Proiectul „Water Energy – Valorificarea sustenabilă a energiei din apele subterane în zona transfrontalieră România-Ungaria” este o inițiativă cu finanțare europeană, desfășurată în parteneriat cu două instituții similare din Ungaria: Direcția de Apă Debrecen (Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság) și Direcția de Apă Gyula (Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság).
Proiectul, finanțat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, urmărește explorarea posibilităților de a utiliza temperaturile constante ale apelor subterane (între 12 și 14°C) pentru alimentarea pompelor de căldură. Se deschide astfel calea pentru un sistem de climatizare verde, aplicabil în clădirile publice din zona de frontieră, cu beneficii majore atât din punct de vedere energetic, cât și ecologic. Estimările arată că soluția propusă poate reduce consumul de energie cu până la 70%.
În decursul celor 30 de luni de implementare, proiectul va acoperi o serie de activități esențiale, de la foraje de studiu și analize geofizice, până la planuri concrete de acțiune și proiectarea unor instalații-pilot. În România, studiile vor fi concentrate în trei puncte: Comuna Borș, sediul SGA Bihor din Oradea și Stația hidrologică din Ineu, județul Arad.
„Pe măsură ce eficiența energetică și sursele alternative devin tot mai importante, proiectul Water Energy oferă o soluție concretă: valorificarea apelor subterane ca sursă de energie durabilă. Administrația Bazinală de Apă Crișuri este parte activă în acest demers și contribuie, alături de partenerii din Ungaria, la adaptarea la schimbările climatice și reducerea amprentei de carbon”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.
Bugetul total al proiectului se ridică la peste un milion de euro, din care 80% este acoperit de Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF).