Arădenii, la un pas să plătească trei milioane de euro

De Alin Gherasim
19Comentarii
Arădenii, la un pas să plătească trei milioane de euro
Se caută o variantă prin care românii să fie obligaţi să îşi plătească asigurările pentru locuinţe.

Aproape 190.000 de arădeni ar putea fi obligaţi să îşi plătească poliţa de asigurare împotriva dezastrelor, acea asigurare obligatorie a locuinţei valabilă pentru toţi românii prorpietari de imobile. Chiar dacă este obligatorie, foarte puţini dintre arădenii noştri au decis să încheie poliţa, riscând amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Asta în condiţiile în care asigurarea costă 10 sau 20 de euro. Deci, mai puţin decât amenda minimă. Dar să vedem cum asigurarea obligatorie chiar ar putea deveni obligatorie. Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a vorbit despre o idee, un proiect prin care oamenii să fie obligaţi să plătească poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale: „Ne gândim la varianta ca, în momentul în care o persoană își plătește impozitul pentru locuință, să prezinte și dovada existenței poliței PAD. Există o variantă. Eu cred în prevenție și mă încăpățânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oamenii pentru că nu își fac poliță. Trebuie să îi convingem că dânșii sunt proprietari și este în avantajul dânșilor să își încheie această poliță de asigurare obligatorie”. Aşadar, în perioada viitoare, dacă acest proiect se va concretiza, oamenii vor fi obligaţi să prezinte asigurarea locuinţei pentru a putea plăti impozitul pentru locuinţă.

În ceea ce priveşte judeţul nostru, Aradul are, în total, 188.183 de locuinţe, potrivit recensământului din anul 2011. Când vorbim despre poliţa de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, vorbim despre două variante de plată: una care costă 10 euro şi care se plăteşte pentru construcţiile cu pereţi din pământ sau cărămidă nearsă şi una care costă 20 de euro, aferentă construcţiilor cu pereţi de piatră, cărămidă sau lemn. Recensământul nu a stabilit câte clădiri din judeţul Arad sunt de cărămidă şi câte sunt de pământ, aşa că am decis să facem o simulare prin care fiecare categorie de construcţii „primeşte” câte jumătate din clădiri. Aşa că media fiecărei poliţe de asigurare ar fi de 15 euro. Cu această medie, rezultă faptul că arădenii ar trebui să scoată din buzunare aproximativ 2,9 milioane de euro pentru asigurările obligatorii. Luată per total, suma pare uriaşă. Dar, dacă ne gândim că plătind 10 sau 20 de euro ne asigurăm locuinţele împotriva inundaţiilor, cutremurelor sau alunecărilor de teren, atunci suma pare infimă. În prezent, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care se ocupă de asigurările obligatorii, numai 36.924 de locuinţe sunt asigurate la nivelul judeţului Arad, respectiv un procent de 18,88 la sută din totalul locuinţelor.

Fără scumpiri

Una dintre variantele luate în calcul de PAID ar fi fost creşterea preţului poliţelor de asigurare. Şi asta deoarece despăgubirile plătite depăşesc sumele încasate. Dar această variantă a fost respinsă de Cornel Coca Constantinescu. „ASF nu susține creșterea poliței PAD. Noi credem că polița trebuie să rămână la același nivel. Dacă nu poți să convingi un proprietar de locuință să-și încheie o asigurare la acest preț, cu siguranță nu o să-l convingi să-și încheie această poliță la un preț ridicat”, a spus Constantinescu.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor