Aradul are cei mai putini romani in regiune

De Simona Butaru
4Comentarii
Aradul are cei mai putini romani in regiune
Judeţul Arad are cea mai mică pondere a românilor din regiune. Are însă cea mai mare pondere a etnicilor romi.

ARAD. Diversitatea etnică a Regiunii de Dezvoltare Vest este subliniată într-un studiu comandat de ADR Vest. Judeţul Arad este scos în faţă cu ponderea cea mai mică a populaţiei de etnie română din întreaga regiune. Faţă de media naţională şi situaţia din alte judeţe, judeţul Arad are ponderea mare a populaţiei de etnie maghiară şi a populaţiei de etnie romă.

Județul Arad și alte etnii

Coform datelor de la capitolul „Structura socio-demografică” din studiu, populaţia care s-a declarat de etnie maghiară reprezintă 5,3% din totalul populaţiei stabile, iar cea de etnie romă 2,7%. Celelalte minorităţi etnice au cote nesemnificative (sub 1%) iar populația de alte etnii decât cele specificate reprezintă 2,2%. La nivel de judeţe, Hunedoara se află pe primul loc în regiune ca pondere a populaţiei de etnie română (93,3%), urmată de Caraş-Severin (85,5%). În ceea ce priveşte ponderea populaţiei de etnie maghiară, cea mai mare valoare se înregistrează în Arad (9,1%, mult peste media naţională – 6,5% şi cea regională – 5,3%). Urmat de Timiş, cu 5,4%. Aradul are, de asemenea, şi cea mai mare pondere a persoanelor de etnie romă (4%), în timp ce în Hunedoara ponderea este sub 2% (1,9%). Ponderea populaţiei de etnie germană este cea mai mare în Timiş (1,3%) şi Caraş-Severin (1,1%). Caraş Severin are cea mai mare pondere a populaţiei de alte etnii (4,5%).

Mai puţini români

„Regiunea Vest este caracterizată printr-o diversitate etnică, datorată cursului istoric care a imprimat un profil multicultural şi multilingvistic. Evenimentele istorice precum Al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului şi momentul Decembrie 1989 au determinat scăderea numărului diverselor etnii prin emigraţia în diferite valuri (în special germanii şi maghiarii).Totodată, după anul 1989 au apărut în România grupuri etnice noi (italieni, chinezi etc). În ceea ce priveşte structura etnică, potrivit rezultatelor intermediare ale Recensământului din anul 2012, populaţia Regiunii Vest este în proporţie de 87,5% de etnie română (aproape de media naţională de 88,6%)”, se subliniază în studiul amintit.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor