Atenţie la banii murdari! Au peste 3.000 de microbi, virusuri sau bacterii

De Diana Dutu
1Comentariu
Atenţie la banii murdari! Au peste 3.000 de microbi, virusuri sau bacterii
Atenţie la banii murdari! Au peste 3.000 de microbi, virusuri sau bacterii
Specialiştii ne atrag atenţia să respectăm condiţiile de igienă minimă: să ne spălăm pe mâini când manipulăm bani.

Vrând-nevrând, în fiecare zi ne trec prin mână banii. Adică o mulţime de microbi. V-aţi întrebat vreodată cât de murdari sunt banii? La ce riscuri ne expunem dacă nu ne spălăm pe mâini după ce-i atingem? Medicii laboratorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad au făcut un experiment al cărui rezultat a indicat prezenţa a peste 3.000 de microbi, virusuri sau bacterii.

Experiment

S-au verificat o bancnotă de 1 leu şi o monedă de 50 de bani. S-au prelevat probe cu un tampon steril, apoi tamponul s-a descărcat într-un mediu lichid. S-a lucrat în mediu steril, în hotă. În etapa următoare s-au făcut însămânţări pe medicii specifice, pentru stafilococ, streptococ şi alţi microbi. După aproximativ 48 de ore au fost identificaţi microbii care s-au dezvoltat. Cei mai frecvenţi, care se găsesc pe bancnote, sunt stafilococul, enterobacterul şi bacilul bioceanic. Pe bancnotele din plastic s-a constatat o încărcătură microbiană mai mare decât pe monede. Asta şi pentru că aliajele de cupru sau argintul au efect antiseptic: bacteriile nu trăiesc mai mult de 48 de ore, în timp ce pe plastic trăiesc mai mult.

Igienă!

„Nu trebuie făcută o tragedie din faptul că intrăm în contact cu atât de mulţi microbi, deoarece şi bancnotele sunt ca celelalte obiecte cu care intră în contact persoanele. Nici contaminarea sau infecţia nu se produc atât de uşor pe cât se crede deoarece trebuie îndeplinite foarte multe condiţii – cale de intrare, leziuni, starea bolnavului. Deci… ar trebui ca populaţia să ştie că infecţia nu se produce atât de uşor, dar trebuie respectate condiţiile de igienă: dacă manipulează bani mulţi, să se spele pe mâini mai des, să se dezinfecteze” – subliniază dr. Cornel Maghiar, medic coordonator al Laboratorului de diagnostic şi investigare în sănătate publică, din cadrul DSP Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor