Aradenii, fara puterea de a-si achita ratele

De Simona Butaru
2Comentarii
Aradenii, fara puterea de a-si achita ratele
Arădenii s-au împrumutat din ce în ce mai mult în ultimele 12 luni, iar restanţele la rate au crescut astronomic.

ARAD. O statistică „neagră” a Băncii Naţionale a României (BNR) relevă faptul că arădenii au trecut printr-o grea perioadă, din punct de vedere financiar, în ultimele 12 luni. Datoriile restante au crescut într-un an cu 34,6 milioane lei! Ceea ce înseamnă că arădenii continuă să se împrumute de la bănci, dar au posibilităţi tot mai reduse de a restitui, la timp, ratele datorate.

Concret, în luna februarie 2014, la nivelul judeţului Arad, persoanele fizice şi agenţii economici din Arad au acumulat 539,9 milioane lei ca şi plăţi restante la creditele luate. Asta, în condiţiile în care în luna februarie a anului trecut acestea se ridicau „doar” la 505,3 milioane lei. Au fost considerate restante „creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi”, informează BNR în raportul oficial.

În ceea ce priveşte suma totală luată cu împrumut de la bănci de către arădeni, aceasta se ridică, potrivit datelor centralizate de BNR pe luna februarie, la nivelul de 3.062,3 milioane lei. Şi această sumă este în creştere faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, când arădenii (persoane fizice şi juridice) figurau cu credite totale în lei şi valută – exprimate în lei – de 3.059,4 milioane lei.

Dar să vedem care sunt nevoile arădenilor, fie persoane fizice, fie juridice. La nivelul judeţului Arad, agenţii economici au preferat să se împrumute în valută. Persoanele juridice arădene datorează băncilor în total 644,4 milioane lei, plus alte 866,6 milioane lei (credite în valută exprimate în moneda naţională).

Persoanele fizice, de asemenea, au preferat să ia valută cu împrumut. Ele figurează cu credite în lei de 575 milioane, plus credite în valută (exprimate în lei) de 941,4 milioane lei.

Cele mai stringente nevoi ale populaţiei au fost, în ultimul an, cele evidente: locuinţe şi consum. Pentru a-şi cumpăra locuinţe, populaţia s-a împrumutat, în total, cu 558,2 milioane lei. Valoarea totală a creditelor de consum ale populaţiei este însă mult mai mare: 818,6 milioane lei. Restul de bani împrumutaţi la nivelul judeţului Arad au fost, conform raportului, „în alte scopuri”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor