Ce mai facem cu Văcean?

De Adriana Barbu
4Comentarii
Aleşii vor avea încă un proiect al cărui subiect principal va fi managerul Alin Văcean Foto: JA
Aleşii vor avea încă un proiect al cărui subiect principal va fi managerul Alin Văcean Foto: JA
În timp ce comisia de cultură pregăteşte un nou proiect pe subiectul managementului de la Filarmonică, Primăria plăteşte daune şi le recuperează prin executor judecătoresc de la Alin Văcean.

Ce veşti mai vin dinspre Primărie în privinţa scandalului de la Filarmonică? Mai niciuna. Totul e calm şi liniştit. Nimeni nu pare să preseze pe nimeni pe acest subiect. În tot acest timp, Alin Văcean, directorul Filarmonicii de Stat Arad, conduce fără prea mari probleme destinele instituţiei de cultură. Din când în când, câte un consilier sau câte o faptă (gen demitere, concediere, ameninţare) mai strică liniştea care s-a aşternut lent peste tot războiul de la Filarmonică. Aşa s-a întâmplat şi miercuri, la şedinţa ordinară a lunii decembrie, când consilierul local Marin Lupaş s-a gândit să întrebe cum mai stăm în cazul managementului de la Filarmonica de Stat Arad.

Aducând în discuţie două rapoarte prezentate pe scurt de Jurnal arădean şi www.aradon.ro – raportul comisiei de cultură în privinţa managementului de la instituţia de cultură şi raportul financiar-contabil al Curţii de Conturi vis-a-vis de acelaşi management – Lupaş a întrebat executivul de ce nu s-au luat încă măsuri împotriva lui Alin Văcean, în condiţiile în care acestea indică daune materiale şi morale aduse de managerul Filarmonicii instituţiei pe care o conduce. „Erau nu mai puţin de cinci situaţii în care managerul putea fi demis, dar nu s-a procedat ca atare. Vreau să ştiu: de ce Primăria a ales această cale, atât de lungă, în care, indiferent ce facem, directorul de la Filarmonică mai rămâne luni bune pe funcţie?”, a întrebat consilierul PSD, făcând referire la seria de proiecte de hotărâre (unele contradictorii şi în opoziţie cu altele) propuse aleşilor în CLM şi retrase mereu de la vot.

Nu neapărat penal, dar pe bani

Marin Lupaş a mai precizat că, în privinţa directorului Văcean, acuzele „sunt grave, poate chiar penale, iar Primăria nu face în fapt nimic” şi a cerut executivului să facă ceva pe acest subiect, considerând că responsabilitatea cea mai mare în această privinţă îi aparţine primarului.
Deşi la şedinţa de miercuri, secretarul CLM, Lilioara Stepănescu, s-a grăbit să răspundă unor consilieri pe teme diverse, în privinţa situaţiei de la Filarmonică ar fi preferat să nu zică prea multe. La insistenţele alesului PSD, secretarul CLM a marşat pe faptul că acuzele din rapoartele cu pricina nu sunt chiar penale. Şi pe faptul că despăgubirile care s-au plătit în urma proceselor pierdute de Alin Văcean din bugetul Primăriei Arad (!) se recuperează acum prin executor judecătoresc din veniturile managerului, sau că, dacă rapoartele cu pricina nu au ajuns la cunoştinţa consilierilor (încă o acuză pe care Marin Lupaş a adus-o executivului local pe bună dreptate), acestea vor fi încă o dată multiplicate şi date aleşilor, la cerere (fără a fi puse însă pe masa de vot a acestora-n.r.).

Încă un proiect

În ceea ce priveşte viitorul lui Alin Văcean la conducerea Filarmonicii, Lilioara Stepănescu a precizat doar faptul că membrii comisiei de cultură pregătesc un nou proiect cu dedicaţie pentru manager, dar nu a spus nici despre ce este vorba, nici dacă acesta anulează toate proiectele din trecut pe care Primăria i le-a pregătit directorului. O singură informaţie în plus: proiectul menţionat de secretarul CLM va fi supus votului aleşilor la următoarea şedinţă CLM.

Doar praf în ochi?

Noi am mai menţiona doar faptul că acesta nu e nici pe departe vreun semn că Văcean va pierde în viitorul apropiat şefia instituţiei de cultură. Dacă proiectul nu va fi bine scris, dacă aleşii vor fi din nou speriaţi de secretarul CLM şi juriştii Primăriei cu un viitor prin justiţie şi dacă mai marii Municipalităţii vor decide că e suficient numai să facă declaraţii publice bombastice, scaunul lui Alin Văcean nu va fi clintit defel. Va fi doar încă o risipă de energie şi hârtie şi doar praf în ochii celor care mai aşteaptă ceva în privinţa managementului de la Filarmonică şi mai cred în eleganţă, decenţă şi curaj printre aleşi.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor