Au căzut la pace pe bani

De Alin Gherasim
Au votat bugetul în unanimitate FOTO: A.G.
Au votat bugetul în unanimitate FOTO: A.G.
Bugetul judeţului Arad a fost adoptat în unanimitate şi fără niciun amendament.

A fost linişte şi pace la prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Arad din acest an, una dintre cele mai importante şedinţe, poate chiar cea mai importantă. Pentru că acum s-a votat bugetul instituţiei, s-a aprobat direcţia spre care vor merge banii, s-a decis care localitate va primi fonduri şi câte fonduri va primi fiecare. Una peste alta, a fost cea mai liniştită şedinţă din momentul în care vicepreşedintele Adrian Ţolea a preluat conducerea Consiliului Judeţean. Ordinea de zi a fost una lungă şi ofertantă, în special pentru scandaluri cu iz politic. Dar nu, nu a fost să fie. Nici măcar un vot împotrivă nu a fost înregistrat, deşi prin mâinile consilierilor judeţeni au trecut nu mai puţin de 28 de proiecte de hotărâre. Din cele 28, trei au fost de importanţă capitală, respectiv proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20 la sută din sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale şi proiectul referitor la adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli de care va dispune judeţul Arad în anul 2016. Un singur amendament a fost ridicat la unul dintre proiecte, respectiv la proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20 la sută din sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, iar acest amendament, şocant!, a fost adoptat în unanimitate.

Şi a fost adoptat în unanimitate chiar dacă cel care l-a propus a fost pesedistul Gheorghe Sabău. Acesta a anunţat că ar dori ca 10.000 de lei de la Consiliul Local Gurahonţ şi 15.000 de lei de la Livada să fie redirecţionaţi spre Consiliul Local Pecica. Amendamentul a trecut cu unanimitate de votul tuturor consilierilor judeţeni, la fel ca şi întreg proiectul de hotărâre. Pe buget nu au fost puse întrebări, nu au fost purtate discuţii, proiectul beneficiind de votul în unanimitate al aleşilor judeţeni.

Ţolea se bucură

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, a spus că se bucură pentru faptul că bugetul a fost adoptat atât de repede. Pentru că, de acum încolo, pot demara procedurile pentru lucrările ce se vor desfăşura anul acesta în judeţul nostru. „Mă bucur că în acest an am reuşit să aprobăm bugetul instituţiei mai repede, chiar la finele lunii ianuarie. A fost foarte important să avem această hotărâre cât mai repede, pentru că, după votul din Consiliul Judeţean, urmează ca fiecare primărie din judeţ să îşi voteze bugetul propriu, în următoarele zile şi, astfel, activitatea administrativă se poate desfăşura normal”, a declarat Ţolea.

15 la sută, spre investiţii

Vicepreşedintele CJA a vorbit şi despre valorile bugetului pentru anul în curs. „În ceea ce priveşte bugetul CJA, avem un total de 251.404.000 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 55.867.000 euro. Din această sumă, am alocat circa 8,5 milioane de euro pentru investiţii – 37.103.000 lei –, ceea ce înseamnă 15% din buget. Dar, prin contractarea unor finanţări rambursabile pentru investiţii în valoare de circa 8,8 milioane euro, adică 39.055.000 lei, practic valoarea investiţiilor se dublează, ajungând astfel la peste 17 milioane de euro”, a spus Ţolea.

Taguri: , , , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !