aradon.ro Web analyticsMunicipiul Arad se îndatorează

De Diana Duțu
Reactualizat la:

Municipiul Arad se îndatorează

Împrumutul, aprobat în şedinţa ordinară de miercuri a CLM/Foto: Emanuel Cotuna
Reactualizat la:
Primăria e gata să contracteze un credit de 130.000.000 de lei, pentru care va plăti o dobândă de peste 80.000.000 de lei.
Scris de Diana Duțu - Primăria e gata să contracteze un credit de 130.000.000 de lei, pentru care va plăti o dobândă de peste 80.000.000 de lei.

ARAD. Consiliul Local Municipal a stabilit: Primăria Arad va lua un credit de 130.000.000 de lei. În ciuda celor 7 voturi „împotrivă” ale aleşilor USR şi a abţinerii de la vot a celor 2 consilieri PMP, majoritatea formată din PNL+PSD+UDMR a decis „contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de până la 130.000.000 de lei, cu o maturitate de 12 ani”. Potrivit calculului estimativ al finanțării pe perioada 2022 – 2034, la final Municipiul va avea de achitat 210.811.363 de lei, din care 80.611.363 de lei reprezintă dobânda şi 200.000 de lei comisioane.

Oficial, din banii împrumutaţi, vor fi finanţate patru „investiţii publice de interes local”. E vorba de: 1.„Reabilitare clădire Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Etapa II – Reabilitarea interioară” – căreia îi sunt alocate 65.000.000 de lei; 2.„Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad” – 34.000.000 de lei; 3.„Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș” – 10.000.000 de lei; 4.„Reabilitare clădiri Unitatea Militară Zona Gai” – 21.000.000 de lei.

Principala temere a consilierilor locali care nu au fost de acord cu aprobarea acestui credit este că banii împrumutaţi vor fi folosiţi în alte scopuri, pentru acoperirea altor cheltuieli pe care le are Primăria. Pentru că nicăieri în hotărârea adoptată de CLM nu e prevăzută o condiţionare explicită de a finanţa exclusiv cele patru obiective de investiţie. Şi pentru că, în prezent, Primăria Arad nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a-şi susţine activitatea şi investiţiile în derulare.

Amendament respins

Înainte de votarea proiectului de hotărâre, USR a propus un amendament „care vine să reducă suma de 130.000.000 de lei la 44 de milioane de lei şi să acopere numai două din cele patru proiecte şi anume: Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad şi Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș. Am depus acest amendament pornind de la faptul că aceşti bani pe care administraţia locală doreşte să-i împrumute sunt foarte costisitori în condiţiile financiare prezente. Chiar dacă ei sunt angajaţi să fie direcţionaţi pentru rezolvarea acelor probleme care sunt atât urgente, cât şi costisitoare, nu ni se pare deloc urgent să alocăm 65.000.000 pentru renovarea clădirii Teatrului, în condiţiile în care renovarea clădirii Filarmonicii – aproximativ similară – a costat mult mai puţin: 17 milioane; într-adevăr printr-o finanţare europeană, cu un control riguros al costurilor. Sunt în Arad probleme cu adevărat urgente – şi aici mă refer la pierderile din reţeaua de transport şi distribuţie a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice, la clădirile care trebuie anvelopate, trebuie reabilitate termic… Am depus acest amendament considerând că aceste două puncte sunt costisitoare şi urgente, iar dacă Primăria doreşte să se împrumute suplimentar, să o facă pentru lucruri care merită” – a subliniat în plenul CLM liderul grupului USR, Florin Stana.

Jocurile politice erau însă făcute, aşa că amendamentul a fost respins. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în forma propusă de Executiv, cu 12 voturi „pentru” (8 PNL, 3 PSD, 1 UDMR), un consilier (Florin Mariş) neparticipând la vot.

Rambursarea

Durata împrumutului de 130.000.000 de lei aprobat de CLM va fi de 12 ani, cu o perioadă de grație/trageri de 3 ani și o perioadă pentru rambursarea principalului de 9 ani. Plata principalului se face semestrial, respectiv în 18 rate semestriale. Datele de plată a ratelor de capital sunt 30 iunie și 31 decembrie ale fiecărui an. Estimativ, dacă Contractul de finanțare se semnează cu Banca la sfârșitul anului 2022, rambursarea finanțării va începe în primul semestru al anului 2026 și va dura 9 ani, până în al doilea semestru al anului 2034.

Credite în derulare

În prezent, Municipiul Arad are în derulare 3 finanțări rambursabile externe contractate de la BERD, o finanțare rambursabilă internă de la Raiffeisen Bank (contractată în 2021) şi un împrumut de la BIRD, subîmprumutat de Municipiul Arad prin intermediul Ministerului Finanțelor în anul 2007.

„Menționăm faptul că din cele 5 contracte de credit aflate în derulare, 3 contracte ajung la rambursarea integrală în următorii 2 ani şi anume: BERD II va fi finalizat în iunie 2022, BIRD în august 2023 și BERD III în decembrie 2024” – arată Primăria.

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. boni says:

  Mama mia ce tun Tehnodomus are papa bun 65 de milioane lei de la renovarea interiorului teatrului,suma totala impurumtata e echivalentul pretului noii sali Polivalente din Oradea.
  Si dobanda 60% e uriasa pt 130 de milioane dai 210 milioane inapoi ,adica 80 de milioane lei in plus e 16 milioane de euro doar dobanzile Halucinant tot acest credit cine stie ce banca e pregatita.

 2. un nimeni says:

  Romania toată este datoară vândută… Noi sa achitam pt. voi#noi ..

 3. aradean 1 says:

  Mafia Falconeti-PSD pune Aradul in continuare pe butuci ca sa poata sa fure cit de mult in continuare

 4. Emil says:

  Bai, dar ce frumos suna! Nu mai luam imprumut, ci finantare rambursabila! Ce frumos se ascunde adevarul sub cuvinte pompoase!

 5. dat 'or says:

  corect e : cetățenii Aradului sunt îndatorați …și puși la.plata…urmează măriri de taxe ,impozite și alte împrumuturi

 6. Remus says:

  Sa va bata sfantul si primaria voastra.acum platim noi fraierimea astea iar daca mergi la taxe impozite esti tratat cu scarba toti angajatii se plimba stau pe telefoane si tu astepti ca un nimic sa te bage cineva in seama.

 7. tombola lunii

  Mapamond

  JPMorgan avertizează: Preţul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril
  Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică" de 380 de dolari pe baril dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg. În acest moment preţul pe baril este de 112 dolari.

  Mapamond

  Cursuri pentru elevi şi profesori în caz de raid aerian, în vederea redeschiderii şcolilor

  România

  România, performanţă la Balcaniada de Matematică pentru juniori
  Lotul olimpic de juniori al României a obţinut, la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori/JBMO (Sarajevo, 26 iunie – 3 iulie), patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint şi locul Ipe naţiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile).

  România

  Maşina lui Mihai Leu, accident la Raliul Târgu Mureş
  Maşina condusă de pilotul Mihai Leu a intrat în gardul de siguranţă în timpul Raliului de la Târgu Mureş, care se desfăşoară, sâmbătă, în zona centrală a oraşului, rănind doi copii de 6 şi 8 ani, aflaţi în zona spectatorilor.

  România

  Accident mortal pe DN1 E60 între Oradea și Cluj-Napoca. O tânără de 21 de ani a murit, alte 3 persoane rănite
  Accidentul a avut loc sâmbătă, 2 iulie, în jurul orei 7 dimineața, în care au fost implicate 2 mașini. 1

  Local

  Polițiștii din Lipova, în sprijinul copiilor nevoiași

  ARADON Sport local

  Comportare bună sub panou
  Valbon Arad a participat și la Festivalul Național de MiniBaschet, după ce a jucat la BabyBaschet.

  ARADON Sport local

  FCC UAV Arad joacă în CN 3x3 Outdoor
  Nouă echipe sunt înscrise la categoria open feminin la turneul din acest final de săptămână.

  UT Arad

  FC Argeş – UTA se joacă sâmbăta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.