aradon.ro Web analyticsUPDATE. E oficial: Timișoara intră în carantină, cu alte comune periurbane. E nevoie de declarație pentru deplasare

Reactualizat la:

UPDATE. E oficial: Timișoara intră în carantină, cu alte comune periurbane. E nevoie de declarație pentru deplasare

Reactualizat la:
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis: Timișoara intră vreme de două săptămâni în carantină, alături de Giroc, Moșnița, Ghiroda și Dumbrăvița. Au fost discuții două ore pe această temă în ședința de sâmbătă. Se așteaptă ordinul DSU pentru momentul în care vor intra restricțiile în vigoare. UPDATE. Carantină din 8 martie, de la miezul nopții. În weekend se închid mallurile.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis: Timișoara intră vreme de două săptămâni în carantină, alături de Giroc, Moșnița, Ghiroda și Dumbrăvița. Au fost discuții două ore pe această temă în ședința de sâmbătă. Se așteaptă ordinul DSU pentru momentul în care vor intra restricțiile în vigoare. UPDATE. Carantină din 8 martie, de la miezul nopții. În weekend se închid mallurile.

Potrivit tion.ro autoritățile locale și județene timișorene „discută” de câteva zile prin postări pe rețelele de socializare. În timp ce primarul Dominic Fritz a susținut introducerea orașului în carantină, președintele CJ Timiș, Alin Nica, spunea că nu este cazul și că autoritățile locale ar trebui să intensifice controalele și să gândească alte măsuri pentru a convinge populația să respecte regulile.

Există de câteva zile o recomandare a Institutului Național de Sănătate Publică pentru aplicarea măsurii de carantină în Timișoara. Procedura este următoarea: DSP face o analiză epidemiologică, în care ia în calcul, printre alți factori, gradul de ocupare din spitale, dar și evoluția ratei de infectare cu coronavirus. Rezultatele sunt prezentate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care votează în cele din urmă propunerea, iar apoi o trimite către Departamentul pentru Situații de Urgență. Măsura intră în vigoare după ce Raed Arafat, șeful DSU, semnează ordinul pentru carantină.

CJSU a decis carantină pentru Timișoara și patru comune periurbane: Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița. 30 de voturi pentru, patru abțineri și patru împotrivă.

UPDATE. Carantină din 8 martie, de la miezul nopții. În weekend se închid mallurile

Măsura de carantină se aplică în localitățile Timișoara, Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, începând din 8 martie, de la miezul nopții, adică de duminică noaptea. Autoritățile spun că s-a decis o carantină zonală, „pentru a tăia din filtrele” poliției. Nu vor exista filtre între aceste localități, iar polițiștii vor sta în afara perimetrului stabilit pentru carantină, a explicat prefectul de Timiș Zoltan Nemeth.

„Nu este o carantină, este o semi-carantină, pentru că o carantină reală ar fi însemnat că nimeni nu intră și nu iese. (…) Nimeni nu și-a dorit o astfel de decizie. În weekend, centrele comerciale vor fi închise, mallurile, urmând ca în cadrul acestora să își poată desfășura activitatea doar magazinele alimentare, farmaciile, curățătorii și magazinele care vând mâncare pentru animalele de companie. Se va emite un nou ordin, în care se va prevedea ca în cadrul localităților carantinate școala se va desfășura exclusiv online ”, a spus prefectul de Timiș.

Timp de 14 zile se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menționată sau doar o tranzitează. Începând de weekendul viitor, în fiecare sâmbătă și duminică, până la expirarea măsurii, se închid mallurile.

De 8 martie va fi permisă însă comercializarea de flori sau de aranjamente florale, este o excepție prevăzută în hotărârea CJSU.

Conform hotărârii luată sâmbătă, este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din zona carantină prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

„Este o zi tristă pentru Timișoara, dar și o zi în care este nevoie de o frână de urgență pentru a stopa răspândirea acestui virus. Am văzut că măsurile de restricții în vigoare nu sunt de ajuns la noi în Timișoara. Am votat cu inima foarte grea pentru această carantinare. Am ajuns la concluzia că doar așa putem să întrerupem de urgență acest lanț al infectărilor. Am votat cu DA din două motive, pentru că semnalele pe care le primim din spitalele Timișoarei sunt foarte serioase, nu mai avem locuri în ATI, cazurile sunt din ce în ce mai grele, avem o problemă cu această creștere, noua tulpină este foarte agresivă. Nu am văzut o altă posibilitate pentru a intra cât de repede, din nou, într-o normalitate. Teama mea cea mai mare a fost că dacă continuăm pe acest trend ascendent să nu mai reușim înainte de Paști să avem cât de cât o normalitate. Limităm deplasarea timișorenilor în toată zona metropolitană, în speranța că vom reuși să suprimăm această creștere, ca în aprilie să avem din nou cifre care ne permit să avem o viață normală. Sunt conștient că există o furie, o frustrare, o dezamăgire (…)”, a explicat primarul Dominic Fritz.

Restricții conform CJSU:

„Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată, se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13 martie, ora 05, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Având în vedere situația deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populație să respecte cu strictețe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă”.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Adi says:

  BA ESTI I NEBUN 😶

 2. Aradean says:

  Super !! Azi în Timișoara maine-n toată țara. Remember martie 2020. Stati acasă două săptămâni și totul va fi bine !! Ha, ha, ha !!

 3. CuCu says:

  Ei sa vedeti de amu balamuc ! Incepe RAHAT ARAFAT sa si arate adevarata fata de monstru la fix un an de a starea de urgenta ! Cat suntem de prosti , ne meritam soarta ! Cat timp avem internet , instagram , facebook , netflix si ale de adte tehnologii e bine . Vom devenii salbatici unii cu altii , copii cu parinti, soti cu sotiii , vecinii intre ei . Vai de noi ! Mai bine ne da bomba atomica si termina cu noi !

 4. Nemo says:

  Revine ideea imbecila de raportare a numărului disponibil în spitale cu viata economico sociala cu consecințe catastrofale.
  Sa facem fără mare greutate un exercițiu de imaginație : Să ne imaginam ca din cauza imbecilitatii cronice ale sefutilor, ARD toate toate spitalele…
  Ce e de făcut, degeneratilor, blocați totul? Pana când, demenților?
  Bă creștinilor, faceți rost de paturi pentru a susține viata NORMALA

  • Itu says:

   pai da, suntem sclavii spitalelor. in conditiile in care am batut la cap politicienii de zeci de ani ca nu se fac spitale, tot noi suntem pedepsiti ca nu sunt locuri in spitale.

 5. România

  Klaus Iohannis, mesaj pentru români: ”Vaccinaţi-vă pentru a avea o vară cu cât mai puţine restricţii”
  Klaus Iohannis a ţinut miercuri un discurs în care a vorbit despre modelele de succes în campania de vaccinare. Şeful statului le-a cerut românilor să se vaccineze şi, astfel, să aibă o vară cu puţine restricţii. 2

  Local

  25 de studenţi medicinişti, voluntari la UPU Arad
  Cei mai mulţi dintre ei sunt de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. 2

  Local

  Tânăr transfug afgan, operat de urgenţă la spitalul din Arad
  În vârstă de 15 ani, Qasim prezenta o necroză în zona pelviană. A fost operat cu succes, urmând a fi externat la sfârşitul săptămânii.

  Local

  La Hălmagiu se vaccinează cu armata
  Cadre medicale de la spitalul militar din Timișoara vor vaccina, fără programare, populația din zonă. 2

  România

  Şoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer. Tânărul de 23 de ani a rămas sub supraveghere medicală
  Un tânăr de 23 de ani din Braşov a suferit un şoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer-Biontech, aceasta fiind una dintre reacţiile severe post-vaccinare. Tânărul a fost sub supraveghere medicală. 2

  Local

  Crima de Anul Nou, de pe strada Ursului, pedepsită
  Tribunalul Arad a decis pedeapsa în cazul copilului de 16 ani care a omorât un adolescent de aceeași vârstă în noaptea de Anul Nou, pe strada Ursului.

  ARADON Sport local

  Singura femeie preşedinte al unui club de fotbal în Arad!
  La 23 de ani, Bianca Maria Butur are planuri mari cu Frontiera Pilu. 2

  Local

  Bîlcea: „lege pentru sistemul electronic de monitorizare”
  ARAD. Deputatul PNL de Arad Sergiu Bîlcea anunţă că a votat legea prin care victimele violenței domestice vor fi protejate prin dispozitive electronice de monitorizare.

  Local

  Sebiș, Livada și Conop ies de sub restricțiile de weekend
  Cele trei unități administrativ-teritoriale rămân în scenariul roșu până la scăderea incidenței sub 3 la mie.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.