Cui îi e frică de Văcean?

De Adriana Barbu
16Comentarii
Cui îi e frică de Văcean?
Consilierii locali s-au văzut nevoiţi să voteze o altă componenţă a comisiei de soluţionare a contestaţiilor după ce membrii acesteia au refuzat să vină. Dar nu doar aceștia nu vor să discute de subiect, ci şi aleşii municipali.

ARAD. Cui îi e frică de Alin Văcean? E o întrebare justificată, prima care ne-a venit în gând când am părăsit ședinţa extraordinară de consiliu local de vineri. De ce un subiect care ar fi trebuit să işte doar controverse culturale e condimentat cu ameninţări? Cât e de mare e buba de la Filarmonică, cine fuge de răspundere şi de ce se şovăie atât de tare?
E clar că situaţia nu e nici acum roz la Filarmonica de Stat în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-a strecurat, cumva în regim de urgenţă, proiectul prin care se modifica o hotărâre mai veche a CLM, ce stabilea, printre altele, componenţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor în urma evaluării managementului de la Filarmonică.
Momentul votării acestui proiect a fost cel în care consilierul Cătălin Lazurca a intervenit. Pentru a-şi prezenta răspicat punctul de vedere legat de comisia care tocmai se redefinea. Lazurca a precizat că acestei comisii ar trebui să i se pună la dispoziţie raportul comisiei de analiză şi verificare, care a studiat după greva de la Filarmonică activitatea de aici, raportul comisiei de audit, documentele justificative ale notei date de prima comisie care l-a evaluat luni, 4 mai, pe managerul Alin Văcean şi, desigur, filmarea realizată la acel moment, filmare pe care se vede clar, spune alesul, cum un membru al comisiei (însuşi Cătălin Lazurca) este ameninţat. Altfel, pe drept cuvânt, s-a întrebat alesul, în baza căror informaţii va analiza comisia nr.2 decizia comisiei nr.1?

Lazurca a întrebat-o şi pe Lilioara Stepănescu, secretar al CLM, dacă legea obligă ca orice contestaţie (chiar şi cea formulată în condiţii absurde) să fie luată în seamă, indiferent de datele problemei sau de atitudinea celui examinat. Nu a primit răspunsul aşteptat, pentru că Lilioara Stepănescu fie nu a înţeles întrebarea, fie avea răspunsuri pregătite pe subiect dar nu pentru astfel de întrebări. Am înclina să alegem varianta a doua, dacă ţinem cont şi de răspunsul vag, prea vag dat viceprimarului Levente Bognar. Acesta a întrebat dacă, la momentul la care consilierii locali vor vota evaluarea, pe masa lor va fi pusă evaluarea primei comisii (cea care a analizat cu adevărat activitatea managerului Filarmonicii) sau concluzia la care a ajuns comisia de soluţionare a contestaţiilor? Secretarul CLM a răspuns cu faptul că pe „masa consilierilor va ajunge evaluarea finală”, dar, cum a fost solicitată să dea lămuriri mai exacte, a afirmat, se pare (nu s-a auzit prea bine) că evaluarea supusă votului ar fi cea a primei comisii.

Dacă atitudinea Lilioarei Stepănescu pare halucinantă, atunci credeţi-ne că nu e nici pe departe la fel de siderantă ca cea a aleşilor municipali, care (unii dintre aceştia – ca să fim cât se poate de exacţi) păreau că nu au auzit în viaţa lor de scandalul de la Filarmonică şi de modul nemaivăzut în care a decurs evaluarea de luni. Că aleşii păreau coborâţi din bananier pe subiect se mai poate trece cu vederea (cu condiţia să uităm că tocmai erau chemaţi să voteze un proiect în directă legătură cu subiectul), dar că nu li s-a părut că-i priveşte faptul că alesul Cătălin Lazurca, colegul lor, fusese ameninţat de manager, fapt înregistrat şi făcut public pe youtube chiar de însoţitorul directorului la evaluare, e greu de digerat. Lazurca le-a precizat colegilor săi că a fost ameninţat în timpul evaluării, fapt ce i se pare extrem de grav. Pentru că aleşii spuneau că nu ştiau acest fapt, şi-a cerut scuze că nu i-a informat mai din timp, dar a aflat că oricum nu e treaba colegilor să se exprime pe subiect, pentru că e o… chestiune personală (aşa cum s-a şi exprimat preşedintele de şedinţă, Florin Galiş). Lazurca s-a văzut nevoit să le amintească aleşilor că nu l-a examinat pe Alin Văcean în calitatea sa de persoană fizică, ci de membru numit de aleşii municipali, din sânul lor, în comisia de evaluare!

Deşi alesul Săplăcan a intervenit pentru a puncta gravitatea ameninţării, subiectul a fost rapid îngropat cu un vot dat noii comisii de soluţionare a contestaţiilor, comisie schimbată pentru că… cei mai mulţi dintre membrii săi s-au retras. Au fost înlocuiţi cu alţii ale căror nume aleşii le-au auzit pentru prima dată. Și i-au votat chiar și așa. Dar nici asta nu a fost foarte grav.

Ca atare, nu luăm nici noi drept gravă informaţia pe care am primit-o la final de şedinţă, pe holurile Primăriei: că s-a ajuns la situaţia asta pentru că s-a creat o frică în sânul executivului că vor fi târâţi cu toţii în tribunale. De parcă ar fi pentru prima dată. Şi de parcă ameninţarea ar trebui să facă legea prin primărie şi CLM.
Îi e cuiva frică de Alin Văcean? Poate vom afla marţi, când noua comisie de soluţionare a contestaţiei se va întruni şi va decide. Deşi, tot de pe holuri am fost informaţi că viitorul va suna altfel la Filarmonică.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor