aradon.ro Web analyticsZilele Aradului (și) pentru Teatrul Vechi

De Adriana Barbu

Zilele Aradului (și) pentru Teatrul Vechi

Scriitorul Gheorghe Schwartz le propune artiştilor arădeni și nu numai să se implice în organizarea de evenimente de artă cu vânzare, de zilele oraşului, urmând ca banii să fie donaţi în conturile deschise de Comitetul de Iniţiativă. Au apărut şi primele suspiciuni.
Scris de Adriana Barbu - Scriitorul Gheorghe Schwartz le propune artiştilor arădeni și nu numai să se implice în organizarea de evenimente de artă cu vânzare, de zilele oraşului, urmând ca banii să fie donaţi în conturile deschise de Comitetul de Iniţiativă. Au apărut şi primele suspiciuni.

Arad. Expoziții cu vânzare, cărți cu autografele autorilor, cu vânzare, spectacole de teatru pe sume modice. Toate organizate în cadrul Zilelor Aradului iar banii, cu toții, direcționați spre salvarea Teatrului Vechi din Arad. Aceasta este cea mai recentă dintre propunerile scriitorului Gheorghe Schwartz, cel care și-a asumat rolul de lider al celor care vor ca Teatrul Hirschl să se întoarcă la arădeni. Scriitorul arădean a indicat acum, prin intermediul unei noi scrisori, cum vede implicarea artiştilor în salvarea teatrului într-un moment festiv pentru Arad: zilele oraşului.

Este cerut un efort minim

Aflăm din presă că la apropiatele Zile ale Araduluiau fost propuse mai multe distincții unor personalități din lumea artistică. Acest lucru arată o solidaritate cu viața culturală pe care nu putem decât s-o salutăm cu bucurie. Dar cum Complexul Casei Hirschl dorim să fie un centru cultural unde să se poată desfășura chiar făuritorii de frumos – din Arad și nu numai – așteptăm ca și aceștia să se alăture strângerii fondurilor necesare pentru recuperarea clădirii. Încurajați văzând propunerile pentru viitorii premiați, propunem ca Zilele Aradului din acest an să includă, pe lângă manifestările obișnuite și spectacole de teatru, teatru de marionete, concerte simfonice și spectacole de folclor cu vânzare de bilete la prețuri modice și dedicate strângerii de fonduri pentru Teatrul Vechi. De asemenea, ar putea fi rugați și oaspeții din instituțiile de spectacole să doneze câteva procente din retribuția lor pentru același scop. Nu în ultimul rând, ar fi bine dacă s-ar amenaja două corturi. Unul cu cărți cu autograf donate de autorii locali (scriitori, universitari etc.), precum și de difuzorii de carte și biblioteci. Efortul ar fi minim, iar volumele vândute la un preț accesibil ar contribui și ele. În celălalt spațiu, ar putea fi expuse lucrări de artă donate de pictorii și sculptorii arădeni – și nu numai – lucrări care să fie licitate într-un eveniment special. Cu puțină publicitate, suntem convinși că am primi cărți și exponate din diferitele localități din țară. Zilele Aradului ar putea deveni o sărbătoare națională și un prilej de solidaritate cetățenească”, a indicat Gheorghe Schwartz.

Conturile deschise pentru Teatru

Omul de cultură arădeana încheiat scrisoarea de acum, redactatăîn numele Comitetului de Iniţiativă,aşa cum a încheiat şi „Apelul SALVAȚI TEATRUL VECHI”: „Acesta este și un test de solidaritate chiar și pentru vremuri de austeritate: sunt capabili oamenii de artă – creatori, interpreți, consumatori de cultură – să fie solidari pentru frumos în România anului 2021? Mai reprezintă frumosul interes sau vrem doar să supraviețuim pur și simplu?”.

În scrisoare se mai indică faptul că au apărut conturile în care se poate dona pentru sprijinirea Teatrului Vechi (Contul în lei: RO13BACX0000000400826005; Contul în euro: RO4OBACX0000000400826004 – Banca UniCredit Bank, Filiala Avram Iancu Arad, Fundația Româno-Germană Marco Polo, Sediul Arad, Piața Catedralei 5 ap. 16, Județul Arad, Codul de înregistrare fiscală 26094076) și faptul că au intrat și primele donații de la persoane fizice, aşa că „suntem convinși că vom ajunge cât de curând la finalizarea scopului pentru care luptăm”.

Primele suspiciuni legate de salvarea Teatrului Vechi

Din păcate, iniţiativa condusă de Gheorghe Schwartz are deja şi critici şi a ridicat câteva suspiciuni chiar în lumea artistică, pentru că până acum cei implicaţi în salvarea Teatrului Vechi nu au făcut nicio precizare dacă ar fi intrat în legătură cu actualii proprietari pentru a vedea dacă teatrul a fost vândut cu adevărat (după ce autorităţile naţionale şi locale au renunţat la dreptul de preemţiune cu privire la această clădire istorică). Tot nemulţumiri au ieşit la iveală şi legat de faptul că nimeni – nici Primăria Arad şi nici iniţiatorii ideii de mai sus – nu mai spune niciun cuvânt legat de stadiul în care se află parteneriatul promis între public (Primăria Arad) și privat (cele 9 ONG-uri) în vederea cumpărării Teatrului Vechi. Cireașa de pe tortul suspiciunii a fost pusă chiar de o afirmație a scriitorului Gheorghe Schwartz, care indica în apelul menționat mai sus faptul că, dacă Teatrul Vechi nu va putea fi cumpărat, banii strânși din donații vor fi îndreptați spre alte activități culturale.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Minciuna!!! Teatrul va deveni ceea ce ne dorim!!! Un centru cultural al Aradului!

 2. Gheorghe Schwartz says:

  Minciună! Eu am spus că „Dacă cumpărarea nu va reuși, banii strânși vor fi folosiți în scopuri culturale” Între timp, lucrurile – spre disperarea celor ce nu iubesc nici cultura și nici Aradul – lucrurile se apropie de finalul dorit. Nu vă lăsați derutați de asemenea „știri”!

  • anoinim says:

   Putem iubi Aradul si cultura fara sa bagam banii Aradului si ai cetatenilor in buzunarul larg al unui jmecher -amic cu dl Schvartz ce ii face valuri favorabile prin santaj sentimental si profitand de snobismul unora.

 3. anonim says:

  Nici un ban gaurit si ruginit pentru ca voi sa bagati o avere in buzunarul mafiotului care detine acum darapanatura aia mucegaita ! Aveti sange in vine sa spuneti clar cine e acum proprietar pe ruina aia , pe cine vreti voi sa inavutiti pe bani Aradului si ai aradenilor naivi , musiu șvarț ?!? (intentionat am scaris asa )

 4. vasile says:

  Mi se pare mult mai convenabila demolarea cladirii si constriurea in loc a unei cladiri identice .

 5. ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.