40 de școli din județul Arad, cu toalete în curte

De Adriana Barbu
8Comentarii
40 de școli din județul Arad, cu toalete în curte
La noi lucrurile stau puţin mai bine decât la nivel naţional. Nu sunt foarte multe școli care au grupul sanitar doar în curte.

ARAD. Depinde cu cine te compari. Cam aşa stă situaţia în orice domeniu. Iar pe subiectul pe care îl vom aborda acum, lucrurile ţin clar de raportare. Dacă facem comparaţia cu ţările occidentale, e bai mare. Dacă ne comparăm cu alte zone din ţară, sau cu lumea a treia, stăm de-a dreptul bine. Vorbim de un subiect care a făcut vâlvă acum o lună de zile în media națională, pornit din păcate de la o tragedie (moartea unui copil): școlile cu toalete în curte.

Mii de unități școlare de pe teritoriul României au încă toalete în curte. La Arad, însă, situația nu e chiar așa neagră, comparativ cu restul ţării. Aici, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, în urma unei solicitări adresate pe Legea 455/ 2001, „unităţile şcolare şi preşcolare existente în acest moment la nivelul judeţului Arad care au grupurile sanitare (toaletele) în curtea clădirilor sunt în număr de 40”. Dacă comparăm cu numărul de școli din județul Arad, 146 de unități cu personalitate juridică și 298 de unități arondate acestora, raportul nu e rău.

Dar e tragic dacă ne raportăm la secolul în care ne ducem veacul și la cum arată învățământul prin alte țări. Potrivit situației furnizate de ISJ Arad, cele 40 de unități școlare unde toaletele sunt încă în curte sunt de la sate, parte dintre acestea fiind de pildă pe Valea Mureșului, dar unele sunt chiar în apropierea municipiului. Elevii se duc încă să-și facă nevoile în grupuri sanitare improvizate în curțile unităților școlare în Sânpaul, Zădăreni, Semlac, Cuvin, Dud, Berechiu, Stoinești, Boftei, Sepreuș, Zerindul Mic, Sintea Mică, Ţela, Lalaşinţ, Groşii Noi, Chelmac, Ostrov, Roșia Nouă, Păulian, Berindia, Brusturi, Țărmure, Iacobini, Revetiș, Târnăvița, Luncoșara de Jos, Lazuri. Cele mai multe unităţi şcolare arădene care se găsesc în această situaţie sunt în fapt grădiniţe (17 la număr), la care se adaugă şcoli primare şi gimnaziale. Niciun liceu sau şcoală specială nu se află în această situaţie. Câteva investiţii derulate acum în unităţile şcolare din Arad sunt pe cale să îmbunătăţească întrucâtva statistica la nivel de judeţ legat de toaletele din curtea şcolii.

Taguri: , , ,


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor