aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
Există posibilitatea ca inflaţia mondială să fi atins un nivel maxim, potrivit Financial Times

Există posibilitatea ca inflaţia mondială să fi atins un nivel maxim, potrivit Financial Times

la 28 November 2022 10:43

Există posibilitatea ca inflaţia mondială să fi atins un nivel maxim, potrivit Financial Times

Foto: Freepik.com
28 November 2022 10:43
Principalii indicatori sugerează că inflaţia mondială galopantă din acest an a atins un nivel maxim şi că ritmul de creştere a preţurilor va încetini în lunile următoare, scrie Financial Times.
Principalii indicatori sugerează că inflaţia mondială galopantă din acest an a atins un nivel maxim şi că ritmul de creştere a preţurilor va încetini în lunile următoare, scrie Financial Times.

Trimite articolul

X

Preţurile la poarta fabricilor, tarifele de transport maritim, preţurile materiilor prime şi aşteptările privind inflaţia au început să se reducă de la nivelurile record înregistrate recent. Aceste serii de date sunt urmărite pe scară largă de economişti şi de factorii de decizie politică, deoarece oferă un prim indiciu asupra tendinţelor care vor modela calculul inflaţiei globale.

Potrivit economiştilor, datele sugerează că presiunile asupra preţurilor din lanţurile de aprovizionare globale se atenuează, ceea ce face probabil ca inflaţia globală să scadă de la ratele istorice ridicate care au afectat finanţele gospodăriilor şi activitatea companiilor în ultimele luni.

Aceasta ar fi o veste binevenită pentru principalele bănci centrale, care au crescut rapid ratele dobânzilor într-un efort coordonat de a controla inflaţia, riscând astfel să arunce economiile majore în recesiune.

“Inflaţia este probabil la apogeu”, a declarat Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics.

Scăderea presiunilor asupra preţurilor şi blocajele în aprovizionarea cu bunuri “prefigurează viitoarea moderare a preţurilor de consum”, a spus el.

Inflaţia globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie, potrivit estimărilor Moody’s; acesta va fi “punctul culminant” pentru preţurile de consum, a spus Zandi.

Potrivit Capital Economics, inflaţia a atins deja un vârf pe pieţele emergente, preţurile de consum scăzând în Brazilia, Thailanda şi Chile, în timp ce datele recente arată o slăbire a unor presiuni asupra preţurilor în economiile dezvoltate.

În Germania, preţurile la poarta fabricii au scăzut cu 4,2% în octombrie faţă de luna precedentă – cea mai mare scădere lunară din 1948. În SUA şi în Regatul Unit, inflaţia anuală a preţurilor de producţie a încetinit din vară.

Aproape toate economiile de top din grupul G20 care şi-au publicat indicii preţurilor de producţie din octombrie au raportat un ritm de creştere anuală mai lent decât în luna precedentă, inclusiv Spania, Mexic, Portugalia şi Polonia.

Jennifer McKeown, economist şef global la Capital Economics, se aşteaptă ca inflaţia globală să înceapă să scadă anul viitor, pe fondul scăderii preţurilor la majoritatea materiilor prime, pe măsură ce cererea slăbeşte. Preţurile ridicate ale energiei din acest an se vor stabiliza în 2023, a spus ea.

“Estimarea noastră este că efectele alimentelor şi ale energiei împreună vor reduce cu aproximativ 3 puncte procentuale inflaţia globală a preţurilor de consum în economiile avansate, în medie, în următoarele şase luni”, a spus ea.

Cu toate acestea, unii economişti au avertizat că menţinerea unor costuri ridicate ale energiei ar putea încetini declinul. Susannah Streeter, analist senior de investiţii şi pieţe la Hargreaves Lansdown, a declarat că “petrolul [va rămâne] foarte sensibil la constrângerile de aprovizionare, iar iminenta interdicţie impusă de UE asupra ţiţeiului rusesc” va continua să alimenteze inflaţia în Marea Britanie şi în zona euro.

Preţurile la energie şi la alte mărfuri ar putea să crească din nou dacă economia chineză îşi revine puternic sau dacă Rusia va reduce din nou exporturile ca represalii la plafoanele de preţ impuse de Occident pentru petrolul şi gazele sale.

Preţurile materiilor prime şi alţi indicatori care alimentează cifra globală a inflaţiei globale sunt în scădere.

Indicele FAO al preţurilor la alimente a încetinit până la o creştere anuală de 1,9% în octombrie, mult sub nivelul maxim de 40% înregistrat în mai 2021. Preţul european de referinţă al gazelor naturale TTF se situează sub 130 EUR pe MWh, în scădere de la un vârf de 311 EUR în august, iar majoritatea preţurilor materiilor prime se situează cu mult sub vârfurile lor.

Tarifele de transport maritim la nivel mondial au revenit în mare parte la nivelurile anterioare pandemiei, după ce au crescut de peste cinci ori în timpul blocajelor.

În SUA, costurile de producţie şi de servicii au crescut în noiembrie în cel mai lent ritm din decembrie 2020, în timp ce creşterea preţurilor de vânzare a scăzut la cel mai lent ritm din ultimii doi ani, potrivit sondajului lunar al managerilor de achiziţii S&P Global. În zona euro, inflaţia în vânzările din fabrică a atins un minim al ultimelor 20 de luni, potrivit sondajului.

Aşteptările investitorilor cu privire la locul în care se va situa inflaţia peste cinci ani au încetat să mai crească, reflectând recenta înăsprire agresivă a politicii monetare de către multe bănci centrale.

Inflaţia din SUA a scăzut mai mult decât se aştepta în octombrie, iar majoritatea economiştilor estimează că ritmul de creştere a preţurilor va atinge un maxim în acest trimestru în Marea Britanie, zona euro şi Australia. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia din zona euro să ajungă la 10,4% în noiembrie, atunci când datele vor fi publicate miercuri, în scădere de la 10,6% în luna precedentă.

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
inflatie ,
inflatie mondiala
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    5
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    6
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    7
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    8
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    9
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul
    10
    UPDATE. Femeie de 69 de ani, din Arad, dispărută după ce a ieșit cu câinele la plimbare

    Local

    Arădean prins cu 177 km/h în localitate! A rămas fără permis pentru 4 luni
    Duminică nefastă pentru un şofer care nu a respectat limita de viteză în comuna Şimand. Poliţiştii l-au lăsat fără carnet.

    Local

    VIDEO
    4 intervenţii în 6 ore, duminică, pentru Detaşamentul de Pompieri Arad
    ARAD. Deşi a fost frig şi duminică în Arad, vremea a fost mult mai prietenoasă ca sâmbătă. Chiar dacă judeţul nostru s-a aflat încă sub atenţionare cod galben de viscol şi ninsoare, incidentele provocate de furia naturii nu au fost atât de numeroase precum în ziua precedentă.

    Local

    A găsit un portofel cu 500 de euro şi 800 de lei şi l-a returnat proprietarului
    Autoarea gestului de omenie este din localitatea Galşa. Returnarea portofelului a fost intermediată de Poliţia Comunei Şiria.

    Mapamond

    Gigantul Nestle va majora preţurile alimentelor în 2023
    Nestle va trebui să majoreze în continuare preţurile produselor sale alimentare în acest an pentru a compensa costurile de producţie mai mari pe care încă nu le-a transferat în totalitate către consumatori, a declarat directorul general Mark Schneider pentru un ziar german, conform Reuters.

    Mapamond

    Premierul Antonio Costa afirmă că Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
    Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul Antonio Costa, fără a preciza câte tancuri vor fi trimise, relatează Reuters.

    România

    A început coborârea turiștilor blocați la Cabana Capra
    Reprezentanţii Prefecturii Argeş anunţă că duminică a început coborârea persoanelor blocate de o avalanşă la Cabana Capra.

    România

    O parte din Autostrada A10, inaugurată anul trecut, s-a surpat pe o porțiune de 20 de metri
    Prima bandă, pe sensul de mers, s-a surpat, în porțiunea cuprinsă între kilometrii 15+700 metri- 16+800, din cauza unei alunecări de teren, relatează biziday. 1

    România

    Avalanșă mare în Munții Făgăraș. Cabana Capra a fost lovită, mai mulți turiști rămânând izolați
    O avalanșă s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Munții Făgăraș, lângă Cabana Capra. Mai multe fotografii au fost publicate pe rețelele de socializare cu pagubele produse și mașinile avariate.

    ARADON opinii

    Albe şi negre. Ba da, Gyuszi, chiar ţii cu dinţii de scaun!
    Citind declaraţiile „la cald”, după eşecul cu Chindia, ale antrenorului Laszlo Balint - aflat la al 18-lea joc consecutiv fără victorie pe banca echipei UTA - ne-am amintit de vorbele scriitorului francez Voltaire: „Onoarea este un amestec natural de respect pentru oameni şi pentru sine”. Ceea ce nu găsim în cazul lui Gyuszi. 16
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.