Alina Danciu: “Eram convinsa ca voi fi o buna profesoara de romana”

De Corina Hutan
Alina Danciu: “Eram convinsa ca voi fi o buna profesoara de romana”
INTERVIU JA cu Alina Danciu, care a primit premiul pentru cea mai populară actriță la prima ediție a Galei Actorului Arădean.

JURNAL ARĂDEAN: Care a fost prima ta întâlnire cu teatrul?

ALINA DANCIU: Prima întâlnire cu teatrul (nu doar ca și spectator) a fost în perioada liceului când m-am trezit făcând figurație la o piesă care se monta pe scena teatrului din Oradea. Am ajuns acolo dintr-o întâmplare, convinsă mai mult de prietena mea care mi-a zis sa vin și eu că “o să ne distrăm”. Ne-am“distrat” așa că atunci când a fost nevoie din nou de figurație, am fost chemate din nou. A fost o experiență foarte frumoasă și pot să spun că am rămas fermecată de lumea asta a teatrului. Mi se părea fascinant că există o atât de mare desfășurare de forțe pentru a spune o poveste.

 

Ce te-a determinat să urmezi această meserie?

ALINA DANCIU: Atunci, pe scena din Oradea, urmărind tot ce se întamplă în timpul repetițiilor și stând mereu cu ochii pe actori, m-am hotărât să mă reprofilez, ca să zic așa (până atunci eram convinsă că voi fi o foarte bună profesoară de Română). Mă uitam la ce fac actorii și mă închipuiam jucând, mi se părea că pot și eu să fac ca ei și că mi-ar plăcea asta foarte tare, mai mult decât a fi profesoară. Așa că, după multe stăruințe pe lângă părinții mei, am dat admitere la Actorie.

 

De când joci in Arad?

ALINA DANCIU: Teatrul din Arad e primul în care m-am angajat și joc aici de șase ani. E a doua mea casă.

 

Care este rolul care crezi tu că te-a pus cel mai mult în valoare?

ALINA DANCIU: Cred că fiecare rol scoate la iveală câte ceva. Sigur că sunt unele mai ofertante decât altele dar se întâmplă și ca un rol mic să fie foarte pregnant și să te satisfacă mai mult decât un rol principal. N-aș putea să spun care din rolurile pe care le-am făcut m-a pus cel mai mult în valoare. Cred că fiecare în felul lui. Cel mai frumos e când actorul dă valoare rolului, de orice natură ar fi el.

 

Te-ai gândit vreodată să încerci altceva?

ALINA DANCIU: Am și încercat altceva. Dar nu pentru că am vrut să renunț la teatru. Dar asta e o poveste lungă. M-am imaginat făcând altceva sau mi-am pus întrebarea ce mi-ar plăcea să fac în afară de teatru. Și poate că ar fi niște răspunsuri. Dar sunt actriță. Și, deocamdată, a face altceva e doar un joc de imaginație. Îmi place când am ocazia să fac și altceva, pe lângă teatru, ceva care are totuși legătură cu meseria mea. Am fost voiceover la o televiziune o perioadă și mi-a plăcut foarte mult. Aș mai face asta.

 

De ce crezi că ai fost desemnată cea mai populară actriță? Ce este popularitatea în viziunea ta?

ALINA DANCIU: A fost o foarte mare surpriză pentru mine să fiu desemnată cea mai populară actriță. Serios! Cred că s-a întâmplat asta și pentru că am jucat destul de mult în perioada în care publicul a votat, am fost destul de prezentă, ca să zic așa. Vreau să mulțumesc din nou pentru aceste voturi și pentru apreciere. Înseamnă foarte mult pentru mine… Un moment din ăsta te încarcă pentru multă vreme și îți dă încredere. În același timp îmi știu limitele și slăbiciunile dar, poate, cu acest ajutor voi putea să trec peste ele. Cât privește popularitatea, ar fi multe de spus. Știu că, în general vorbind, popularitatea nu se confundă cu valoarea sau calitatea. Dar, în cazul nostru, cred că popularitatea are importanța ei. Până la urmă publicul e cel care decide, pentru el facem ce facem. Sigur că lucrurile sunt subiective dar arta, în general, e o chestiune subiectivă. În final, dacă publicul a plecat mulțumit din sala de teatru, am câștigat. Și chiar dacă știu că poate nu întotdeauna am fost la înălțimea la care mi-aș fi dorit sau s-ar fi cuvenit, faptul că publicul m-a votat înseamna că undeva, ceva e bine. Și mă bucur teribil.

 

Pentru viitor ce pregatești?

ALINA DANCIU: Nu știu exact ce roluri mă așteaptă în viitor. Deci n-aș putea să răspund la această întrebare. Pot să spun, în schimb, că mă pregătesc pe mine pentru viitor. Și aș vrea să fie unul care să motiveze din nou această alegere a publicului. Mai concret, dacă e să vorbim despre stagiunea viitoare, avem deja pregătit un nou spectacol care s-a jucat doar de două ori până acum așa că îl putem considera “de viitor”. E vorba despre “Tăietura” la care vă invit cu drag în toamnă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !