aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
România
Ministrul Educației: Învățământul preuniversitar, ineficient. Risc de securitate națională

Ministrul Educației: Învățământul preuniversitar, ineficient. Risc de securitate națională

la 19 May 2025 21:42
2 Comentarii

Ministrul Educației: Învățământul preuniversitar, ineficient. Risc de securitate națională

Foto: gov.ro
19 May 2025 21:42
Educația este ineficientă în învățământul preuniversitar, generând absolvenți cu o calitate slabă a competențelor, abandon școlar mare și analfabetism funcțional crescut, aspecte care devin risc de securitate națională, relevă un raport prezentat, luni, de ministrul Educației, Daniel David.
Educația este ineficientă în învățământul preuniversitar, generând absolvenți cu o calitate slabă a competențelor, abandon școlar mare și analfabetism funcțional crescut, aspecte care devin risc de securitate națională, relevă un raport prezentat, luni, de ministrul Educației, Daniel David.

Trimite articolul

X

Documentul, intitulat ‘Raportul de diagnostic al Educației și Cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)’, este asumat de ministrul Daniel David, nefiind un document al Guvernului sau al Ministerului Educației și Cercetării.

‘Învățământul preuniversitar obligatoriu – preșcolar-primar-gimnazial-liceal – trebuie să transfere, prin educație, cele opt competențe cheie, prin care absolvenții să devină buni specialiști, buni cetățeni și oameni satisfăcuți de propria viață. Educația antepreșcolară trebuie generalizată și regândită pentru a asigura prerechizitele necesare învățământului obligatoriu. Absolvenții trebuie să se poată integra eficient pe piața muncii (nivelul 3 de calificare după clasa a XI-a, respectiv nivelul 4 după absolvirea liceului) și/sau să-și continue studiile la nivel postliceal și/sau universitar. Formarea de resursă umană trebuie să se facă în contextul asimilării eficiente a competențelor, dar și al accentuării înțelegerii modalității de generare științifică a cunoștințelor declarative și procedurale și a valorilor cuprinse în acestea – lucru considerat până acum esențial, mai ales pentru învățământul superior -, pentru a-și dezvolta competențele prin învățare pe parcursul vieții și ca antidot la pseudoștiință/pseudocunoaștere’, se arată într-o sinteză a raportului.

Potrivit documentului, ‘sistemului național de învățământ superior trebuie să aibă ca scop formarea de resursă umană înalt calificată (calificările 5/6 – licență; 7 – master; 8 – doctorat), care să își păstreze și să își dezvolte competențele prin învățare pe tot parcursul vieții’.

‘În timp ce calificările 5/6 ar trebui să genereze conexiune directă cu piața muncii existentă – mai specifică în domeniile cu accent vocațional și mai generală (la nivelul unei culturi generale de specialitate) în celelalte domenii -, calificările de nivel 7/8 ar trebui să accentueze specializările și astfel să dinamizeze și să dezvolte noi segmente ale pieței muncii. Formarea de resursă umană trebuie să se facă în contextul generării și/sau utilizării celei mai avansate cunoașteri științifice, astfel încât absolvenții să nu rămână prizonierii cunoașterii asimilate în timpul studiului, cunoaștere care în timp devine depășită, ci să înțeleagă și modalitatea de generare a acestei cunoașteri, pentru a se putea dezvolta, asimilând noile dezvoltări ale științei’, se menționează în raport.

Documentul relevă în ceea ce privește sistemul național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) ‘o arhitectură depășită (fragmentată, greu de coordonat, prost distribuită la nivel național și cu suprapuneri care frânează dezvoltarea și irosește resurse), care nu atrage resurse internaționale majore și este vulnerabil la ‘brain drain”.

În CDI, față de potențialul pe care îl are, România, a șasea țară a Uniunii Europene ca mărime a populației, ‘produce prea puțină cunoaștere, din cunoașterea produsă prea puțină este de calitate, iar din cunoașterea de calitate prea puțină este de concepție românească’.

‘În plus, resursa umană este demotivată și angajată uneori necompetitiv. Prin reformele propuse, arhitectura sistemului național de CDI va include actori diverși, dar (a) cu misiuni diferite – satisfăcând astfel mai bine nevoile țării, (b) cu coordonări între ei, care să genereze cunoaștere cumulativă performantă, fără suprapuneri care să consume resurse și (c) cu o masă critică mai mare – contând la nivel de competitivitate și clasamente internaționale și eficientizând costurile. Resursa umană va deveni mai competitivă și mai bine finanțată. După reformele propuse, sistemul național de CDI va genera cunoaștere științifică avansată, cu impact asupra inovațiilor tehnologice și culturale’, se punctează în document.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
abandon scolar ,
analfabetism functional ,
Daniel David ,
învatamânt ,
învăţământ preuniversitar ,
ministrul educatiei ,
raport ,
raport ministrul invatamantului ,
romania ,
securitate nationala
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Cetatean says:
    May 20, 2025 at 9:24 am

    Luati exemplu de la Singapore, Finlanda etc., care se apla la varful educatiei mondiale. Copiatul exemplelor pozitive nu este o rusine, cel putin iin acest domeniu.

    Reply
  2. sas says:
    May 20, 2025 at 11:34 am

    nu mai blocati posturile
    sunt profesori cu posturi blocate de ani
    opriti meditatiile in masa

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    6
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    7
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    8
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“
    9
    A apărut primul candidat pentru... Primăria Arad
    10
    Cine vine antrenor la UTA?

    Mapamond

    Cel puţin 14 morţi, printre care un american, în urma loviturilor ruse cu drone şi rachete asupra Kievului
    Lovituri aeriene ruse au vizat în noaptea de luni spre marţi capitala ucraineană Kiev, unde au distrus clădiri rezidenţiale şi au făcut cel puţin 14 morţi, printre care un american, au anunţat autorităţile ucrainene, informează AFP şi Reuters.

    Mapamond

    Preşedintele SUA convoacă o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate după ce a plecat mai devreme de la summitul G7
    Preşedintele american, Donald Trump, a convocat o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) în cursul serii de marţi (ora locală) la Washington, după ce a renunţat brusc la summitul G7 care avea loc la Kananaskis (Canada), din cauza conflictului armat dintre Israel şi Iran, potrivit presei americane - transmite EFE.

    Mapamond

    După ani de încercări și experimentare, Meta introduce publicitate pe WhatsApp
    Platforma de mesagerie WhatsApp, aparținând Meta, a anunțat luni introducerea în perioada următoare a unor noi spații publicitare, o schimbare importantă pentru această aplicație care până în prezent nu a fost afectată de publicitate, transmite AFP.

    Mapamond

    Israelul confirmă că a atacat televiziunea de „propagandă și incitare a regimului” iranian
    Ministrul apărării israelian, Israel Katz, a confirmat că Israelul a atacat luni studiourile radioteleviziunii publice iraniene (IRIB), pe care le-a calificat drept „autoritatea de difuzare a propagandei și de incitare a regimului iranian”, potrivit EFE.

    România

    Cine și în ce condiții va primi tichete pentru plata energiei după 1 iulie și cât valorează ele
    După mai bine de doi ani în care plafonarea prețurilor la energie a fost principalul instrument de protejare a populației în fața volatilității pieței, Guvernul anunță o schimbare de paradigmă.

    Mapamond

    UE face progrese cu planul de a interzice gazele rusești, în pofida opoziției Ungariei și Slovaciei
    Ungaria și Slovacia s-au opus luni planului Uniunii Europene de a interzice importurile de gaze naturale din Rusia, dar cu toate acestea Bruxelles-ul urmează să propună marți o directivă în acest sens, care ar putea fi adoptată chiar și fără aprobarea Ungariei și Slovaciei, transmite Reuters. 2

    Mapamond

    VIDEO
    Atac israelian asupra televiziunii de stat iraniene
    Clădirea Radioului și Televiziunii de Stat Iraniene (IRIB) a fost lovită luni de un atac israelian, întrerupând transmisia în direct a postului, transmit AFP și dpa.

    Mapamond

    SUA deplasează un portavion în Orientul Mijlociu și avioane de realimentare în Europa
    Portavionul american Nimitz, aflat într-o misiune în Marea Chinei de Est, și-a schimbat cursul în direcția Orientului Mijlociu, în timp ce peste 30 de avioane de realimentare în zbor au fost mutate de la baze din SUA în Europa, potrivit website-urilor de monitorizare a traficului maritim și aerian, mișcări efectuate în contextul temerilor privind escaladarea conflictului dintre Israel și Iran, relatează luni AFP și Reuters. 1

    România

    Parlamentarii cu proprietăți în București nu vor mai beneficia de decontarea chiriilor
    Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a anunțat, luni, că va depune un proiect de modificare a statutului astfel încât parlamentarii care au proprietăți în București, inclusiv soțiile acestora, nu vor mai beneficia de sumele pentru decontarea chiriilor. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.