Chemaţi să intervină de urgenţă la Filarmonică

De Adriana Barbu
2Comentarii
Una dintre imaginile dureroase de la Filarmonica de Stat Arad
Una dintre imaginile dureroase de la Filarmonica de Stat Arad
Sindicatul artiştilor independenţi din Filarmonica de Stat Arad a adresat o scrisoare deschisă către Consiliul Local al Municipiului Arad.

Scrisoare deschisă către aleşii locali de la sindicaliştii din Filarmonică. Adică încă un episod din scandalul în care se află instituţia de cultură de mai bine de un an. Un scandal fără sfârşit, care nu pare să îi deranjeze însă prea mult pe responsabili.

Ce le scriu sindicaliştii consilierilor municipali? „Dorim să aducem în atenţia autorităţilor publice situaţia Filarmonicii şi facem un apel pentru rezolvarea lor cât mai grabnică”, aşa începe scrisoare deschisă adresată de sindicatul din Filarmonică. Cât de gravă e situaţia? Cam atât de gravă cum a fost şi acum o lună, şi acum două luni, adică gravă în viziunea semnatorilor scrisorii deschise. Sindicaliştii au subliniat, în scrisoare, însă şase puncte dureroase: „1. Încă de la preluarea mandatului, actualul manager era obligat prin lege să realizeze Contractul Colectiv de Muncă pe instituţie, document pe baza căruia se alcătuiesc toate celelalte documente prin care se reglementează activitatea din instituţie. Deşi este la al doilea mandat, managerul nu a reuşit nici până astăzi să finalizeze acest important document. 2. Conducerea discreţionară a instituţiei şi numeroasele abuzuri au dus la declanşarea unei greve generale, unică în istoria filarmonicii. Comisiile alcătuite de către Consiliul Local cu aceasta ocazie au elaborat rapoarte care nu s-au făcut publice şi nu au avut niciun rezultat, deşi au trecut şase luni de la grevă. 3. Numeroasele dispoziţii ilegale au generat procese în instanţă, în urma cărora cheltuielile au fost plătite din banii instituţiei, la fel şi amenzile aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă. 4. În luna martie, Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat o schimbare a programului de muncă. Această propunere a fost formulată de către managerul Filarmonicii, fără să fie discutată cu Consiliul Artistic, Consiliul de Administraţie şi sindicat. Acest program încalcă legislaţia muncii în vigoare, fiind sancţionat ca atare de I.T.M. 5. În luna aprilie, Consiliul de Administraţie a votat un nou Regulament intern care încalcă programul aprobat de C.L.M.Arad, de asemenea, în opinia noastră, încalcă fişele de post, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Filarmonicii. 6. Noul Regulament Intern nu a fost adus la cunoştinţa angajaţilor, deci considerăm că în vigoare este vechiul Regulament care prevede modul de organizare a săptămânii de lucru. Legislaţia muncii prevede că dacă regulamentul nu este adus la cunoştinta angajaţilor, el nu le poate fi opozabil”.
În faţa unor astfel de probleme, cererea sindicaliştilor, cuprinsă la finalul scrisorii deschise, este următoarea: „Solicităm autorităţilor competente să intervină de urgenţă pentru a preîntâmpina escaladarea stării conflictuale din Filarmonică şi pentru a evita producerea unor noi ilegalităţi”.

Pe pagina de facebook, în dreptul unei distribuiri care face referire la această scrisoare, sindicaliştii au scris: „Să ne ajute cineva: Autorităţile. Publicul. Oricine”.

În stand-by

Conform informaţiilor pe care le deţinem (dacă alte întâmplări nu au mai avut loc la secret), situaţia managerului de la Filarmonică e încă incertă, în condiţiile în care, în una dintre cele mai recente şedinţe CLM, proiectul prin care se constituiau noi comisii pentru a evalua, a doua oară, cu repetiţie, activitatea directorului instituţiei de cultură şi pentru contestaţii (în cazul în care acestea vor fi făcute) a fost retras de pe ordinea de zi. Iar proiectul nu a mai revenit pe masa de vot a aleşilor. Până atunci, cu o evaluare pe minus şi o comisie de contestaţie pe plus, directorul Văcean conduce destinele Filarmonicii. Spre nemulţumirea totală a sindicaliştilor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor