Câţi bani ne trimite înapoi Bucureştiul?

De Alin Gherasim
5Comentarii
Primim bani cu porţia FOTO: JA
Primim bani cu porţia FOTO: JA
Primim de la centru puţin peste 50 la sută din fondurile pe care le trimitem la bugetul de stat.

Deşi cotizăm sume importante la bugetul naţional, cei care fac împărţeala la Bucureşti uită de noi şi ne dau doar o felie mică. O analiză a sumelor trimise din teritoriu spre capitală şi a sumelor care s-au reîntors de la centru înapoi către teritoriu scoate la iveală că noi, Aradul, primim cam jumătate din cât trimite. Analiştii de la ziarul „Gândul” au pus cap la cap toate informaţiile primite de la Ministerul Finanţelor şi au întocmit un tabel în care se arată sume trimise şi sume primite de fiecare judeţ în parte. Să începem cu ce ne interesează, mai precis cu Aradul.

În anul 2015, judeţul nostru a trimis la bugetul de stat peste 191 de milioane de euro. Statul a trimis înapoi către judeţ doar 105 milioane de euro. Unde se regăseşte diferenţa de bani? În conturile altor judeţe care nu pot produce cât cheltuiesc. De exemplu, procentual vorbind, judeţul Vaslui a primit cei mai mulţi bani de la bugetul de stat, adică 158 la sută faţă de cât a trimis. Şi judeţul Botoşani a cerut şi primit sume importante, mai precis 149 la sută faţă de sumele trimise către bugetul de stat. Teleormanul este al treilea judeţ care, din punct de vedere al procentajului, a fost unul favorit: a primit 143 la sută faţă de sumele trimise.

La polul opus se află Bucureştiul. Capitala ţării a trimis către bugetul de stat peste 18 miliarde de euro şi a primit înapoi doar 11 la sută, adică două miliarde. Şi Constanţa se află între judeţele care au primit bani puţini de la stat. Ministerul Finanţelor a trimis către judeţul de la malul mării numai 14 la sută din suma pe care Constanţa a trimis-o către bugetul de stat. Ilfovul este al treilea judeţ văduvit de guvernanţi, primind doar 15 la sută din suma pe care a trimis-o la centru. Aşadar, noi ne aflăm undeva la mijlocul clasamentului din punct de vedere al banilor care ni se întorc de la centru.

Comparativ cu vecinii

Dacă este să facem o comparaţie cu vecinii noştri, Bihorul a primit 65 la sută din sumele trimise, Alba 92 la sută, Hunedoara 90 la sută şi Timişul 44 la sută.



5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor