Coruri celebre din opere

De M.C.
Afişul evenimentului
Afişul evenimentului
În două reprezentații de excepție: în 28 şi 29 ianuarie, la sala Cercului Militar.

Un periplu prin istoria operei romantice, prin intermediul unora dintre cele mai frumoase şi spectaculoase numere corale scrise de Donizetti, Verdi, Puccini, Wagner, Ceaikovski şi Smetana, este programat de Filarmonica de Stat Arad în serile de 28 şi 29 ianuarie şi găzduit cu începere de la ora 19.00, de Sala Cercului Militar, de pe B-dul Decebal, nr. 19.

Celebrul „Marş nupţial” al operei „Lohengrin” dar şi „Corul torcătoarelor” din „Olandezul zburător” de Richard Wagner marchează debutul primei părţi, în care selecţia alătură muzică germană, italiană şi slavă. Emblematic şi sugestiv, expresiv tocmai datorită renunţării la cuvânt, „Corul mut” din „Madame Butterfly” (Giacomo Puccini) este momentul de respiro înainte de strălucitoarele coruri din „Don Pasquale” şi „Lucia di Lammermoor” (Gaetano Donizetti) sau capodoperele corale din „Evgheni Oneghin” (Piotr Ilici Ceaikovski) şi „Mireasa vândută” (Bedrich Smetana).

Corurile lui Giuseppe Verdi ocupă spaţiul celei de a două părţi a programului, compozitorul care a dominat vreme de 60 de ani scena de spectacol a secolului al XIX-lea fiind evocat prin cele mai celebre numere dedicate fie corului de femei, fie vocilor masculine sau formulei mixte. De la „Macbeth” – „opera corală” a lui Verdi – la „Traviata”, supleţea ansamblu de operă este probată prin extraordinara adaptabilitate a grupului la cerinţele muzicii şi în acelasi timp ale dramei. El trebuie să strălucească în splendidele culminaţii din „Lombarzii”, să îşi echilibreze trăirile în „Nabucco”, într-unul dintre cele mai populare cântece ale epocii („Corul sclavilor”) şi nu în ultimul rând să trăiască sărbătoarea din casa Florei („Traviata”), fervoarea şi drama din „Rigoletto” sau entuziasmul rebelilor proscrişi din „Ernani”.

18 numere de program

Alcătuit din 18 numere de program, spectacolul coral al acestor seri, dirijate de Cristian Neagu şi pregătite de Robert Daniel Rădoiaş, se adresează celor care iubesc muzica secolului romantic, celor care cunosc opera şi o „consumă” în mod exclusiv dar şi acelora care se alătura săptămânal exerciţiului simfonic al filarmonicii arădene.

afis0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !