Aradul, un festival la 17 zile

De Eugen Rogojan
6Comentarii
Aradul, un festival la 17 zile
21 festivaluri sunt programate pentru anul 2018, finanțate toate de primărie din Bugetul Local.

În medie, un festival la 17-18 zile. Asta au în plan Centrul Municipal de Cultură, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și Filarmonica de Stat Arad să organizeze în anul ce abia a început. De curând a fost afișat la transparență proiectul Bugetului Local pentru anul 2018, acolo menționându-se și sumele cerute pentru evenimente.

Pe lista „Programul cultural general al CMC Arad pe anul 2018” se regăsesc 15 festivaluri, pe tot parcursul anului. În ordinea apariției pe listă, este vorba despre Festivalul FlorAR (190 mii lei – suma cerută), Festivalul arădean al berii (170 mii lei), Festivalul de Teatru-Circ Fantasticoo, ediția a III-a (135 mii lei), Festivalul STRARAD, ediția a III-a (130 mii lei) Festivalul Minorităților Naționale (80 mii lei), Media Art Festival (90 mii lei), Festivalul de Film fARAD, ediția a V-a (250 mii lei), Festivalul de Teatru Tânăr Francofon AmiFran (100 mii lei), Festivalul Vinului (150 mii lei), Festivalul Liceenilor (20 mii lei), October Beer Fest (250 mii lei), Festivalul gastronomic în aer liber – Street Food Festival Arad, ediția a II-a (140 mii lei), Festivalul Științelor Umaniste (100 mii lei) și Festivalul de Literatură „Discuția Secretă” (150 mii lei).

Pe lângă evenimentele menționate anterior, în programul general se regăsesc și evenimente noi, precum proiecții cinema în aer liber, stagiunea lirică arădeană, Târg de carte în aer liber, „Primăvara în Arad”, sau „Simfonia florilor de toamnă”. Suma totală pe care Centrul Municipal de Cultură Arad o cere din bugetul pe anul 2018 al municipiului pentru organizarea de evenimente este de 7,5 milioane de lei.

Teatrul Clasic

Și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” va organiza în 2018 festivaluri, aceleași ca și până acum. Este vorba despre Festivalul „Euromarionete”, programat pentru perioada 6-11 mai, pentru care au fost solicitate 160 de mii de lei, Festivalul Internațional de Teatru Nou, programat pentru perioada 12-20 mai, pentru care au cerut 380 de mii de lei, și Festivalul Internațional de Teatru Clasic, programat pentru perioada 10-18 noiembrie și pentru care se solicită suma de 450 de mii de lei. Pentru toate proiectele teatrului, instituția solicită administrației locale un total de 1,5 milioane de lei, cel mai mare proiect fiind „Teatru Multilingv”, pentru care se solicită aproape jumătate de milion de lei.

Filarmonica de Stat

Cealaltă mare instituție culturală din oraș, Filarmonica de Stat, are și ea în plan câteva festivaluri pentru anul 2018. Aceștia vor începe seria marilor evenimente cu „România 100”, concurs de compoziții pe tema Centenarului Marii Uniri, între 8 și 10 mai. Pentru acest eveniment, Filarmonica cere Primăriei 80 de mii de lei. Pentru „Toamna Muzicală Arădeană”, programată pentru perioada 2-16 noiembrie, instituția solicită suma de 140 de mii de lei, în timp ce pentru „Iubiți Muzica Românească”, ediție dedicată Marii Uniri (eveniment cuprins în programul orașului de Centenar) și programat pentru luna decembrie, nu se știe încă de cât va fi nevoie. Spre deosebire de teatru, filarmonica cere primăriei doar 650 de mii de lei, cele mai mari finanțări cerute fiind de câte 150 de mii de lei, pentru concertul Rock Simfonic din Cetate și „EC-Opera Arad 2018”.

Peste trei milioane de lei

Este suma pe care cele trei instituții culturale enumerate mai sus o solicită de la Primăria Municipiului Arad pentru organizarea de festivaluri, pentru restul evenimentelor cerând alte aproximativ 6 milioane de lei. Pentru Zilele Aradului, Centrul Municipal de Cultură solicită primăriei 700 de mii de lei, la fel ca în anii precedenți. De asemenea, pentru „acțiuni dedicate Centenarului”, aceștia cer municipalității 500 de mii de lei.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor