SUA. În martie, Departamentul Educaţiei a anunţat o reducere de aproape 50% din angajaţii săi, cu puţin timp înainte ca Donald Trump să semneze un decret care o instruia pe şefa departamentului, Linda McMahon, „să înceapă să elimine departamentul o dată pentru totdeauna”. Un proiect aşteptat şi aplaudat de dreapta americană, dar care necesită permisiunea Congresului.
Circa 20 de state americane, precum şi sindicate din domeniul învăţământului au contestat în justiţie aceste decizii, subliniind că guvernul încalcă principiul separării puterilor, arogându-şi prerogative ale Congresului.
Un judecător federal din Boston (nord-est) le-a dat dreptate, a suspendat ordinul executiv prezidenţial şi a ordonat reintegrarea a sute de funcţionari disponibilizaţi.
„Nu puteţi cere acestui tribunal să închidă ochii în timp ce angajaţii departamentului continuă să fie disponibilizaţi şi secţii întregi dispar până când departamentul ar deveni doar o cochilie goală”, a scris judecătorul Myong Joun în susţinerea deciziei sale.
Impactul unei astfel de destructurări nu este la fel de mare ca într-o ţară centralizată, unde educaţia este gestionată la nivel naţional, cum este Franţa, subliniază AFP. În SUA, însă, acest domeniu ţine foarte mult de autorităţile locale.
Departamentul Educaţiei are cu toate acestea un rol important, în special prin subvenţiile federale acordate şcolilor situate în zone defavorizate pe plan economic şi social.
El nu poate fi complet destructurat fără adoptarea unei legi care necesită 60 de voturi în Senat, unde republicanii dispun în prezent de 53 de mandate.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X😂😂😂 Parca vad ce istericale face urangutanul roscat 😂😂😂
In imagine e Donald Trump cind a dat examenul de absolvire a clasei a patra.