Autostrada ungurilor ne bate la usa

De Alin Gherasim
13Comentarii
Autostrada ungurilor ne bate la usa
Deşi nimeni nu estima acest lucru, se pare că vecinii din vest se mişcă bine cu lucrările la autostradă şi o vor finaliza în curând.

ARAD. Toată lumea, de la autorităţile centrale, la cele regionale şi cele locale, anunţa în urmă cu un an de zile că autostrada Nădlac-Arad va fi finalizată înaintea autostrăzii Nagylak-Mako, din Ungaria. Tot atunci autorităţile spuneau că românii nu vor putea circula spre Occident pe autostradă din cauza vecinilor care îşi vor termina lucrarea de abia prin octombrie-noiembrie 2015, în timp ce şoseaua noastră ar urma să fie gata în vara acestui an, în perioada mai-iunie 2015. Tocmai de aceea se punea problema devierii circulaţiei TIR-urilor de pe autostradă, interzicerea camioanelor pe şoseaua de viteză, urmând ca TIR-urile să folosească în continuare DN 7 pentru a ajunge la Nădlac. „Dacă maşinile de mare tonaj ar face coadă, cum se întâmplă în preajma sărbătorilor sau în weekend-uri, s-ar bloca drumul de legătură dintre DN 7 şi autostradă”, spuneau atunci drumarii. Însă ultimele informaţii venite dinspre Ungaria modifică total datele problemei.
Se pare că vecinii maghiari au accelerat procedurile de achiziţie, au contractat deja o firmă pentru a lega autostrada de la frontieră de cea de la Mako, iar acum au demarat deja lucrările în ritm alert. Potrivit ultimelor informaţii, se pare că drumarii din ţara vecină lucrează pe repede-înainte pentru a ajunge cu autostrada lor la Nădlac în acelaşi timp cu constructorii din ţara noastră. „Din câte am aflat, termenul lor de finalizare este cândva în luna iunie, cam o dată cu finalizarea autostrăzii Nădlac-Arad”, ne-au spus reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Asta chiar dacă, în urmă cu ceva timp, ungurii erau mult în urmă cu lucrarea. Se pare că şoseaua noastră, care bate deja la porţile Ungariei, i-a mobilizat pe vecini, aceştia trăgând tare pentru a recupera timpul pierdut.
Drept urmare, problemele cu TIR-urile în vamă ar putea dispărea. Mai mult, autorităţile deja negociază realizarea unui punct de trecere a frontierei pe autostradă, dar şi a unor dotări necesare pentru controlul şi cântărirea camioanelor. „Construcţiile vor fi provizorii, pentru că estimăm că vom intra în spaţiul Schengen şi nu vom mai avea controale la frontieră. Aşa că punctul de trecere a frontierei va fi dotat cu gherete provizorii, cel mai probabil”, ne-au mai spus cei de la CNADNR.

Taguri: , ,


13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor