Impozitele il baga-n puscarie

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
2Comentarii
Neplata obligaţiilor fiscale i-a adus condamnarea FOTO: FAN
Neplata obligaţiilor fiscale i-a adus condamnarea FOTO: FAN
Rău-platnicii au de ce să se teamă: Fiscul a reuşit să câştige un proces de condamnare la închisoare a unui administrator de firmă.

ARAD. Fiscul nu îi mai iartă pe cei care nu îşi plătesc obligaţiile fiscale. Un administrator/asociat al unei firme din judeţ, aflat în administrarea AFP Sebiş, a fost condamnat la închisoare pentru infracţiunea de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Societatea activa în sectorul ,,Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii, din argilă arsă”.

Stopaj cu intenţie

„Analizând materialul probator administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa (Judecătoria Gurahonţ) reţine că inculpatul a săvârşit infracţiunea de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, constând că deşi inculpatul a reţinut, prin stopaj la sursă, contribuţiile datorate de către angajaţi la bugetul general consolidat al statului, nu a vărsat aceste sume în termenul prevăzut de lege la acest buget. Inculpatul avea obligaţia vărsării acestor sume de bani, având calitatea de asociat şi administrator al firmei, faptă care se probează şi prin declaraţiile lunare privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, precum şi prin împrejurarea că societatea comercială a încasat efectiv venituri din activitatea comercială, iar salariile au fost plătite angajaţilor lunar”, a explicat Marius Drăgănescu, director DGFP Arad.

Mai multe, Fiscul a reuşit să demonstreze că inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie, iar potrivit lui Drăgănescu acest fapt „denotă un pericol social destul de ridicat, constând în fraudarea bugetului, prin neplata contribuţiilor obligatorii la acesta”.

Sentinţa de condamnare

Instanţa a decis să îl condamne pe inculpat la pedeapsa de 9 (nouă) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Plăţi şi sechestre

Instanţa l-a obligat pe inculpat să plătească părţii civile Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Arad suma de 29.554 lei cu titlu de despăgubiri, la care se vor adăuga dobânzile şi penalităţile aferente actualizate până la data efectuării plăţii. Mai mult, Judecătoria a dispus şi înfiinţarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului.

„Reţinerea şi nevărsarea sumelor datorate statului i-au adus condamnarea” Marius Drăgănescu

andreea.pintea@informmedia.ro

Impozitele se achita la acelasi sediu

Modificari la impozitele pe salarii2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor