Atentie la pensia de invaliditate!

De Diana Dutu
Pentru pensionarii de boală, revizuirea e obligatorie FOTO: D.D.
Pentru pensionarii de boală, revizuirea e obligatorie FOTO: D.D.
Casa Judeţeană de Pensii le aminteşte pensionarilor să se prezinte la revizuirea medicală periodică.

ARAD. Pensionarii de invaliditate care au şi certificat de încadrare în grad de handicap nerevizuibil trebuie să facă distincţia între calitatea de „pensionar de boală” (dobândită prin Casa de Pensii) şi calitatea de „persoană cu handicap” conferită printr-un certificat (de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad). Chiar dacă par similare, sunt două lucruri diferite. Pentru că „vin”n din partea a două instituţii diferite, care funcţionează după legi diferite.

Aşadar, pensionarii de invaliditate înregistraţi la Casa de Pensii trebuie să ştie că Certificatul de încadrare în grad de handicap NEREVIZUIBIL emis de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (din cadrul DGASPC) este valabil doar la instituiţia care a emis certificatul. Pe baza acestui certificat, ei beneficiază de indemnizaţie pentru persoane cu handicap. Pentru a primi neîntrerupt şi pensie de invaliditate de la Casa de Pensii, ei trebuie să se prezinte la revizuirea medicală periodică.

Prevederi legale

În conformitate cu prevederile art.78 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări, „pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile centrale de expertiză medico-militară”.

„Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală” – atrage atenţia Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !