Adi Hentea vede lumina!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
39Comentarii
Adi Hentea vede lumina!
© Joi, 12 ianuarie, Adi Hentea a împlinit 35 de ani
Prima operaţie realizată la Spitalul Universitar din Cleveland s-a încheiat cu succes.

A fost dificil, a fost riscant, a fost emoționant, dar s-a încheiat cu bine. Asta e cel mai important, că operaţia lui Adi Hentea este reuşită din punct de vedere medical.

Intervenţia a fost efectuată University Hospital din Cleveland, Ohio, a durat aproximativ patru ore (deşi se prognozase maximum o oră jumătate) şi nu a fost lipsită de surprize. „După ce medicii au îndepărtat corneea calcifiată – care îi dădea culoarea alb-lăptoasă a ochiului -, au constatat că medicii români îi scoseseră cristalinul şi nu i l-au mai pus la loc. Sub corneea veche crescuse un ţesut – nu era normal să crească acolo – care lega corneta de cicatricile aflate acolo de la operaţiile anterioare. Au reuşit să îndepărteze şi cicatricile vechi fără ca ochiul să se spargă” – povesteşte Adina Hentea, soţia lui Adi.

Ea a stat tot timpul la spital, iar alături de ea au fost Erica (soţia pastorului Toni Omoijuanfo, la care locuiesc soţii Hentea), dar şi pastorul Bisericii Române Baptiste din Cleveland. Au mai trecut pe la ei şi alţi români, angajaţi ai spitalului. Prezenţa lor fizică, dar şi gândurile pozitive, mesajele şi rugăciunile rostite din toate colţurile lumii pentru Adi au fost de mare ajutor.

Surpriza!

La aproximativ două ore după operaţie, Adi Hentea a plecat, pe picioarele lui, „acasă”. Ochiul operat e lăsat liber, nu e pansat, dar trebuie protejat cu o mască protectoare pe timpul nopţii, iar ziua cu ochelari de soare.

„Prima dată când i-am desfăcut masca protectoare de pe ochi, am fost uimiţi! Ochiul era de dimensiunea unui ochi normal, fără denivelări, acum chiar îl putea închide complet. I se vedea şi irisul şi pupila… Surpriza cea mare a fost când şi-a dat seama că poate vedea lumina. Asta a fost fantastic pentru noi! Am văzut că ochiul nu e spart, dar să vadă lumina deja… este peste aşteptările noastre şi ale medicilor!” – spune Adina Hentea. A doua zi, la primul control după operaţie, Adi putea percepe deja mișcarea mâinii prin faţa ochiului.

Ce urmează?

Urmează perioada de recuperare, cu multe picături şi unguente administrate după un adevărat ritual. „Trebuie să aşteptăm să se resoarbă sângele, să se dizolve aţele, să se clarifice tot, astfel ca medicii să poată vedea în fundul ochiului, să poată evalua starea retinei şi capacitatea de funcţionare a nervului optic. Abia apoi vor putea stabili o strategie mai clară, costuri exacte şi să facă programarea următoarei operaţii” – explică Adina Hentea.

La cea de a doua operație, medicii vor curăța lichidul vitros, vor completa cu un fel de ulei sintetic care are aceleași proprietăți, vor implanta un cristalin nou artificial și vor face un nou transplant de cornee artificială.

7sigla-ajutam

Ajutăm!

Campania umanitară „Ajută-l pe Adi să vadă din nou!” continuă în mediul online. Din cei 105.000 de dolari necesari celor două operaţii, s-au adunat deja peste 60.000 de dolari. Accesaţi link-ul https://www.youcaring.com/adihentea-729950 şi donaţi! Orice sumă, oricât de mică, e de mare ajutor.

Verdict: „cel mai simpatic pacient”

Prima operaţie a lui Adi Hentea a fost programată pentru marţi, 10 ianuarie 2017, ora 7.00. Ulterior a fost amânată pentru ora 11.00. Când a ajuns la spital, i s-a spus că operaţia va avea loc de-abia la ora 15.00. Au fost, aşadar, patru ore de aşteptare şi pregătire pre-operatorie extrem de tensionate. În acest timp, au venit la el în salon asistente, infirmiere, medici rezidenţi, medicul anestezist. Toţi au dorit să-i afle povestea. Nu doar pe cea medicală, ci şi „povestea de viaţă” – cea despre care Jurnal arădean/ Aradon a scris că poate deveni oricând scenariul unui film. „Adi le-a răspuns tuturor cu răbdare şi zâmbet pe buze, a mai făcut şi glume… Toţi au fost impresionaţi. Unii dintre ei, îndeosebi femeile, se scuzau, plecau şi după câteva minute, când se întorceau, reveneau cu ochii puţin tulburi şi în lacrimi” – relatează Adina Hentea.

A avut loc şi un incident îngrijorător pentru soţii Hentea, înaintea operaţiei. Unul dintre medici a fost cât pe ce să renunţe la operaţie. „Ne-a spus că el nu crede că o să reziste ochiul. Atunci a intervenit Erica, spunându-i să continue că, pe lângă priceperea lui, mulţi oameni susţin cu rugăciune operaţia asta. Replica medicului a fost: «Dacă credeţi, rugaţi-vă! Are nevoie de multă rugăciune.» Din păcate, aceste cuvinte l-au descurajat pe un alt medic, rezident, care a refuzat să mai intre în operaţie. Dar a venit altul în locul lui…” – rememorează Adina Hentea.

Până la urmă, operaţia s-a finalizat cu succes. Iar membrii echipei medicale care s-au ocupat de Adi Hentea pre şi post operator au stabilit că „e cel mai simpatic pacient pe care l-au avut”.7adi-hentea1
Adina Hentea: Suntem copleşiţi de mobilizarea şi implicarea oamenilor. Fără ajutorul lor, nu se putea întâmpla nimic

Taguri: , , , , , ,


39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor