Impozitele explodează la Arad!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
45Comentarii
Curtea mare, crește impozitul
Curtea mare, crește impozitul
Primarul Gheorghe Falcă a anunţat că noul Cod Fiscal ridică impozitele pe proprietate între 8 şi 30%. În unele cazuri, chiar le dublează.

Viitorul nu sună deloc bine în ceea ce priveşte impozitele pe care le avem de plătit începând de anul viitor. Primarul Gheorghe Falcă a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat principalele modificări aduse de noul Cod Fiscal în ceea ce priveşte impozitarea clădirilor şi terenurilor.

„Administraţia locală nu a interferat puternic pe noul Cod Fiscal pentru că acesta ridică impozitele pe proprietate între 8 şi 30%. Mai mult de atât, aduce modificări profunde la ceea ce înseamnă impozitarea din curţile oamenilor, iar un lucru specific pentru terenurile şi clădirile degradate, este acela că se impozitează cu 500%. Noi am solicitat ca această impozitare cu 500% să o aplicăm din anul 2017, să avem în anii 2015 şi 2016 o informare a proprietarilor astfel încât oamenii să cunoască noile condiţii de impozitare, mai ales că pentru prima dată se impozitează monumentele istorice, cele care nu au fost niciodată impozitate dar, trebuie să recunoaştem, rar au fost întreţinute. Noi avem o ofertă şi faţă de oamenii care au astfel de proprietăţi: Municipalitatea este dispusă să realizeze pe banii Municipalităţii aceste intervenţii, iar proprietarii să plătească cinci ani de zile valoarea respectivă astfel încât să le diminuăm din efortul financiar dar, în acelaşi timp, să câştigăm o imagine publică frumoasă a municipiului Arad” – a punctat primarul Aradului.

Creștere semnificativă

Gheorghe Falcă a subliniat că cei mai afectaţi de creşterea impozitelor sunt arădenii care locuiesc în cartiere, la casă şi au suprafeţe mari de curte sau grădină. „Legiuitorul zice aşa: la terenurile intravilane se impozitează pentru prima dată terenul de sub construcţie cu valoarea impozitului care exista. Terenurile din curţile oamenilor, care erau trecute într-o altă categorie, 400 de metri pătraţi din terenul respectiv se impozitează ca teren curţi construcţii. Iată un exemplu. Să spunem că aveţi o casă cu o curte de 1.000 mp, în care suprafaţa casei este de 150 mp. Din start, se impozitează şi cei 150 mp. Mai aveţi 250 mp curţi construcţii care până acum se impozitau curţi construcţii. 150 cu 250 sunt 400 mp. Mai rămân 600 mp care, până acum, erau teren agricol. De acum, 400 din cei 600 mp se impozitează ca şi curţi construcţii. Adică aproape că se dublează impozitul” – a explicat primarul.

Majorare 500%

Gheorghe Falcă a mai amintit că, pentru terenurile agricole nelucrate, impozitele se pot majora cu 500%. „Noi vom evalua terenurile agricole din anul 2015 şi dacă în anul 2016 ele nu vor fi lucrate, conform legii, în anul 2017 vor fi impozitate cu 500%, chiar dacă în 2017 vor fi lucrate” – a precizat edilul.
Aceeaşi majorare de 500% se aplică şi în cazul clădirilor şi terenuri în intravilan neglijate. „Primăria va crea criteriile pentru a vedea ce înseamnă «neglijat» – atât pentru terenuri, cât şi pentru clădiri. După ce punem la punct criteriile, vom informa pe toţi deţinătorii de proprietăţi – atât terenuri neglijate, cât şi clădiri neglijate – că dacă nu intră în procedură şi nu au autorizaţie de construcţie pentru 2017 şi începerea lucrărilor pentru 2017, indiferent că vor începe în 2017 lucrările, conform legii vor fi impozitaţi cu 500%” – a spus Gheorghe Falcă.

Clădiri monument istoric

Dacă până acum clădirile monument istoric erau scutite de impozitare, de acum înainte nu mai sunt. „Conform legii, monumentele istorice se impozitează. Ele vor intra din 2017 sub incidenţa a ceea ce înseamnă 500% impozitare, dacă nu intră în procedura de refacere a faţadei” – a punctat primarul Aradului.

Mişcare radicală totală

„Chiar dacă aceste modificări sunt valabile pentru toată ţara, pentru calitatea urbană a oraşului este o mişcare radicală totală. Asociaţiile de proprietari vor avea 12 luni în care trebuie să îşi obţină autorizaţie de construcţie şi începerea lucrărilor. De aceea, vom avea o discuţie cu toţi arhitecţii din oraş, cu toţi constructorii din oraş şi cu proprietarii de clădiri – atât clădiri istorice, cât şi clădiri neglijate. Încercăm să diminuăm din efortul financiar al cetăţenilor dar, în acelaşi timp, să câştigăm o imagine publică frumoasă a municipiului Arad” – a conchis Gheorghe Falcă.45Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor