Flotantul „fentează” şcoala

De Monica Ardelean
4Comentarii
Flotantul „fentează” şcoala
© De dragul celor mici, se schimbă adresa din buletin
A crescut cu mai mult de 100 numărul cererilor pentru viza flotant pentru luna februarie.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare poate fi o mică aventură, dacă doreşti să îl duci la o altă şcoală decât cea de circumscripţie. Toţi cei care au visat pentru cel mic să urmeze şcoala primară la una dintre şcolile bune din Arad au avut nevoie de o mică strategie pentru a fi siguri că prind un loc în clasele respective. Nu prea mai funcţionează, din momentul în care a fost introdus sistemul on line de înscriere, lista directorului sau a învăţătorului. Poate în etapa II, unde vin înscrierile pe locurile rămase şi care se fac pe baza criteriilor specifice ale fiecărei şcoli. Şi atunci, pentru a fi siguri, părinţii îşi fac flotant pe o adresă de pe o stradă din circumscripţia şcolii dorite, flotant care asigură înscrierea din etapa I. Metoda e sigură, a fost deja verificată în anii anteriori şi păcăleşte cu succes sistemul electronic.

Au crescut vizele

Efectul este creşterea numărului de vize flotant de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Arad. Dacă media lunară a vizelor de flotant este undeva la 200 de cereri pe lună, în luna februarie cererile au crescut la 328 pentru aceeaşi speţă. „Ceea ce trebuie precizat este că în această lună, an de an, se acordă vizele flotant şi pentru persoanele vârstnice aflate în căminul de bătrâni de pe Bodrogului”, a punctat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, pentru a justifica cererea crescută de vize. Şi mai putem preciza că mai sunt şi înscrierile care s-au făcut în perioada 29 februarie-18 martie pentru clasa pregătitoare.

Faptul este confirmat neoficial de secretariatele şcolilor bune şi, uneori, este chiar sugerat părinţilor care ţin neapărat ca cel mic să fie la una din şcolile bune. În plus, aceste şcoli, precum Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” sau Liceul Pedagogic, sunt într-o zonă cu o populaţie îmbătrânită, numărul copiilor de vârstă şcolară care locuiesc aici fiind destul de mic. Şi totuşi, în aceste şcoli toate locurile se ocupă din prima etapă, acolo unde criteriul domiciliului este decisiv. Şi chiar mai rămân copii cu adresa pe una din străzile arondate, dar fără loc în clasele respective. Este o soluţie găsită rapid de părinţi pentru a fenta puţin, în favoarea copiilor, metodologia. Faptul ar putea fi speculat de către posesorii de locuinţe din zona centrală care nu este exclus să fi pus deja chiar şi un tarif pentru viza flotant.

Până în acest moment sunt 144 de cereri pentru flotant, ceea ce înseamnă că s-a revenit în media lunară a vizelor flotant.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor