90 de evenimente culturale pentru Arad

De Adriana Barbu
4Comentarii
Au prezentat calendarul evenimentelor culturale pe 2016 Foto: A.B.
Au prezentat calendarul evenimentelor culturale pe 2016 Foto: A.B.
Oferta Centrului Municipal de Cultură Arad pentru anul 2016 cuprinde 90 de acţiuni, suma alocată acestora fiind de 7,9 milioane de lei.

Cum va arăta cultura susţinută de stat în acest an? Câte acţiuni se vor organiza, care au fost păstrate de anul trecut, ce e nou şi câţi bani se vor cheltui pe toate acestea în 2016? Iată tema conferinţei organizate de mai marii Centrului Municipal de Cultură Arad, cu sprijinul edilului local Gheorghe Falcă. Şi de aici am aflat că Centrul şi Primăria Arad „au pregătit 90 de evenimente culturale și sportive pentru arădeni în 2016” sau că, printre altele, „calendarul evenimentelor s-a elaborat în baza direcțiilor prevăzute în Strategia Culturală a Municipiului Arad 2015-2025, precum și a indicilor de performanță aferenți activităților din anul precedent”. Câţi bani se vor aloca pe cele 90 de activităţi, cu zece mai multe decât anul trecut? 7,9 milioane de lei, bani din care se vor organiza atât „evenimente tradiționale, îndrăgite de arădeni, precum și evenimente care au luat amploare din ce în ce mai mare în ultimii ani sau evenimente noi, care vor întregi oferta culturală a municipiului”.

Cine are trecere

S-a luat în calcul la alegerea evenimentelor şi sondajul referitor la practicile culturale ale arădenilor, sondaj care a arătat că „printre evenimentele tradiționale cele mai frecventate de locuitorii orașului se numără Zilele Aradului (eveniment ce va avea loc, ca de obicei, în luna august), Zilele cartierelor Aradului și Festivalul vinului (care se vor desfășura în toamna acestui an) sau Farmecul Copilăriei”. Directorul Centrului Municipal de Cultură Arad, Dana Andreica, a precizat că nu doar zece evenimente sunt noi în programul cultural al acestui an, ci mai multe, instituţia decizând să renunţe la unele evenimente de anul trecut, care nu s-au dovedit neapărat de succes şi să încerce altele noi, cu potenţial. Şi tot managerul centrului a precizat că, în acest an, activităţile culturale vor începe mult mai devreme, din martie, aprilie. „Și primăvara va fi întâmpinată printr-un complex de activități cultural-artistice și sportive. Pe parcursul lunii mai, în cadrul Primăverii în Arad, se vor regăsi evenimente precum Sărbătoarea vecinilor, Zilele administraţiei locale sau Ziua Familiei, dar și Festivalul berii”, a adăugat Dana Andreica.

Festivalurile Aradului

Anul acesta vor continua, spun cei de la CMCA, mai multe festivaluri aflate la a doua sau a treia ediție: Festivalul de film documentar fARAD, Festivalul internațional de literatură „Discuția Secretă” sau Festivalul internațional de artă contemporană (toate cele 3 festivaluri fiind anul acesta la a treia ediție), dar și Festivalul internațional de teatru-circ sau Festivalul științelor umaniste (festivaluri aflate la a doua ediție anul acesta). Ce e nou? Arădenii vor putea participa, începând cu 2016, la strARAD, un festival stradal, despre care mai marii instituţiei de cultură spun că „răspunde cererii arădenilor pentru evenimente desfășurate în spațiul public, evenimente față de care locuitorii orașului au o receptivitate deosebită”. Acesta este şi motivul, mai spun managerii centrului, pentru care spectacolele și concertele în aer liber vor fi o constantă a ofertei culturale de anul acesta. Ca o altă noutate, apare Festivalul internațional de dans, care va avea loc în septembrie, în timp ce revitalizarea spaţiilor industriale prin artă contemporană rămâne o prioritate a calendarului cultural şi în acest an.

Cum stăm cu sportul?

Dana Andreica şi Ramona Creţu au insistat şi pe faptul că din calendarul pe 2016 nu lipsesc nici acțiunile sportive: Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Aradului, Triatlonul Aradului, Duatlonul verde, Maratonul Arad-Bekescsaba-Arad, Arad Elite Cup-turneu de fotbal juvenil etc. Vor fi organizate şi acţiuni spotrive pentru profesionişti, precum Cupa Aradului la Ciclism, Cupa Aradului la înot, dar şi deja nelipsitul Raliu al Aradului. Însă, spun reprezenzanţii CMCA, „surpriza de anul acesta în materie de sport este faptul că Aradul va găzdui un meci din cadrul Cupei Davis, respectiv meciul dintre România și Slovenia, din primul tur al Grupei I Euro-Africane, programat în perioada 4-6 martie 2016”. Ce se mai adaugă în calendarul cultural al Aradului din 2016? Promovarea evenimentelor cultural-artistice în rândul tinerilor, care va continua și anul acesta cu o serie de activităţi ce vor avea loc la Muzeul Preparandiei, şi proiectul Open Europe – din Arad în Europa cu escală în marile capitale, care va încuraja participarea activă a tinerilor la viața culturală a orașului, atât prin implicarea lor în organizarea evenimentelor culturale, cât și prin constituirea unui context prielnic schimburilor de experiență.

„Se vede că am investit în cultură şi vom continua să investim şi în acest an. Municipalitatea şi-a luat în serios rolul de investitor în cultură şi va marşa pe acest subiect pe mai departe”, a concluzionat primarul Gheorghe Falcă.

Calendarul, cu actorii culturali

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a precizat faptul că, pe 30 ianuarie, va avea loc o masă rotundă în care se va dezbate calendarul cultural pe 2016, cu partenerii cu care Municipalitatea şi Centrul Municipal de Cultură Arad şi-au propus să-l pună în practică. „Vom vorbi de evenimentele cuprinse în calendar şi vom încerca să relaţionăm cu partenerii, pentru că e important să cunoaştem toţi actorii vieţii culturale arădene şi ce planuiesc aceştia”, a punctat Falcă.

„Efervescenţa din 2015 vrem să o ducem mai departe şi în 2016 şi să o amplificăm”– Dana Andreica

„Pe 30 ianuarie, organizăm o masă rotundă pentru a discuta despre calendarul cultural pe 2016”– Gheorghe Falcă4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor