aradon.ro Web analytics

Milioane de euro pentru terenul pe care va fi construit parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri

De M.B.

Milioane de euro pentru terenul pe care va fi construit parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri

Terenul agricol pe care se va amenaja parcul are 1.083 de hectare şi aparţine unui italian, care ar urma să încaseze, în medie, 5.000 de euro pe hectar, conform localnicilor.
Scris de M.B. - Terenul agricol pe care se va amenaja parcul are 1.083 de hectare şi aparţine unui italian, care ar urma să încaseze, în medie, 5.000 de euro pe hectar, conform localnicilor.

GRĂNICERI. Planurile de construire a unui uriaş parc fotovoltaic în zona Pilu – Grăniceri merg înainte, conform autorităţilor locale. PUZ-ul este în lucru, aproape finalizat, şi urmează să fie supus aprobării Consiliilor Locale Pilu şi Grăniceri până la finalul anului. Se mai aşteaptă un aviz de la Transelectrica, cu privire la racordarea viitorului parc la reţeaua naţională de electricitate, dar este o chestiune de câteva săptămâni până documentul va fi emis. Până atunci, localnicii fac speculaţii cu privire la vânzarea terenului agricol către investitori.

Preţurile zonei

Tot terenul necesar investiţiei aparţine unui italian, care are afaceri în domeniul agricol în zonă. El a semnat deja la notar o promisiune de vânzare a terenului de 1.083 hectare către compania care va produce energie electrică în zonă, însă tranzacţia va putea avea loc efectiv după aprobarea PUZ. Preţul este confidenţial, dar nu este greu de estimat. Localnicii ne-au spus că în zonă terenurile agricole se vând la un preţ mediu de 6.000 de euro.

„Cele mai ieftine sunt terenurile degradate, cu producţie slabă, care se dau cu 2.000 de euro, iar terenurile productive se vând cu 10.000 de euro. Italianul are o mare parte din suprafaţă destul de degradată, că acolo au fost mlaştini acum 40 – 50 de ani, dar nu sunt cele mai rele terenuri de la noi. Din ce se vorbeşte, italianul vinde cu vreo 5.000 de euro hectarul, în medie, că are şi terenuri bune”, ne-a spus un fermier din zonă.

Tranzacţie de milioane

Primarul din Grăniceri, Petru Bătrînuţ, spune, de asemenea, că terenurile agricole din zonă de vând cu preţuri de la 2.000 la 10.000 de euro, dar susţine că nu are informaţii despre valoarea tranzacţiei în cazul investiţiei în parcul fotovoltaic. El afirmă că cea mai mare parte a investiţiei se va situa pe teritoriul administrativ al comunei pe care o conduce. Mai precis, din cele 1.083 de hectare, 923 sunt la Grăniceri şi 160 la Pilu.

Dacă ar fi totuşi să facem un calcul privind tranzacţia dintre investitor şi proprietarul terenului, la un preţ mediu de 5.000 de euro pe hectar (estimat de localnici), ar rezulta valoarea de 5.415.000 de euro. Suma probabil este însemnată pentru omul de afaceri italian care o va încasa, însă este mică pentru compania care construieşte parcul, investiţia totală fiind estimată la 700 de milioane de euro.

Lucrările, la primăvară

Primarii din Grăniceri şi Pilu susţin că lucrările efective ar urma să înceapă în primăvară. Ambii au continuat discuţiile cu investitorii în ultima jumătate de an şi au fost informaţi cu privire la planurile existente.

Aceasta ar fi cea mai mare investiţie realizată în judeţul Arad în ultimii 30 de ani. Proiectul este derulat de o companie care deţine deja două parcuri eoliene în România. Parcul fotovoltaic de la Pilu – Grăniceri ar fi unul dintre cele mai mari din Europa de Est şi ar oferi peste 700 de MW, adică ceva mai mult decât energia produsă de un reactor nuclear, conform autorităţilor locale.

„Este un proiect fotovoltaic de o anvergură mare, cu un impact major asupra sistemului energetic naţional şi în principal asupra judeţului Arad, legat de siguranţa energetică. Discutăm de energie verde, în condiţiile în care Europa se îndreaptă tot mai mult spre energie verde, pentru protecţia mediului. Ocupăm nişte terenuri foarte slab productive sau neproductive, terenuri arabile, nu păşune. Investiţia este de aproximativ 700 de milioane de euro. Se doreşte instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de teren, cu o putere instalată de 700 MW”, declara, în luna februarie, Sorin Buliga, reprezentant al investitorilor.

O mie de locuri de muncă

Investiţia ar aduce bani mulţi şi la bugetele locale ale comunelor Pilu şi Grăniceri, prin încasarea impozitelor şi taxelor, şi ar putea crea peste 1.000 de locuri de muncă.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aradanul says:

  HAHAHA
  CARE 1000 DE LOCURI DE MUNCA ? CE PROSTII SPUNETI OAMENI BUNI ?
  CE SA FACA 1000 DE PERSOANE ? VOI CHIAR NU STITI PE CE LUME TRAITI ?

  • autor says:

   acele locuri de munca se refera si la perioada de construire a complexului energetic si au fost estimate de catre investitori, nu de catre noi. deci stim foarte bine ce vorbim!

 2. Alexandrion says:

  Italianul a lurat vreodata cele 1000 h in regim agrigol ? Socoaterea din regim agricol a celor 1000 h este legala ?

 3. Local

  Ziua Națională, marcată cu „Simfonia spaniolă”
  ARAD. Filarmonica Arad dedică Zilei Naționale a României un concert în care va fi interpretată „Simfonia spaniolă”.

  România

  O nouă firmă de asigurări iese de pe piața de RCA
  Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa, a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a ieşi de pe piaţa RCA, după ce City Insurance a intrat pe drumul falimentului, iar segmentul RCA a intrat într-o perioadă agitată, cu majorări de tarife. 1

  Local

  Creşă pentru 40 de copii, în Micălaca
  Va fi construită de Compania Naţională de Investiţii, în incinta Grădiniţei PP7 de pe Calea Radnei.

  România

  Tineri arădeni, în maieu prin Parâng
  Doi tineri din Arad au reușit să îi uimească pe salvamontiștii din Parâng, după ce au ales să plece pe munte în maieu. 4

  Mapamond

  Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile 
  Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.  9

  Local

  Pistru: „Certificatul nu va îngrădi dreptul cetățenilor la muncă” 
  Senatorul PSD, Eusebiu Pistru susține că certificatul COVID „va fi fundamental diferit de forma discutată până în prezent!”  1

  Local

  Cu Dacia pe liniile de tramvai
  S-a întâmplat marți seara, pe Calea Aurel Vlaicu. Un șofer a ajuns cu mașina pe liniile de tramvai, pe Calea Aurel Vlaicu, după ce nu ar fi acordat prioritate. 3

  România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 7

  Local

  Aglomerație la frontieră: sute de minute de așteptare pentru automarfare
  Șoferii de „TIR” au nevoie de răbdare, în continuare, în drumul lor spre țările vecine. Poliția de Frontieră Română anunță valori de trafic crescute la automarfare, la granița dintre România și Ungaria, dar și între România și Bulgaria. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.