Au vernisat ilustratia de carte si caligrafia

De Corina Hutan
Foto: Corina Hutan
Foto: Corina Hutan
ARAD. Muzeul de Artă a găzduit, în această după amiază, vernisajul expoziției Taberei internaționale de ilustrație de carte de la Bata.

Prima ediție a Taberei internaționale de ilustrație de carte de la Bata a fost organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, în anul 2008, în cadrul proiectului european „ANIMALITER”.
Ajunsă anul acesta la cea de-a șasea ediție Tabăra de ilustrație a reunit, în perioada 21 – 30 august, la Bata, nouă tineri artiști din Franța, Rusia și România, după cum urmează: Roxana Ocoș și Cezara Pădurean- Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”Arad ; Oana Nedelciu- Liceul de Arte Plastice, Timișoara; Ciprian Selegean- Universitatea din Portmouth, Marea Britanie; Hélène Humbert și Hector Bouhier- Universitatea din Strasbourg, Franța; Evgenia Ivleva și Dmitrii Mineev- Universitatea Pedagogică din Tula, Rusia; Ramon Roman- Facultatea de arhitectură din Bursa, Turcia. „Este misiunea biliotecii aceea de a promova ilustrația de carte și caligrafia și noi ne-am asumat această preocupare. Așa am ajuns să organizăm această tabără de șase ani” – spune Florin Didilescu, directorul Bibliotecii „A.D. Xenopol” din Arad.
La fel ca în fiecare an, și de această dată, conducătorul artistic al taberei a fost profesorul Florin Florea de la Universitatea de Arte și Design din Cluj. „Un om foarte preocupat de artă, scriere frumoasă și caligrafie” – după cum îl descrie Florin Didilescu.
Tema centrală a ediției din acest an a fost «Copacul», tinerii artişti trebuind să ilustreze trei texte: două povestiri din literatura universală -«Inima de foc a lui Danko», de Maxim Gorki, și «Omul care sădea copaci», de Jean Giono-, şi unul din literatura română- «Brad bătrân», de Nicolae Iorga. De asemenea, artiștii au caligrafiat fragmente din textele selecționate în limbile de origine, respectiv în rusă, în franceză și în română.
Respectând o tradiție începută tot în 2008, la Bata s-a realizat și un spectacol cu copiii de la Școala Gimnazială din sat, tema reprezentației fiind aceeași cu cea a atelierului de creație. Cât despre realizator, trebuie spus că este un „fost Amifran“, şi anume Cristian Călbează, proaspăt student la Universitatea din Kent.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !