Aradean, inculpat in dosarul evaziunii de peste 50 milioane de euro

De Ioana Costas
2Comentarii
Aradean, inculpat in dosarul evaziunii de peste 50 milioane de euro
Potrivit procurorilor, un arădean, administator al firmei Lactmar SRL, din Şofronea, este inculpat în dosarul evaziunii fiscale de peste 50 de milioane de euro, instrumentat de DNA. Procurorii susţin, în rezoluţia de începere a urmăririi penale în acest dosar, că reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate favoarea unor beneficiari printre care şi firma Lactmar SRL.

ARAD. Un arădean, administrator al unei firme din Şofronea este inculpatul în dosarul evaziunii fiscale de peste 50 de milioane de euro instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Descinderile procurorilor DNA de la începutul acestei săptămâni nu s-au lăsat fără urmări şi asta pentru că la Arad, anchetatorii au dat peste unul dintre subordonaţii celor care conduceau grupul infracţional. DNA a dispus ca bărbatul să primească interdicţie de a părăsi ţara, însă instanţa nu a dat curs cererii procurorilor. 16 inculpaţi din acest dosar au fost arestaţi preventiv.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, arădeanul se numeşte Vasile Bujor Groza, poreclit Elton. Acesta este administratorul firmei Lactmar SRL, din Şofronea care a fost înfiinţată în anul 2006, iar conform datelor oferite de Registrul Comerţului, firma are ca domeniu de activitate principal „comerţul produselor lactate, ouălelor, uleiurilor şi grăsimilor comestibile”. Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Subordonat în reţeaua infracţională

„Probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat că inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a fost asistat în activitatea infracțională a societăților fantomă utilizate în circuitul evazionist, în principal de către inculpatul Masri Mohamed Mahmoud (vărul său) asociat în cadrul S.C. Mondo Land International S.R.L Giurgiu, care a coordonat direct activitatea grupului, în momentele în care Moubarak Mahmoud Sleiman nu se afla pe teritoriul României, a menținut legătura și i-a îndrumat pe inculpații care erau subordonați direct acestuia în cadrul rețelei infracționale (respectiv inculpații: Abdul Mounim al Zaid, Zamfira Sorina Ioana, Lungu Răzvan Adrian, Groza Vasile Bujor (poreclit Elton) Ali A Ali)”, se arată în comunicatul DNA (şi) implicarea arădeanului.

Asociat şi administrator la firme „fantomă”

Procurorii au mai arătat faptul că Vasile Groza Bujor era, alături de alţi inculpaţi, asociat şi administrator la mai multe firme „fantomă”. „În acest circuit evazionist au fost implicate zeci de firme „fantomă” la care asociați și administratori au fost cetățeni români și străini (inculpații El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ali A. Ali, Ghaziri Rami, Rami Bitar, Groza Vasile Bujor (poreclit Elton) și Daher Orlando Emil)”, au precizat procurorii DNA.

Evaziune de peste 50 milioane de euro

În documentul DNA se arată că printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă (adică societăți comerciale care nu funcționează la sediul declarat, au asociați și administratori cetățeni străini, care nu pot fi găsiți la reședințele declarate) inculpații au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale. Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii rețelei infracționale au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit) iar reușita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauție folosite și sprijinului funcționarilor fiscali ai statului român şi ale organelor de urmărire penală. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 fost estimată la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA neachitate, precum și TVA rambursat prin declararea de operațiuni fictive.

Luni, 28 octombrie, anchetatorii au efectuat 160 de percheziții domiciliare la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița. Procurorii DNA au anunţat că “dintre persoanele implicate, față de un număr de peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor