aradon.ro Web analyticsAdi Hentea vede lumina!

Reactualizat la:

Adi Hentea vede lumina!

<p>Joi, 12 ianuarie, Adi Hentea a împlinit 35 de ani</p>
Reactualizat la:
Prima operaţie realizată la Spitalul Universitar din Cleveland s-a încheiat cu succes.
Scris de Diana Dutu - Prima operaţie realizată la Spitalul Universitar din Cleveland s-a încheiat cu succes.

A fost dificil, a fost riscant, a fost emoționant, dar s-a încheiat cu bine. Asta e cel mai important, că operaţia lui Adi Hentea este reuşită din punct de vedere medical.

Intervenţia a fost efectuată University Hospital din Cleveland, Ohio, a durat aproximativ patru ore (deşi se prognozase maximum o oră jumătate) şi nu a fost lipsită de surprize. „După ce medicii au îndepărtat corneea calcifiată – care îi dădea culoarea alb-lăptoasă a ochiului -, au constatat că medicii români îi scoseseră cristalinul şi nu i l-au mai pus la loc. Sub corneea veche crescuse un ţesut – nu era normal să crească acolo – care lega corneta de cicatricile aflate acolo de la operaţiile anterioare. Au reuşit să îndepărteze şi cicatricile vechi fără ca ochiul să se spargă” – povesteşte Adina Hentea, soţia lui Adi.

Ea a stat tot timpul la spital, iar alături de ea au fost Erica (soţia pastorului Toni Omoijuanfo, la care locuiesc soţii Hentea), dar şi pastorul Bisericii Române Baptiste din Cleveland. Au mai trecut pe la ei şi alţi români, angajaţi ai spitalului. Prezenţa lor fizică, dar şi gândurile pozitive, mesajele şi rugăciunile rostite din toate colţurile lumii pentru Adi au fost de mare ajutor.

Surpriza!

La aproximativ două ore după operaţie, Adi Hentea a plecat, pe picioarele lui, „acasă”. Ochiul operat e lăsat liber, nu e pansat, dar trebuie protejat cu o mască protectoare pe timpul nopţii, iar ziua cu ochelari de soare.

„Prima dată când i-am desfăcut masca protectoare de pe ochi, am fost uimiţi! Ochiul era de dimensiunea unui ochi normal, fără denivelări, acum chiar îl putea închide complet. I se vedea şi irisul şi pupila… Surpriza cea mare a fost când şi-a dat seama că poate vedea lumina. Asta a fost fantastic pentru noi! Am văzut că ochiul nu e spart, dar să vadă lumina deja… este peste aşteptările noastre şi ale medicilor!” – spune Adina Hentea. A doua zi, la primul control după operaţie, Adi putea percepe deja mișcarea mâinii prin faţa ochiului.

Ce urmează?

Urmează perioada de recuperare, cu multe picături şi unguente administrate după un adevărat ritual. „Trebuie să aşteptăm să se resoarbă sângele, să se dizolve aţele, să se clarifice tot, astfel ca medicii să poată vedea în fundul ochiului, să poată evalua starea retinei şi capacitatea de funcţionare a nervului optic. Abia apoi vor putea stabili o strategie mai clară, costuri exacte şi să facă programarea următoarei operaţii” – explică Adina Hentea.

La cea de a doua operație, medicii vor curăța lichidul vitros, vor completa cu un fel de ulei sintetic care are aceleași proprietăți, vor implanta un cristalin nou artificial și vor face un nou transplant de cornee artificială.

7sigla-ajutam

Ajutăm!

Campania umanitară „Ajută-l pe Adi să vadă din nou!” continuă în mediul online. Din cei 105.000 de dolari necesari celor două operaţii, s-au adunat deja peste 60.000 de dolari. Accesaţi link-ul https://www.youcaring.com/adihentea-729950 şi donaţi! Orice sumă, oricât de mică, e de mare ajutor.

Verdict: „cel mai simpatic pacient”

Prima operaţie a lui Adi Hentea a fost programată pentru marţi, 10 ianuarie 2017, ora 7.00. Ulterior a fost amânată pentru ora 11.00. Când a ajuns la spital, i s-a spus că operaţia va avea loc de-abia la ora 15.00. Au fost, aşadar, patru ore de aşteptare şi pregătire pre-operatorie extrem de tensionate. În acest timp, au venit la el în salon asistente, infirmiere, medici rezidenţi, medicul anestezist. Toţi au dorit să-i afle povestea. Nu doar pe cea medicală, ci şi „povestea de viaţă” – cea despre care Jurnal arădean/ Aradon a scris că poate deveni oricând scenariul unui film. „Adi le-a răspuns tuturor cu răbdare şi zâmbet pe buze, a mai făcut şi glume… Toţi au fost impresionaţi. Unii dintre ei, îndeosebi femeile, se scuzau, plecau şi după câteva minute, când se întorceau, reveneau cu ochii puţin tulburi şi în lacrimi” – relatează Adina Hentea.

A avut loc şi un incident îngrijorător pentru soţii Hentea, înaintea operaţiei. Unul dintre medici a fost cât pe ce să renunţe la operaţie. „Ne-a spus că el nu crede că o să reziste ochiul. Atunci a intervenit Erica, spunându-i să continue că, pe lângă priceperea lui, mulţi oameni susţin cu rugăciune operaţia asta. Replica medicului a fost: «Dacă credeţi, rugaţi-vă! Are nevoie de multă rugăciune.» Din păcate, aceste cuvinte l-au descurajat pe un alt medic, rezident, care a refuzat să mai intre în operaţie. Dar a venit altul în locul lui…” – rememorează Adina Hentea.

Până la urmă, operaţia s-a finalizat cu succes. Iar membrii echipei medicale care s-au ocupat de Adi Hentea pre şi post operator au stabilit că „e cel mai simpatic pacient pe care l-au avut”.7adi-hentea1
Adina Hentea: Suntem copleşiţi de mobilizarea şi implicarea oamenilor. Fără ajutorul lor, nu se putea întâmpla nimic

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  PNL Arad a votat moţiunile ambilor candidaţi pentru şefia partidului
  ARAD. Organizaţia Judeţeană PNL Arad a aprobat, prin vot, susţinerea moţiunilor ambilor candidaţi la preşedinţia partidului, atât moţiunea cu care candidează Ludovic Orban, cât şi moţiunea cu care candidează Florin Cîţu. În adresa transmisă către Comisia de Organizare a Congresului PNL, secretariatul general al PNL Arad anunţă că moţiunea „România Liberală”, care aparţine premierului Florin Cîţu, a primit 73 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 3 abţineri. 2

  Local

  S-a deschis o nouă secţie Covid în Arad
  ARAD. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad anunţă că a fost deschisă o nouă secţie Covid-19 la unitatea medicală din oraşul nostru. Secţia Medicină Internă II, care are 37 de paturi, a devenit, de vineri, secţie Covid.

  Local

  Bani pentru proiectele PNDL
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de lei pentru plata facturilor proiectelor demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În total, 539 de obiective de investiţii din întreaga ţară vor beneficia de aceste fonduri. 1

  România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 5

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 3

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.