aradon.ro Web analyticsPovestea cămătăriei de 300 de mii de euro, la final

De Ioana Costas

Povestea cămătăriei de 300 de mii de euro, la final

Curtea de Apel Timișoara va da sentința finală în dosarul cămătăriei de 300.000 de euro de la Arad. În primă instanță, Judecătoria Arad a hotărât condamnarea celei care a săvârșit infracțiunea de camătă la cinci ani de închisoare cu executare.
Scris de Ioana Costas - Curtea de Apel Timișoara va da sentința finală în dosarul cămătăriei de 300.000 de euro de la Arad. În primă instanță, Judecătoria Arad a hotărât condamnarea celei care a săvârșit infracțiunea de camătă la cinci ani de închisoare cu executare.

ARAD. Povestea cămătăriei a început în anul 2016, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale punându-i capăt în anul 2019, după ce partea vătămată – care deține o brutărie și două restaurante în municipiul Arad – a depus plângere. Sesizarea a venit după ce victima nu a mai putut achita dobânzile care se ridicau câteodată și la 10.000 de euro pe săptămână. Ca atare, partea vătămată a fost amenințată, intimidată, constrânsă și șantajată mai apoi în încercarea de a o determina să plătească dobânzile. Astfel, aceasta s-a trezit în fața casei cu o cruce metalică pe care scria „Odihnește-te în pace!” și cu geamurile brutăriei sparte.Anchetatorii au stabilit că în perioada 2016-2019, pentru un „împrumut” de 70 de mii de euro, victima a ajuns să dea înapoi femeii de la care luase banii cu camătă – care deținea o casă de schimb valutar – aproximativ 300.000 de euro, banii fiind virați într-un cont bancar. Trei persoane – două femei de 40 și 45 de ani și un bărbat de 35 de ani – au fost reținute pentru 24 de ore, iar ulterior arestate preventiv în urma unor percheziții efectuate de polițiști în luna noiembrie 2019.După o perioadă petrecută în arest preventiv, cei trei au fost plasați sub măsura controlului judiciar. În 23 aprilie 2020, la Judecătoria Arad a avut loc prima înfățișare în dosar, iar 20 de termene mai târziu a avut loc pronunțarea sentinței, în 23 iunie 2021.Judecătoria Arad a decis, potrivit portaljust.ro următoarele:

„Condamnă pe inculpata Crișan Claudia la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de camătă. În baza art. 207 alin 1 şi 2 raportat la alin. 3 din Cod Penal, cu aplicarea circumstanţei agravante prevăzute de art. 77 lit. a) Cod penal, şi totul cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal (cele două infracţiuni fiind săvârşite în concurs real de infracţiuni) condamnă pe aceeași inculpată la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză şi aplică pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 1 an închisoare, o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, inculpata urmând să execute în final pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare în regim de detenţie”. Instanța a mai aplicat inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C. pen. – constând în dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a administra societăţi comerciale având ca obiect schimb valutar, activitate de care s-a folosit inculpata pentru săvârşirea infracţiunii – pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Alte trei persoane condamnateÎn acest dosar au mai fost condamnați, potrivit Judecătoriei Arad:

„Stăniș Dorel, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj; Rechișan Sorina, 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului și 2 ani închisoare pentru infracțiunea de complicitate la șantaj”. În cazul ultimei inculpate, instanța a decis să contopească „pedepsele aplicate în prezenta cauză şi aplică pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 4 luni închisoare, o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, inculpata urmând să execute în final pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 4 luni închisoare” și să dispună „suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a sentinţei penală”. Judecătoria Arad l-a mai condamnat și pe „Rîpan Andrei – pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, la pedeapsa de 1 închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a sentinţei penală”.

20.000 de euro, daună moralăInstanța arădeană a mai decis să admită, în parte, acțiunea civilă înaintată de partea civilă, obligându-i pe trei dintre inculpați să plătească, în solidar, 20.000 de euro, daună morală.

„Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Ardelean Mihaela, şi obligă inculpaţii Crişan Claudia, Stăniş Dorel şi Rechişan Sorina în solidar la plata sumei de 20.000 de euro la curs BNR la data plăţii efective, reprezentând daună morală aferentă infracţiunii de şantaj şi respinge în rest acţiunea civilă exercitată ca fiind neîntemeiată”.De asemenea, Judecătoria Arad a instituit din oficiu măsuri asigurătorii pe toate bunurile mobile şi imobile a celor trei inculpaţi, în limita sumei de 20.000 de euro/curs BNR, „măsura asigurătorie urmând a fi pusă în executare de către orice executor judecătoresc învestit de partea civilă în condiţiile legii, executor judecătoresc care va putea identifica şi evalua bunurile supuse sechestrului. Dispozițiile privind luarea măsurilor asigurătorii sunt executorii”.

294 de mii de euro, confiscațiÎn ceea ce privește cei aproximativ 300 de mii de euro, Judecătoria Arad a dispus „confiscarea specială a sumei de 294.000 de euro de la inculpata Crişan Claudia, reprezentând bunuri dobândite prin săvârşirea infracţiuni de camătă. Instanţa, din oficiu, instituie măsuri asigurătorii pe toate bunurile mobile şi imobile a inculpatei, în limita sumei de 294.000 de euro, măsura asiguratorie urmând a fi pusă în executare de ANAF – Direcţia Operativă de Valorificare bunuri confiscate din cadrul Direcţiei Generale executări silite cazuri speciale – Serviciul teritorial de valorificare bunuri confiscate nr. 5 Timişoara. Dispozițiile privind luarea măsurilor asigurătorii sunt executorii”. Hotărârea definitivă, la Curtea de Apel TimișoaraSentința Judecătoriei Arad nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Timișoara. Primul termen a avut loc în luna octombrie 2021. În 15 decembrie 2021, instanța de pe Bega a decis data de 13 ianuarie 2022 pentru pronunțarea hotărârii. La termenul de ieri, Curtea de Apel Timișoara a amânat pronunțarea hotărârii pentru data de 27 ianuarie.

22 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anotimp says:

  Undeva cred ca ar trebui sa existe o lege si pentru cei care cer bani de la camatari…

  Legal si usor poti imprumuta bani si de la banca, plus acolo sunt conditii agreate.

  Camatarii schimba regulile dupa bunul lor plac.

  Ma intreb cei care se imprumuta pana la urma de la camatari, cat de prosti sunt?

  • Anonim says:

   Cine n-are pâine, sa mănânce cozonac…

  • Anonim says:

   Nu stiu despre victime dar cert e ca banca nu te ia la bataie, te ameninta cu moartea sau sa te violeze psihic.

  • Deyu says:

   Pt bancă și nevoie de acte și să fii angajat cu salariu mare.Pt cămătari ai nevoie doar de curaj…

  • Emil says:

   Sunt de acord cu anotimp . Adică când ai luat bani ai fost zmeu . Când sa ii dai inapoi te faci ca ploua … și tot cămătarul ii de vina ca ai luat bani de la el .
   Referitor la creditele de la banca , alea îți iau casa instant dacă nu plătești.
   Cămătarii , nu pot face asta și de aia te șantajează…
   Pun pariu ca nu gagica aia a mers la
   Brutărie și a aruncat 70.000e la aia in ograda …

   • Mocofan-club says:

    Toașu’ Emil, matale faci parte din breasla cămătarilor că altfel nu-mi explic de ce le cauți circumstanțe atenuante, dar dacă tot ești de meserie, hai să-ți explic cum procedezi, toașu: prinzi victima hiper disperată, îi dai o cafea, o asculți, și îi oferi pe loc suma solicitată, fără chitanță de mână, pă încredere, dar la data scadentă, când victima vine cu mangoții datorați + dobânda aferentă, tu dăștept și cu ștate vechi în branșă, nu-i raspunzi băi, nu-i deschizi ușa, o dată, de două, de 3-4-5-6-7 ori, până când datoria i s-a umflat de beata victimă se gândește f. serios la sinucidere. Atunci e momentul psihologic favorabil intervenției tale rapide, de preferat noaptea, și însoțit de două gunoaie metabolice. Începi activitatea de intimidare, amenințare, bătaie, șamd, și ridici suma, până la cer! Spor la treabă!

 2. Lumi says:

  Uneori ,din păcate foarte rar,dorința de îmbogățire rapida pe seama aproapelui e sancționată. Rămân “cămătari legali” adică milionarii făcuți peste noapte.Sa nu ne miram ca regimul comunist i-a trimis la canal si la stuf pe cei din trecut de teapa ăsta.

 3. Kkk says:

  la faptele astea minim 10 ani cu executare trebuia

 4. Alex says:

  Sa intre la parnaie , o sa primeasca 10 ani la timisoara pentru camata , veti vedea.
  Nu ii mai satura dumnezo pe unii !

 5. Galatus says:

  Trebuie inițiată o lege în parlamentul ptizdi. Persoanele care dețin propietati dar nu muncesc pe moment și vor un împrumut bancar de urgenta la maxim 1000 euro și sint apte de munca sa poate lua în împrumut de urgenta pe perioada de maxim 2 ani. Pentru achitarea facturilor, impozitelor sau consultați medicale.Astfel se evita neplăcerile ulterioare. Dacă statul pompează bani grei în băncile străine trebuie sa sprijine și contribuabili. La piciorul ticăloșilor din parlament cămătari si-au tras diverse fonduri de imprumut cu caracter de japca. Nici un gunoi politic nu atrage atenția în parlament, preferind spagile adunate de comandanți și judecatori din provincie. Cazurile din Timișoara, Cluj, Galați și Iași mereu mușamalizate de presa și justiție.

 6. Un tigan says:

  Aviz LOATI mai cunoscut si sub porecla Loati piratu.

 7. SKYman says:

  La Mai Multi…

 8. Vortex Eng says:

  Interesant că totul printre prin lege nimic prin temeiul în care este scris aicea în contencios civil aici într-adevăr este o problemă care încă persistă ea mergeți pe la școlile acestea și vedeți cam pe unde se arată problema mai nouă cadrele didactice au activități extra curriculare acolo intervin niște chestii extrem de de periculoasă și de agravante este ceva e inadmisibil să vezi cum cineva se folosește de aceste să zicem activități și la modul la modul destul de inimaginabil de a justifica lucruri dobândite prin atenție prin cumpărarea bunurilor de să spunem așa investiție de capital ceea ce este extrem extrem de grav și asta duce la o jurisprudență a activităților legat de situația materială în care există o singură problemă garanția că lucrurile sunt acoperite la nivel de costuri prin activități legate de cheltuieli așa zise din bani proprii atenție aici unii dintre colegi și au luat exemplu și se pare că se dau că am în vileag aducând în discuție șantajul este ceva inimaginabil aceste lucruri la care se găsesc răspunsuri propria persoana si personalitate…….

 9. Vortex Eng says:

  Da zabrani

 10. Dracula says:

  Hohohoo și câți nu mai sunt de ăștia! Inclusiv “frați” care duminica sunt mari “creștini”cu Biblia sub braț , iar peste
  săptămână sunt” oameni de afaceri “!!!

  • Gigel says:

   Chiar nu mai contează secta,a fi OM e lucru mare a fi domn poate oricare.Poți sa te ții ca ești mare religios,faptele contează.Chiar nu mai contează entitățile religioase ele se confunda deja.

 11. ciudat foarte says:

  A treia amanare de pronuntare ? Ceva nu e in regula. Sunt bani multi in joc,si dupa niste indicii,la tiisoara se schimba multe,poate prea multe…Azi relatiile sunt la putere.

 12. Anonim says:

  Apoi si aia ce a luat banii imprumut e nebuna de le-a dat dobanda 10mii pe saptamana….de 10 mii erau niste albanezi ce-i faceau carne de mici pe pizdele astea ce se cred camatari….adica pe bune,decaf sa le dea dobanda le dadea glont si scapa de ei…

 13. Stefan says:

  Sunt legal si imoral firme constitute cate fac Camata…Provi….dobanda 80% pe an.Dar acolo sunt actionari mari finantisti de pe la Bucuresti si pensionarul este jecmanit ca a indraznit sa faca un imprumut de supravietuire

 14. Hhh says:

  Bietul Stanis 🙁 ,cred că plânge frăteso pocăit recent :)) ….toată viața ești cămătar recuperator și faci tot felul de tâlharii și alba neagra ,iar după îl găsești pe Domnul :))) echipa Stanis și mai vreo 2 frați dinastia alb negrii ,oare chiar sunt cuminți :)?

 15. Cucu says:

  Doamne ajută la 5+ ca si Stanis numai figuri de țăran si impresi
  Când mă gândesc că la pârnaie il așteaptă și alțiiiiiiiii hahahaha
  Gâtu mati de boschetar

 16. Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 2

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze.

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  Local

  12 premii I la Concursul Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob"
  ARAD. Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii "Aurel Vlaicu” din Arad a premiat câștigătorii celei de a XII-a ediții a Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob". La festivitate au participat din partea ISJ Arad, prof. Popa Alexandru, inspector școlar pentru matematică, cadre didactice ale Facultății de Științe Exacte, conducerea UAV.

  Local

  96 de câini salvați de Poliția Animalelor, la Gurba
  Câinii erau ținuți într-o casă, dar și în curtea locuinței, Poliția Animalelor fiind sesizată cu privire la situația de la Gurba. Cea care a „adunat” cei 96 de câini în imobil și în curtea acestuia locuiește în municipiu, potrivit informațiilor pe care le deținem, însă a venit de îndată la fața locului. Nu este pentru prima dată când femeia procedează în acest mod: adună câini în curțile unor imobile sau în imobile, crezând că îi poate îngriji. Și nu este pentru prima dată când Poliția Animalelor intervine în ceea ce o privește.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.