Stau două decenii după gratii pentru crima de pe Mărului

De Ioana Costas
Reactualizat la:
4Comentarii
Stau două decenii după gratii pentru crima de pe Mărului
© Autorii faptei au fost arestaţi preventiv imediat după comiterea omorului Foto: JA
În vara anului 2015 au comis o crimă care a îngrozit oraşul: au bătut un bătrân, l-au legat de scaun, l-au tâlhărit, iar apoi l-au lăsat să moară.

Autorii abominabilei crime produsă în vara anului trecut – mai exact în noaptea de 9 spre 10 iulie – pe strada Mărului au fost pedepsiţi. Doi tineri de 24 şi 30 de ani au fost condamnaţi de Tribunalul Arad la câte 22 de ani de închisoare în regim de detenţie pentru omor calificat, după ce au intrat în casa unui bătrân în vârstă de 77 de ani, l-au bătut, l-au legat de un scaun, i-au băgat o cârpă în gură ca să nu poată striga după ajutor, i-au furat banii şi telefoanele, iar apoi l-au lăsat să sângereze până a murit. Cei doi autori sunt şi cumnaţi şi, culmea, îşi cunoşteau victima. Ba mai mult de atât, unul dintre autori o şi ajuta la treburile casei, tăindu-i, de exemplu, iarba. Pentru munca prestată, victima – care se cunoştea cu unul dintre inculpaţi de aproximativ 10 ani – îl răsplătea pe cel care urma să o omoare în bătaie cu pachete de ţigări, bani şi o pereche de mănuşi. Acestea urmau să fie purtate de criminal la comiterea faptei, pentru a nu lăsa amprente!

Pentru că autorii crimei nu aveau surse de venit, nefiind angajaţi, cel care o cunoştea pe victimă, ştiind că aceasta a vândut unele bunuri imobile şi că se ocupă cu vânzarea de ţigări netimbrate şi alcool, a hotărât să intre peste ea în casă şi să-i fure banii. A pus mâna pe telefon şi şi-a chemat cumnatul la el, spunându-i că după lăsarea întunericului vor intra peste bărbatul de 77 de ani în casă şi îi vor lua banii şi celelalte bunuri de valoare pe care le mai are în locuinţă.

Pentru cel care a gândit „planul”, jefuirea bătrânului era soluţia de a face rapid rost de bani. La 30 de ani, cu trei clase primare terminate, cu trei copii minori în întreţinere şi cu botezul copilului celui mai mic care-i bătea la uşă, bărbatul a văzut o oportunitate pe care a prezentat-o şi cumnatului său în vârstă de 24 de ani. Ajunşi, în jurul orei 24.00, la locuinţa victimei, au pătruns în curtea casei şi s-au deplasat spre imobil. Au observat că lumina este stinsă, iar în una dintre camere funcţionează televizorul, astfel că bărbatul de 30 de ani, cel care prestase diverse munci pe lângă casa victimei, având trase pe mâni mănuşile primite de la bătrânul de 77 de ani şi gluga hanoracului pusă pe cap pentru a nu fi recunoscut, a încercat să deschidă uşa casei, însă a constatat că este încuiată. Victima a auzit probabil zgomotul făcut de clanţa uşii pe care inculpatul a încercat să o deschidă, astfel că a aprins lumina în cameră şi a ieşit afară. În acest timp, cei doi s-au ascuns lângă uşa de la intrare, iar bărbatul de 30 de ani a luat din curte o bucată de lemn cu o lungime de aproximativ 50 cm provenită din rama unui geam.

Prima lovitură

În momentul în care victima a descuiat uşa şi a ieşit câţiva paşi în curte, doar în lenjerie intimă şi cu o lanternă în mână, a fost atacată de cei doi inculpaţi: tânărul de 24 de ani i-a pulverizat spray lacrimogen în faţă, după care i-a aplicat o lovitură de picior, astfel că septagenarul s-a dezechilibrat şi a căzut peste un scaun. Imediat după, bărbatul de 30 de ani i-a aplicat bătrânului o lovitură cu lemnul în cap, după care şi celălalt inculpat a tăbărât pe acesta, lovindu-l cu pumnii tot în zona capului. Tânărul de 24 de ani a deschis uşa de la intrare cu umărul, pentru a nu lăsa urme papilare la faţa locului, iar celălalt inculpat a prins victima de mâini şi a târât-o în casă, în prima cameră. Acolo, inculpaţii l-au întors pe bărbat pe burtă, iar tânărul de 24 de ani i-a legat mâinile la spate cu un cordon textil, apoi cu două cabluri audio folosite la conectarea boxelor victima a fost legată de inculpat de un scaun. Tânărul de 24 de ani a rămas cu victima în prima încăpere, i-a introdus acesteia în gură o cârpă pentru a nu putea striga după ajutor şi i-a aplicat alte lovituri în diferite zone ale corpului, timp în care celălalt bărbat a intrat în prima cameră, unde dormea victim, şi a căutat prin corpurile de mobilier după bani şi bunuri de valoare.

Sute de euro, lei şi nouă telefoane

Aşa au găsit 850 de euro, 500 de lei, 6 pachete de ţigări şi nouă telefoane mobile, dintre care şapte erau stricate. Criminalii au luat bunurile şi au părăsit casa bătrânului, lăsându-l pe acesta din urmă în agonie, dar în viaţă, legat cu mâinile la spate şi de spătarul scaunului, cu o cârpă în gură, având multiple leziuni traumatice produse în urma loviturilor aplicate, precum şi sânge în zona capului. Ajunşi la casa bărbatului de 30 de ani, cei doi şi-au împărţit bunurile şi banii: pentru că a fost ideea lui, bărbatul de 30 de ani a luat 600 de euro, 250 de lei, cele şase pachete de ţigări, precum şi două telefoane mobile – singurele care funcţionau, iar tânărul de 24 de ani a luat 250 de euro, 250 de lei, precum şi cele şapte telefoane mobile care nu funcţionau. Bărbatul de 30 de ani a cheltuit banii organizând botezul copilului său, iar unul dintre telefoanele mobile care funcţionau l-a făcut cadou surorii sale. În seara de 10 iulie 2015, bărbatul de 77 de ani a fost găsit decedat în casă, legat la mâini şi cu leziuni vizibile în zona capului, de fosta sa soţie. Medicii legişti au concluzionat că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei şi contuziei meningo-cerebrale consecutiv unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de boltă şi bază de craniu.

Cei doi au recunoscut comiterea faptei şi au declarat că regretă ceea ce au făcut. Inculpaţii au declarat apel la Curtea de Apel Timişoara împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Arad, însă instanţa superioară a respins apelul.

În luna mai 2015, cu două luni înainte ca cei doi inculpaţi să comită această crimă, Tribunalul Arad a pronunţat câte două pedepse a 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi omor calificat.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor