INTERVIU JA. Cu Ionel Ciupe, copreşedinte ALDE Arad: „Orice minune ţine trei mandate”

De M.T.
8Comentarii
Ionel Ciupe Foto: JA
Ionel Ciupe Foto: JA
Consilierul municipal crede că eşecul proiectului „Arad, capitală culturală europeană 2021” va cântări greu la alegerile din 2016.

JURNAL ARĂDEAN. Aţi spus de nenumărate ori că Aradul nu are nicio şansă de a deveni Capitală Culturală Europeană. Acum, că s-a ratat nu obiectivul, ci chiar înscrierea în cursă, cum vedeţi această pierdere pentru arădeni?
Ionel Ciupe. Mai întâi, vreau să precizez că, deşi mi-am exprimat convingerea că Aradul nu are şanse de a câştiga titlul, am fost de părere că putem ajunge între finalişti, iar participarea la o asemenea competiţie de anvergură nu poate fi decât benefică pentru municipiul nostru şi pentru arădeni. Cu o condiţie: să fie pentru şi împreună cu arădenii.

Bine, bine, dar 63% dintre arădeni au susţinut acest proiect…
Ciupe. Să fim serioşi, cine a făcut această introspecţie, cercetare, sondaj sau cum vreţi să-i spuneţi? A fost o minciună. Realitatea este că peste cifra aceea, 63% dintre arădeni habar nu au despre capitală culturală europeană-2021 şi nu pentru că nu sunt iubitori de cultură şi consumatori de cultură, ci pentru că , pentru mulţi arădeni, priorităţile sunt altele. Am încercat să sprijinim proiectul exact prin idei legate de priorităţile arădenilor, ,dar nu s-a ţinut cont de opiniile noastre. Totul s-a făcut în„laboratoarele culturale” ale PDLului revopsit în PNL. Au avut indicii că vor fi selectate din România şase sau şapte oraşe, iar ocuparea unui loc între acestea ar fi fost prezentată ca şi câştigarea titlului, pentru ca succesul politic pentru Falcă şi campania sa pedelisto-penelistă la alegerile din 2016 să fie garantat. Şi nu e singurul motiv al acestui eşec. Proiectul a demarat târziu, prin 2014 .Acest proiect nu era în agenda electorală a lui Falcă. Spre exemplu, Timişoara a demarat acest proiect prin Asociaţia „ Timişoara –Capitală Culturală Europeană-2021” condusă de doamna Simona Neummann în 2011! Vedeţi, proiectul nu a fost al primarului Robu, ci al timişorenilor.
La 1802, cu numai trei ani înainte de moarte , Schiller scria : ”Măreţia Germaniei constă în cultura sa şi în caracterul naţiunii care sunt independente de destinul ei politic!”. Vedeţi dumneavoastră , ideea participării Aradului în competiţia pentru Capitală Culturală Europeană-2021, nu a avut la bază nevoia acută de cultură pentru Arad şi arădeni, ci, mai degrabă, a fost ambiţia politică a iniţiatorului ei, ca mecanism politic, ca tehnică pentru a obţine puterea politică.
Nu vreau să mai amintesc şi de alte greşeli de parcurs făcute de oameni neprofesionişti.

Vă referiţi la Asociaţia „Arad Capitală Culturală Europeană-2021?”
Ciupe. Categoric, nu. Mă refer la Centrul Cultural Municipal Arad , infiinţat pe o decizie politică a primarului Falcă şi nu pe o necesitate a municipalităţii. Iată de ce ,după alegerile locale din 2016, noua administraţie are obligaţia de a„face curăţenie”la C.M.C.A, iar în această instituţie să lucreze doar oameni care iubesc şi care reprezintă cultura şi nu politruci cu misiuni în afara culturii.

Şi dacă şi în 2016 Gheorghe Falcă va câştiga alegerile şi se va merge pe acelaşi proiect?!
Ciupe. Am să vă spun o zicală ce va fi în vogă în 2016 care este valabilă şi pentru domnul Falcă „ Orice minune ţine …TREI MANDATE”! Acum, cei care credeau că, prin calificarea Aradului în finală, vor avea de câştigat electoral, trebuie să-şi asume eşecul, nicidecum să continuie pe un proiect respins ! Să nu ne mai dăm balene în Mureşel, în materie de cultură, când nu facem nimic pentru aceasta, ba, dimpotrivă, creăm situaţii de-a dreptul hilare, cum este scandalul de la filarmonică, să nu fim în stare să recuperăm măcar un bust furat- cel al lui Ioan Rusu Şirianu- necum să facem măcar o statuie. În Timişoara, spre comparaţie,în 2015 s-au „ridicat” 11 monumente (statui,busturi ,statui ecvestre !). Iată de ce Timişoara este în finală şi Aradul nu ! Cei responsabili de acest eşec ar trebui să se retragă ,să ne slăbească puţin cu vrăjeala şi cu minciuna. Ştiţi ,lauda de sine nu miroase bine,zice proverbul românesc. Ar fi cazul ca domnul Falcă să înceteze a se mai lăuda. Suntem,din păcate, departe de a putea fi capitală europeană!

Totuşi, iată domnul Primar Falcă înscrie Aradul şi în competiţia Capitală Oraş Verde pentru anul 2018.Vom avea aici succes având în vedere că suntem singurul oraş înscris în această competiţie din România dar şi din Sud-estul Europei?!
Ciupe. Adică, dacă nu suntem capitală europeană culturală e bine şi capitală verde, dar să fim capitală europeană! Am să le spun acestor doritori de măreţie că alergarea după doi iepuri nu duce la „succesuri”!Am să va spun ceva: Nu se poate semăna făină,ci numai grâu,din care se face făina! Vorbim de capitală verde europeană, dar nu se mişcă un deget pentru a elimina transportul poluant din oraş.Am propus proiecte în C.L.M. Arad care vizează exact acest domeniu.Sunt ţinute la sertar.Totul e politizat.Poate că arădenii vor afla ce interese stau ascunse în spatele acestor obiective aşa zis europene şi ce firme au deja planuri pentru a „stoarce” banul public, nu pentru propăşirea Aradului, ci pentru sporirea averilor de partid şi de clientelă politică.

Să înţelegem că veţi fi, şi pe mai departe, un critic dur al actualei administraţii?
Ciupe. Nu facem opoziţie doar de dragul opoziţiei.Orice partid doreşte să ajungă la putere.Or, puterea ţi-o dă poporul.Eu nu sunt critic de plăcere, ci din realism.Iar realismul meu vine din contactul permanent cu arădenii.Ştiu ce vor de la administraţie.S-au săturat să li se tot spună ce grozav e Aradul,cât de mult am întors asfaltul,câţi bani am risipit pe tot felul de festivaluri la care nu participă mai nimeni şi unde se produc (pe bani publici), toţi expiraţii României,fără să aducă nimic plus valoare pentru Arad. Eu zic aşa: Aradul va fi un oraş verde şi dacă nu vom fi capitală europeană(cu proiectul lui Falcă în nici un caz!). Obiectivele ALDE Arad pe termen mediu şi lung vizează Aradul ca un municipiu de rang superior, un oraş atractiv în ceea ce priveşte impozitarea ,iar nivelul serviciilor publice pentru populaţie să fie de cea mai bună calitate şi la un preţ real şi nu umflat pentru că vine campania electorală şi e nevoie de finanţare! Dar, pentru că înainte de aceasta vin sărbătorile, urăm tuturor arădenilor CRĂCIUN FERICIT, belşug pe masă, noroc, sănătate şi LA MULŢI ANI!

„În 2015, în Arad nu s-a reuşit nici măcar recuperarea unui bust furat, necum ridicarea vreunei statui”

Taguri: , , , , ,


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor