Ce servicii le oferă AJOFM absolvenţilor?

De Diana Dutu
Sediul AJOFM Arad FOTO: D.D.
Sediul AJOFM Arad FOTO: D.D.
Primul pas ce trebuie făcut pentru a beneficia de aceste servicii: înscrierea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Ulterior se poate obţine indemnizaţie de şomaj.

Informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională. Acestea sunt serviciile oferite absolvenţilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la Agenţia Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă. „Înscrierea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o condiție preliminară în vederea obținerii ulterioare a indemnizației de șomaj” – precizează Mihael Jude, purtător de cuvânt al AJOFM Arad.

Pentru înregistrare ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente: actul de identitate, în original şi copie; adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale; actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie; dosar plic.

Indemnizaţia de şomaj

Absolvenţii care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au refuzat un loc de muncă şi nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei), pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este în valoare de 250 lei lunar.

Completarea veniturilor salariale

Absolvenţii înregistraţi la AJOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Contact

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la AJOFM Arad, str. Călugăreni nr. 1 A, telefon 0257/211791 sau 0257/211230, sau la punctele de lucru de la Sebiș, Ineu, Chișineu-Criș, Lipova.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !