aradon.ro Web analyticsGuvernul a adoptat relaxarea restricţiilor. Restaurantele rămân deschise până la ora 24:00. Lista completă a relaxărilor

Guvernul a adoptat relaxarea restricţiilor. Restaurantele rămân deschise până la ora 24:00. Lista completă a relaxărilor

Foto: captură video Facebook/Guvernul României
Reactualizat la:
După o şedinţă de Guvern a fost adoptat primul set de relaxăre a restricţiilor. Într-o conferinţă de presă susţinută de premierul Florin Cîţu şi de şeful DSU Raed Arafat au fost anunţate relaxările şi cadrul în care vor fi implementate.
După o şedinţă de Guvern a fost adoptat primul set de relaxăre a restricţiilor. Într-o conferinţă de presă susţinută de premierul Florin Cîţu şi de şeful DSU Raed Arafat au fost anunţate relaxările şi cadrul în care vor fi implementate.

Nu mai purtăm mască în aer liber şi putem merge la spectacole şi la activităţi sportive, în anumite condiţii. Premierul Florin Cîţu a prezentat ce prevede hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, cu modificările care intră în vigoare din 15 mai.

 • Se elimină restricţiile privitoare la purtarea măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice, pieţe, târguri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
 • Se elimină restricţiile privitoare la circulaţia pe timp de noapte a persoanelor.
 • Se elimină restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.
 • Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5 – 24.
 • Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului.
 • Participarea va fi, însă, permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
 • Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.
 • Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene cu un număr de participanţi de maxim 50 de persoane în interior şi de maxim 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ / localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.
 • Se permite activitatea cu publicul operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi / sau fitness fără a depăşi 50% din capacitatea maximă în judeţele / localităţile unde incidenţa la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 7 mp pentru fiecare persoană.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi / sau fitness fără a depăşi 70% din capacitatea maximă în judeţele / localităţile unde incidenţa la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 4 mp pentru fiecare persoană dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Este primul act normativ pe care îl adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie, de la 1 iunie o parte din aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi ele sunt toate prezentate în hotărârea CNSU”, a spus premierul Florin Cîţu.

SURSA: MEDIAFAX

41 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Marius says:

  Nu inteleg ce cauta un terorist pestinian langa Primul Ministru al Romaniei.
  Spp si Sri nu au nimic de spus? Ma asteptam sincer la o delimitare clara a PNL fara de nebunul de Arafat si de dementii din Usr…

 2. Andrei says:

  Masurile acestea de relaxare, accesul suporterilor pe stadioane, concerte, etc. au un scop clar: cine nu s-a vaccinat sa se vaccineze dacă dorește la concert, stadion, etc. Un fel de șantaj ordinar la adresa libertății! Adică dacă vreau la meci, concert, trebuie sa ma vaccinez, sa plătesc vreo 250 de lei pe un test, asta e lumea în care trăim și foarte mulți nu știu ce la ce se înhamă cu acest vaccin. Pe cei din Horeca ii interesează banul, afacerea lor, de asta sunt asa de pro vaccin, nu contează altceva, doar banii!
  Guvernul știe bine ce e de făcut pentru a se vaccina cât mai mulți, au stat și așteptat pana s-au vaccinat cei de buna voie, acum sa nr scade au venit cu aceste masuri de relaxare și condiții de intrare la concert, săli de sport, aceste lucruri condiționate vor aduce iar câțiva oameni pe la vaccin și uite asa se atinge 7 milioane de vaccinați!

 3. AnonimUnic says:

  Eu nu inteleg conceptul asta de concert, pentru mine nimic nu egaleaza sa ai niste casti bune, o aparatura decenta si sa asculti muzica dupa bunul tau plac. Chiar asa, e multa lume innebunita de concerte in ziua de azi cu atata multimedia la discretie?

  • Mda says:

   E nasol daca nu intelegi conceptul de concert live. Eventual cand va fi fara restrictii du-te la un concert si daca nici dupa ai nu intelegi diferenta atunci ai ceva probleme de relationare interumana(asta o spun fara intentia de a jigni, vorbesc serios)

   • AnonimUnic says:

    Mda, da’ cum le stii tu pe toate mah! Oi fi tu vreun geniu ascuns! Cred ca intreaga chestie tine de PREFERINTA (punct). Am fost la concerte “pe strand” si cam atat, recunosc nu sunt un cunoscator, nu am participat la concertul Madonnei sau cel al lui Michael Jackson.

   • Bilbao says:

    Atunci vaccineaza-te si nu te mai miorlai ca un bleg.

 4. Gargamel says:

  Oricum o iei, măsurile dispuse prin HG tratează distinct 2 categorii de persoane. Practic se creează 2 categorii: vaccinați și nevaccinați și conferă drepturi distincte în funcție de încadrarea persoanelor într-o categorie sau alta. Astfel vom avea persoane cu mai multe drepturi și persoane cu mai puține drepturi în funcție de distincția creată prin HG.
  Discriminarea pe criterii de vaccinare nu este una pozitivă ci este una tipică, negativă.
  Discriminarea pozitivă este atunci când unei categorii i se oferă drepturi suplimentare deoarece acea categorie se află în situație dezavantajată. Nu este cazul HG. Persoanele vaccinate nu se poate spune că se află în dezavantaj comparativ cei cei nevaccinați.
  Din contră, conform comunicatelor oficiale persoanele vaccinate sunt protejate superior față de cele nevaccinate și astfel categoria vaccinaților nu este dezavantajată raportat la categoria nevaccinaților și pe cale de consecință discriminarea creată de HG este una negativă și deci contrară tuturor principiilor de drept și democratice.
  Invocarea argumentelor privind transmiterea virusului nu sunt corecte deoarece este recunoscut oficial că și cei vaccinați pot, la fel ca cei nevaccinați să transmită virusul.
  Interesul public privind necesitatea imunizării nu este nici el respectat deoarece imunizarea se poate face și pe cale naturală și ea poate exista dincolo de evidențele din sistem.
  Avem:
  – persoane vaccinate care au o anumită imunitate, mai mare sau mai mică de la persoană la persoană și în scădere de data administrării vaccinului.
  – persoane vaccinate care nu mai au imunitate;
  – persoane nevaccinate care au imunitate: dobândită pe cale naturală.
  – persoane imune care nu se infectează și nici nu transmit (categoria asta există deși nu s-au realizat suficiente studii- probabil că numărul acestora este foarte redus sau poate că nu prezintă interes pentru politica dusă de guverne).
  Astfel dacă s-ar fi dorit excluderea celor care prezintă risc de transmitere a infectării ar fi trebuit să se facă distincție între cei care prezintă un test și ceilalți care nu prezintă. Punct, fără să se facă referire la vaccinați-nevaccinați.
  Prin urmare, orice sancțiune aplicată de autorități în baza HG-ului sunt susceptibile de anulare în instanță. Mai mult, există condiții pentru care orice persoană să solicite instanței de contencios administrativ anularea HG ca discriminatoriu. O astfel de sentință poate fi folosită pentru obținerea de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de măsurile discriminatorii.

 5. nedumerit says:

  Deci cei ce nu se vaccineaza au o serie de interdictii. Am inteles
  Dar cei ce din motive medicale nu li se recomanda sa se vaccineze ce fac? De ex. in cazurile de tromboza , alergie si multe alte boli din cauza carora pot avea reactii adverse la vaccin??

  • Mda says:

   Acestia, sau cei care au imunitate naturala durabila(despre care nu vorbeste nimeni) sunt tratati cu condescendenta specifica prezidentului: “Ghinion”

  • Stefan51 says:

   nu fi asa pretentios,nu stiai ca gindirea doare?atit au putut balmaji,le ceri prea mult

 6. cetatean says:

  Cit de bun este guvernul cu noi,iar noi nu am vrut sa respectam restrictiile impuse.Multumim pentru aceste libertati acordate si pentru grija fata de sanatateanoastra. Nici un guvern nu a avut grija de sanatateanoastra ca acesta.

 7. Sam Harris says:

  În sfârșit

 8. gogu says:

  Hotararile de guvern se executa,nu se discuta,asa ca ciocul mic,ca suntem la putere si facem ce vrem,capisci ?!

 9. Vasile says:

  Totuși de ce sâtn avantajați vaccinații….. au zilele numărate ?

 10. Gupi says:

  Relaxarea…de obicei e intre doua incordari.

 11. Caly says:

  Autoritatile statului ar trebui sa ia masuri drastice impotriva celor cefac propaganda anti vaccin.

 12. Rat pack says:

  Masca trebuie să rămână obligatorie. Restricțiile trebuie inasprite, acuma toți bombardieri și parasutele alcoolice pot sa iasa la party sa înmulțească cazurile la ATI.

 13. ARADON Sport local

  Copil n-a repetat săptămâna bună la Nottingham
  Tenismenul arădean a fost eliminat în primul tur la al doilea challenger pe iarbă.

  Mapamond

  Noi ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi în Ierusalim. Cel puţin 20 de incendii au fost provocate
  Cu aproximativ două ore înainte ca marşul să înceapă la ora 17.30, poliţia israeliană a început să scoată palestinienii din zona Porţii Damascului din Oraşul Vechi. Zeci de proprietari de magazine din Oraşul Vechi şi-au închis magazinele după ce poliţia i-a rugat să facă acest lucru până la ora 16.00, relatează Aleph News, citat de Mediafax.

  România

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor, protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 1

  România

  Orban, despre alocaţii: „De la 1 ianuarie vor creşte cu 20% plus indexarea cu rata inflaţiei”
  De la 1 ianuarie 2022 alocaţiile vor creşte cu 20% plus indexarea cu rata inflaţiei conform legii, dă asigurări preşedintele PNL, Ludovic Orban. 4

  Local

  Vor să extindă Terapia Intensivă la Judeţean
  Consiliul Judeţean solicită o expertiză pentru a afla dacă pot fi construite etaje peste o clădire existentă a Spitalului Judeţean Arad.

  Local

  Patru copii cercetați pentru furt calificat
  Trei minori cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani din orașul Chișineu-Criș au pătruns într-un imobil din localitate pe ușa de acces, lăsată descuiată, și au furat o poșetă în care se aflau 700 de lei și un telefon mobil.

  Local

  Ilegal spre Ungaria: ascunși în camion sau trecând granița pe jos
  Zece afgani au încercat să treacă granița cu Ungaria, opt dintre ei ascunși într-un camion, iar alți doi pe jos. 1

  Local

  ISU Arad așteaptă autospeciale noi
  Cinci autospeciale folosite de ISU Arad la stingerea incendiilor, vechi de 25 de ani, ar putea fi înlocuite cu unele noi.

  Local

  Comisie medicală pentru morfina de la Județean – medicii ATI verificați de medicii ATI
  La nivelul SCJU a fost constituită o comisie medicală formată din cinci medici ATI, care vor verifica modul în care a fost administrată morfina pe secțiile Covid-19. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.