octombrie, când recoltele de toamnă sunt aduse în gospodării”, a declarat Roşu.

Explicaţia este aceea că mistreţii, principalii purtători şi vectori de răspândire a bolii, se hrănesc în lanurile de porumb sau alte plante, iar fermierii vor hrăni porcii din gospodării cu aceste produse infectate. Cel mai recent caz de infectare la mistreţi a fost descoperit la Susag, la un animal vânat şi testat.

DSVSA continuă campania de informare în judeţ, pentru a-i avertiza pe oameni cu privire la pericol.

“Mergem la întâlniri cu fermieri, autorităţi responsabile şi fonduri de vânătoare, pentru că informarea corectă este cea mai eficientă metodă de a încetini sau chiar opri răspândirea pestei”, a spus Marcel Roşu.

Aproximativ 50 de focare

Vă amintim că epidemia de pestă porcină africană a început în judeţul Arad pe 4 august 2020. Primul val din acest an, la vârf, aproximativ 50 de focare active, cu un total de 23.000 de porci ucişi. Cel mai mare focar a fost la o fermă de porci din Macea, unde au fost ucise peste 22.000 de animale începând cu luna martie. Mai puţin de 10 la sută din cadavre au fost incinerate, din cauza capacităţii reduse de incinerare pe care o are judeţul. Restul, în jur de 20.000, au fost îngropate într-un batal de dejecţii aflat la limita proprietăţii fermei.

Nu afectează oamenii

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Petrica says:

  Ce frumos e când viruși asculta de om .🤣🤣🤣🤣….cică,, autoritățile spun caci virusul se va răspândi la finalul lunii Octombrie.
  Deci nu va lăsați voi cu pronosticurile la animale la cei cu pronosticurile la oameni……
  Smithfield trebuie sa prospere , țăranul sa moară
  Mi- e scârbă de ce aud …..RUSINE ARADON!!
  La Tauț a- ti măsluit pădurile iar acum luați porci la omor
  Haloooo mergeți la Cotroceni!!!

 2. Local

  Familie din Arad atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică. Soțul a sărit în ajutorul ei, însă a fost și el mușcat în repetate rânduri. Mai mult de atât, și cel de-al doilea câine a devenit agresiv. Bunicii au reușit să-și ia nepoțica în brațe și să ajungă în casă, baricadându-se într-o cameră de la parterul locuinței.

  Local

  O lună de... distanţă în relaţia arădenilor cu Primăria
  ARAD. În perioada 25 octombrie - 24 noiembrie, accesul contribuabililor în incinta Primăriei Municipiului Arad, precum și în sediile structurilor subordonate este permis doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea, trecerea prin Covid sau rezultatul negativ al unei testări recente, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1013 din 22 octombrie 2021. 1

  Local

  Îndemn la folosirea mijloacelor online de comunicare și a celor electronice de plată
  Recomandarea vine în contextul accesului restricţionat la sediul Direcţiei Venituri, determinat de pericolul infectării cu coronavirus.

  Local

  Vot pentru plafonarea curentului şi gazelor
  Deputaţii arădeni Sergiu Bîlcea şi Glad Varga anunţă că au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor.

  Local

  Europarlamentarul Vlad Botoș cere anchetă europeană privind știrile false
  Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19. 11

  Local

  Se licitează primul Fast Park! Vezi care este prețul de pornire pentru un loc de parcare
  Recons anunță preluarea cererilor pentru cele 112 locuri de parcare disponibile în Fast Park 3 din Micălaca. 3

  Local

  Acces doar cu certificat verde în Compania de Apă
  Şi accesul în Compania de Apă Arad va fi interzis celor care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut oficial prin boală. 7

  România

  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată 
  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată de Parlament. 1

  România

  Certificatul verde respins la limită, în  Senat
  Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.